Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Tunç: Gelin savaşı yargılayalım

1. Eruh-Çîrav Doğa ve Kültür Sanat Festivali'nde yaptığı konuşma nedeniyle yargılanan Ferhat Tunç, duruşmada verdiği ifadede "Hiçbir kudret barışı yargılayamaz" dedi.

DİYARBAKIR- Sanatçı Ferhat Tunç'un 15 Ağustos 2009'da düzenlenen 1. Eruh-Çirav Doğa ve Kültür Sanat Festivali'nde yaptığı konuşma nedeniyle açılan davanın ilk duruşması Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

"Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek ve terör örgütünün propagandasını yapmak" iddiasıyla hakkında 15 yıl hapis cezası istenen Tunç, duruşmada yazılı savunma hazırladığını ve okumak istediğini söyledi.

 

MAHKEMEYE ÇAĞRI: GELİN SAVAŞI YARGILAYALIM

 

Tunç, 7 sayfalık yazılı savunmasında, "Savaş hezimetlerinin kefaretini barışa ödetmek yeryüzünün hiçbir adaletine sığmaz" dedi. İddianamenin hukuk dışı olduğunu ifade eden Tunç, "Suç ve ceza algısı engizisyon mahkemelerinin akıl mirası üzerine şekillenmiştir" diye konuştu.

Sanatçı Ferhat Tunç, barışı istemenin suç olmadığını belirtti, şöyle konuştu: "Bölücülüğe düşmeden, ilkel milliyetçiliğe prim vermeden, ortak ülkemizde demokratik ve özgür, kardeşçe yaşam içinde en kısa yol savaşa son vermek ve barışı ikame etmektir. Beni Mahkeme mahkeme süründürmek, yargılayıp mahkum etmek, kimsenin ne savaşına ne de başka bir kirli amacına katkısı olmayacaktır. Barışı hiçbir kudretin yargılamayacağı inancıyla buradayım. Sayın yargıçlar, şahsınızı tenzih ederek diyorum ki barışı temsil eden Ferhat Tunç'u yargılayacağınıza gelin, Anadolu'nun zenginliği olan halkları adına birlikte savaşı yargılayalım. Bu toprakların her canlısı için en doğru, en onurlu, en erdemli davranış bu olacaktır."

Mahkeme heyeti, savunmanın iddianın özüyle ilgisi olmadığını belirterek, iddianamede yer alan suçlamalar ve konuşmanın kendisine ait olup olmadığını sordu. Tunç, iddia edilen konuşmayı kendisinin yaptığını söyledi.

Tunç'un avukatı Ercan Kanar ise mahkemenin iddianamenin reddine karar vermesi gerektiğini söyledi. Kanar, müvekkilinin konuşmasının suç oluşturmayan faaliyet kapsamında olduğunu, beraat kararı verilmesi gerektiğini belirtti.

Mahkeme heyeti, duruşmayı 30 Eylül 2010 tarihine erteledi.

Duruşmayı, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkan Yardımcısı Kemal Gülmüş ile demokratik kurum de izleyerek Ferhat Tunç'a destek verdi.

 

BAŞBAKAN'A AHMET KAYA

 

Duruşma sonrası açıklama yapan Ferhat Tunç, "Barış mesajlarının yargılama meselesi haline getirildiğine üzülüyorum. Bundan bir yıl önce bu ülkede akan kanın durması için önemli mesajlar verdim. Bu mesajlarımdan dolayı bugün yargı önüne çıkarılıyor olmamı anlamakta zorlanıyorum" dedi.

Başbakan Erdoğan'a da tepki gösteren Tunç, "Sayın Başbakan referandum çalışmasını Ahmet Kaya'nın şarkılarıyla yapacağını ifade edip timsah gözyaşları döküyor. Ahmet Kaya'nın arkadaşı olarak barış söylemlerinde bulunduğum için, 15 yıl hapis ile yargılanıyor olmanın, bu ülke adına, barış adına, demokrasi adına ayıp olduğunu düşünüyorum. Böylesine bir uygulamanın sürdürülmeye çalışıldığı bir ülkede ne demokrasiden ne de demokratik açılımdan söz edilebilir" dedi.

Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, "Bu ülkede özgürce düşünmek yargılama nedeni. Artık bu ülkede yargının pozisyon belirlemesi gerek. Eğer yargı gerçekten adaleti gerçekleştirme hükmü ile görevliyse bunu yerine getirmesi lazım. Biz sanatçımızın yanındayız ve yanında olacağız. Bu tür davalar artık olmasın istiyoruz" diye konuştu.