Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

DERSIM FESTIVALE HAZIRLANIYOR

Festivalin çözümsüz bırakılan Kürt sorununu, tahrip edilen doğanın ve farklı inançları sahiplenme festivali olacağını söyleyen Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, halkın doğasına, diline, kültürüne ve inanç merkezlerine sahip çıkmaya davet etti.

Son dönemlerde artan çatışmalı ortamla beraber, yapılan etkinlikler de çatışmaların gölgesinde geçmesine neden oluyor. Dersim Kültür ve Sanat Festival'i de 10'ncu yılına silahların gölgesinde girecek. Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, festivalin, silahların gölgesinde çözümsüz bırakılmaya çalışılan Kürt sorununu, tahrip edilen doğayı, kadını, dili, farklı inançları sahipleneceği bir festival olacağını söyledi. Şahin, festival kapsamında halkın birbiriyle kenetlenip talan edilmek istenen kültür ve coğrafyalarına sahip çıkmalarını istedi. Festival programı güncel konular üzerinde yürütüleceğini dile getiren Şahin, "Dersim'de bu yıl 10. Kültür sanat festivalini organizesini tamamladık. Bu yılki şiarımız, özellikle dilimiz, kültürümüz inancımızla, munzurumuzla özgürleşelim. Kültür ve doğa festivali olmasıyla çok güncel bir festival olacaktır. Doğamız ve kültürümüzle ilgili çok güncel. Onun için barajlar ve doğamızı tahrip eden operasyonlar gündemimiz olacaktır" dedi.

'Kadın ve doğa için birer gün'

Festivalin bir günü çevre bir diğer günü ise tecavüz kültürüne karşı yapılacak kadın etkinliklerini kapsayacağını söyleyen Şahin, "Özgün bir şey olarak ta festivalinin 2. gününü tamamı kadınlara ayırdık. Sadece kadın etkinlikleri olacak bir de bir gününü de çevre günü olarak ayırdık. Özellikle operasyonlar ve Kürt sorunu ve inancımız ile ilgili özgün programlar olacaktır. Ayrıca inanç merkezlerimize ve doğa yürüyüşleri gerçekleştireceğiz. Bölgede damgasını vuran Dersim festivali bu yılda Dersimliler ve Dersim dostları bizi yalnız bırakmayacaklarına inanıyoruz" diye belirtti.

'Bisikletle tavır gösterilecek'

Bir çok Kürt siyasetçinin, yazarın, şairlerin, aydınların kentin çeşitli yerlerinde büstleri dikilecek olan festivalde, 4 gün boyunca heykeltıraş, resim, sinema, tiyatro çalışmaları yapılacağı atölyeler kurulacak. Bölgede doğa gezilerinin düzenleneceği festival'den 6 gün önce çevreci gruplar, Munzur Dağları'na ve Munzur Nehri'ne yönelik gerçekleştirilen doğa tahribatına dikkat çekmek için Ankara'dan Dersim’e bisikletli yolculuk yapacak.