Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Basından -300 nüfuslu köye 5 bin kişi geldi

300 nüfuslu köye 5 bin kişi geldi

Tunceli’de son günlerde düzenlenen festival ve şenliklere bir yenisi daha eklendi. Pertek İlçesi’nin Kurmeş Köyü’nde 150 haneli köyde düzenlenen şenliğe binlerce kişi katıldı.
Tunceli’de yaz ayları ile birlikte düzenlenen festivallere artık köyler de eklendi. 10. Munzur Kültür ve Doğa Festivalinden sonra bu kez de Tunceli’nin bir köyü çok önemli bir şenliğe ev sahipliği yaptı.
Pertek İlçesi’ne 30 kilometre uzaklıkta bulunan Kürmeş Köyü’nde düzenlenen ve 3 gün devam edecek şenliğin birinci gününe yaklaşık 5 bin kişi katıldı. 150 haneden oluşan Kurmeş Köyü’nün çoğu Avrupa’da ve özellikle Almanya’da yaşıyor. Daha önceki yıllar Almanya’da her yıl bir araya gelen Kurmeş köylüleri kendi aralarında şenlik düzenleyip eğleniyorlardı. İlk dört şenliği Almanya’da gerçekleştiren Kurmeş köylüleri bu kez karar alarak beşinci şenliklerini kendi köylerinde yapmaya karar verdiler.
Düzenlenen 5. Kurmeş şenliğine birçok ünlü sanatçı katılıyor köyde ayrıca 2 filmin gösterimi bir filmin galası gerçekleştirilecek. Yine 3 gün boyunca çeşitli paneller yapılacak ve sanatçılar konser verecek.
 
5bin_kisi_ic1.jpg
 
 Pertek İlçesinin Kurmeş köyünde yapılan şenliğin birinci gün etkinliğinde aralarında Türkiye’nin ünlü sanatçılarından Aynur Doğan’ın da yer aldığı Cemil Koçgün Ali Baran, Grup Ağri Jiyan, Zele Mele, Pınar Yıldız gibi sanatçılar konser verdi. Şenliğin birinci gün etkinliklerinden biri de Ankara Ulucanlar cezaevinde 8 yıl yattıktan sonra tahliye olan Murat Özçelik’in çektiği Ölücanlar filminin Galası oldu.  Böylece ilk kez bir filmin galası Tunceli’de bir köyde gerçekleşti. Filmin yönetmeni Murat Özçelik galada yaptığı konuşmada, “Filmi anneme adadım, ben 1999 yılında Ulucanlara yapılan Hayata dönüş operasyonu sırasında ölebileceğimi düşündüm ve hep annemi düşündüm o sırada ve o cezaevinde yaşadıklarımı filme çektim filmi anneme adıyorum” dedi. Yönetmenin konuşmasının ardından filmin gösterimi yapıldı.
 
5bin_kisi_ic2.jpg
Şenlik kapsamında asimilasyon ve göç konulu panel düzenlenecek. Panele köyden katılımcıların yanı sıra panele BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis ve Ali Haydar Gürbüz katılacak. Yine şenlik kapsamında düzenlenecek konserlere Koma Agire Jiyan, Semi Ber, Cagdas, Savaklı Ayşe sürpriz sanatçılar katılacak. Şenlikte yine aynı köylü olan yönetmen kazım Öz’ün çektiği Dür filminin gösterimi yapılacak. Şenlik Cuma günü yapılacak etkinliklerle son bulacak
 

dha