Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Binlerce kişi tecavüze karşı yürüdü

Tecavüzcüler Siirt, Pervari ve Erciş'ten sonra Dersim'de ortaya çıktı. Ovacık'ta AKP eski İlçe Başkanı zihinsel engelli kıza tecavüz etmek istedi. Pertek'te de S.A. adlı öğrenci bir öğretmenin tacizine uğradı. Dersimliler ayaklandı

YURTTAŞLAR SUÇÜSTÜ YAPTI

Ovacık'ta AKP Ovacık eski İlçe Başkanı Rıza Çolak zihinsel engelli 14 yaşındaki A.K.'ye tecavüz girişiminde bulunurken suçüstü yakalandı. Yurttaşların elinden kaçarak kurtulan Çolak, emniyet müdürlüğüne sığındı. Buradan gizlice İlçe Jandarma Karakolu'na götürülen Çolak tutuklandı.

BİR TACİZCİ ÖĞRETMEN DAHA

Ovacık'ta yaşanan olaya tepkiler sürerken, Pertek'te yatılı Anadolu Lisesi'nde okuyan 16 yaşındaki kız öğrencinin bir süredir öğretmeninin tacizine uğradığı ortaya çıktı. Öğretmene dokunmayıp öğrenciyi okuldan uzaklaştıran Milli Eğitim Müdürlüğü, tepkiler üzerine öğretmene soruşturma açtı.

TECAVÜZCÜLER İSYAN ETTİRDİ

Tecavüz ve taciz skandalı adeta Dersimlileri ayaklandırdı. Pertek Belediyesi önünde bir araya gelen yüzlerce kişi kaymakamlığa kadar yürüyüp tepkilerini dile getirdi. Ovacık'ta da halk kepenk kapatıp köylerden gelen binlerce kişiyle Hükümet Konağı'na kadar yürüyüp oturma eylemi yaptı.

Tecavüzcüler iş başında

Ovacık'ta AKP eski İlçe Başkanı Rıza Çolak zihinsel engelli 14 yaşındaki A.K. adlı kız çocuğuna tecavüz girişiminde bulunurken yurttaşlarca suçüstü yakalandı. Yurttaşların elinden kaçan Çolak, emniyet müdürlüğüne sığındı. Emniyetten gizlice İlçe Jandarma Karakolu'na götürülen Çolak, burada sogulandıktan sonra halkın öfkesinden korkan yetkililerce mahkemeye çıkarılmadan tutuklandı. Anne ve babasının da zihinsel engelli olduğu ortaya çıkan mağdur çocuk A.K. de bir psikolog ve bir avukatın gözetiminde ifade vermek üzere Ovacık Jandarma Karakolu'na götürüldü.

SUÇÜSTÜ YAKALANDI

Bir kişinin yaralanmasına neden olan tecavüz girişimine tanık olan Ovacık Belediye Meclis Üyesi Akın Gedik, olayı şöyle anlattı: 'Ovacık'ta kayak merkezine geziye gittik. Rıza Çolak'ın arabasını gördük, oraya doğru gittiğimiz sırada onu araçta çıplak görünce şüphelendik. Arabaya daha da yanaşınca 13-14 yaşlarındaki zihinsel engelli kızın da çıplak olduğunu gördük, bu adamın tecavüze kalkıştığını düşünerek kızı araçtan almak istedim. Araca bindi ve gaza bastı, o sırada bir arkadaşımız arabadan düştü. Aracın altında kaldı. Olay jandarmaya intikal edince bizi jandarmaya çağırdılar. Kendisi de zihinsel engelli kızla birlikte polis karakoluna sığındı' dedi. Bülent Yılmaz da, 'Kendisi 4 ay öncesine kadar AKP ilçe başkanlığını yapıyordu. Uzun yıllardır mensup olduğu partinin başkanı bu kişinin halk üzerinde çok kirli oyunları vardı. Her türlü yüz kızartıcı suçu var. Son olarak tecavüz girişiminde bulundu' dedi.

PERVARİ İLE AYNI

Ovacık'ta yaşanan tecavüz olayının Pervari'den bağımsız olmadığını söyleyen Ovacık İl Genel Meclis Üyesi Ali Kandil, 'Yıllardır AKP teşkilatını kuran bu şahıs belli güçlerden destek alarak bu tür çirkin şeyleri yapmaktaydı. Bu çirkef girişime karşı hem kent hem de ilçe ayaklanmıştır. Pervari'de yaşanan olay ile Ovacık'ta yaşanan olay kesinlikle birbiriyle bağlantılı. Bu tür tecavüz olaylarının son dönemde koordineli yapıldığı açığa çıkmıştır' diye konuştu. Tecavüz girişiminde bulunduğu iddia edilen Rıza Çolak'ın 3 eşli olduğunu söyleyen BDP Ovacık İlçe Başkanı Gülender Demirdöğen, 'Bu olayı bir birey üzerinde değerlendirmek kesinlikle yanlış olacaktır. Bu tecavüz girişimi aslında topluma dönük bir tecavüz girişimi olarak değerlendirilmeli. Bugün engelli bir kız çocuğuna tecavüz girişiminde bulunan AKP'nin eski ilçe başkanının 3 eşli olduğu da biliniyor. Ve yaşı 60'a dayanan bu zatın arkasındaki güçleri açığa çıkarmak lazım' dedi.

Dersim ayakta

Pertek'te de Anadolu Lisesi'nde öğrenim gören ve yurtta kalan S.A. öğretmeni tarafından cinsel taciz uğradı ve okuldan uzaklaştırıldı. Pertek'te Anadolu Lisesi 2'inci sınıf öğrencisi S.A.'nın kaldığı yurtta öğretmeni tarafından cinsel tacize uğraması ve ardından okuldan uzaklaştırılmasına tepki gösteren yüzlerce kişi oturma eylemi başlattı. Pertek Belediyesi önünde bir araya gelen yüzlerce kişi buradan İlçe Kaymakamlığı'na doğru yürüdü.

YİNE YİBO

Taciz olayı ile ilgili Pertek İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Gürtaş ile görüşen Eğitim Sen ve siyasi parti temsilcileri, İlçe Milli Eğitim Müdürü'nün 'öğretmen ile ilgili soruşturma başlatıldı ve olay savcılığa intikal ettirildi' şeklinde açıklamalarda bulunduğunu söyledi. Konuya ilişkin açıklama yapan Eğitim Sen Dersim Şube Başkanı Mehmet Ali Arslan, böyle olayların YİBO'larda sık sık yaşandığını, yatılı okulların taciz, tecavüz istismarlarıyla gündeme gelmesinin kendilerini zor durumda bıraktığını kaydederek, 'Bu tür taciz olaylarının YİBO ve öğrenci yurtlarında sık sık yaşandığını bilmekteyiz. Bunu yapan eğitmenin bir an önce okuldan uzaklaştırılması gerektiğini yetkili mercilere ilettik' dedi.

BEKLEYİŞ SÜRÜYOR

Olayın kadın bedenine yapılan bir tecavüz kültürü olmadığını söyleyen BDP Dersim İl Başkanı Murat Polat da, Bölge'de 30 yıldır tecavüz kültürünün birçok boyutta devam ettirildiğini kaydederek, 'Bundan bir ay öncesi Pervari'de 'okul yuvası' dedikleri yerde kız çocuklarımıza yapılan çirkince olay ayyuka çıkmıştır. Bugün burada yapılan bir diğer taciz olayıyla da aslında kadın bedeni üzerinde, doğamıza, topraklarımıza, suyumuza, dilimize, kutsallarımıza el atılmak isteniyor' diye konuştu. Olayın duyulmasının ardından sokağa çıkan binlerce Pertekli'nin gergin bekleyişi Öğretmen Evi önünde devam ediyor.

Binlerce kişi tecavüze karşı yürüdü

Ovacık'ta, zihinsel engelli kız çocuğuna tecavüz girişiminde bulunan AKP eski İlçe Başkanı Rıza Çolak tutuklanırken, olaya tepki gösteren binlerce kişi yürüyüş düzenledi. Zihinsel engelli A.K.'ye tecavüz girişiminde bulunurken fark edildiği belirtilen ve emniyete sığınan AKP Ovacık eski İlçe Başkanı Rıza Çolak, zırhlı askeri araçla götürüldüğü Ovacık Jandarma Karakolu'nda savcı tarafından ifadesi alındıktan sonra, ilçedeki gerginlik nedeniyle mahkemeye çıkarılmadan tutuklandı. Jandarma karakolunda mağdur A.K.'nin de ifadesi alındı. Çolak, Tunceli Kapalı Cezaevi'ne götürülürken, ilçedeki gerginlik sürüyor. Kepenklerin açılmadığı ilçede Hükümet Konağı ve emniyet müdürlüğü binalarında yoğun önlemler alındı. Hükümet Konağı önünde binlerce kişinin katılımıyla yürüyüş yapıldı.

Dersim merkezde de kadınlar yürüyüş düzenleyerek tecavüz kültürüne 'ædi Bes e' dedi. Kadınlar şiddet ve tecavüze karşı mücadele edeceklerini ifade etti.

Ferhat ARSLAN
DERSİM - DİHA