Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Dersim'de Seyit Rıza'nın heykeli dikildi

DERSİM - Dersim Belediyesi tarafından 10'uncusu düzenlenen "Munzur Kültür Doğa Festivali" kapsamında kent merkezine dikilen Dersim isyanının lideri Seyit Rıza'nın heykeli, binlerce kişinin katılımıyla açıldı.

10'uncusu düzenlenen, "Munzur Kültür Doğa Festivali" başladı. Festival nedeniyle birçok kentten bisikletlerle gelen dağcılık ve doğa sporları üyeleri kent dışında kalabalık kitle tarafından karşılandı. Barajları protesto etmek amacıyla Ankara'dan yola çıkan grup 6 günlük bisiklet yolculuğunun ardından kent merkezine ulaştı. Grup ile beraber aralarında BDP Dersim Milletvekili Şerafettin Halis ile İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncer, Belediye Başkanı Edibe Şahin ve Seyit Rıza'nın torunlarının da bulunduğu binlerce kişi belediye binası önünden Kışla Meydanı'na kadar festival yürüyüşü gerçekleştirdi.

Burada yakılan meşalelerin ardından, demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Ardından ise, Dersim isyanının önderi Seyit Rıza'nın meydana bakan heykelinin açılış töreni yapıldı. Açılışa Seyit Rıza'nın torunları Zeliha Polat ile Rüstem Polat da katıldı. Seyit Rıza'nın heykelinin üzerindeki çarşaf indiği sırada kitle dakikalarca zılgıt, alkış ve slogan attı. Heykeli gören birçok yaşlı, göz yaşlarına hakim olamazken, çok sayıda kişi Seyit Rıza'nın heykelini öpmek için birbiriyle yarıştı.

Belediye Başkanı Şahin, Dersim tarihine damgasını vurmuş Seyit Rıza'nın heykelinin açılışını gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "Bugün burada tarihi bir güne tanıklık ediyorsunuz. Seyit Rıza, bu halkın vicdanında kanayan bir yara. Yıllar sonrada olsa böyle bir heykelinin açılışını gerçekleştirirken, buruk bir onur duymaktayım. Günümüzde Dersim katliamı konuşulsa da halen bu meseleyle yüzleşme yaşanmamıştır. Bu heykelin açılışı bugünlerde Kürt sorunu tekrar şiddet sarmalıyla çözmek isteyenleri ciddiyete ve doğru düşünmeye sevk edeceğini umuyorum" diye konuştu.

Seyit Rıza'nın heykelinin her Dersimlinin hayali olduğunu dile getiren Milletvekili Şerafettin Halis ise, Seyit Rıza'nın mücadelesi önünde saygıyla eğildiğini söyleyerek, "Bundan 73 yıl önce Dersim isyanının direniş önderi Seyit Rıza, belki bugünü tahmin etmemişti. Ancak Seyit Rıza, bugün de yaşasaydı zulme karşı aynı duruşu sergilerdi. Onun için biz Dersimlilerin hayali, bu meydanda Seyit Rıza'nın heykelini görmekti. Ve bu rüyayı gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Bu meydanda insanlarımızın başına getirmedik şey bırakmayanlara sesleniyorum. Artık bu meydan Özgürlük Meydanı olarak tarihe geçecektir" dedi.

Konuşmaların ardından Varvara Folklor Grubu ile GKM Çocuk Korusu sahne aldı. Ardından DİHA Muhabiri Ferhat Arslan'ın "Rengên Mezopotamya (Mezopotamya'nın Renkleri)" adlı fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı.

ANF