Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Kutu Deresi'nde barış nöbetine kurşun

 
dersim nobet operaayon

Askeri operasyonlar ve barajlara karşı Dersime giden aydın ve sanatçılar ile siyasi parti ve sendika yöneticileri, kent merkezinde miting düzenledi. Aydınlar Kutu Deresi'ne giderek barış nöbeti tuttu. 5 dakika boyunca yüzlerce mermi havaya sıkıldı. Can güvenliği nedeniyle nöbet erken bitirildi.

 

TUNCELİ- Sanatçı, aydın yazar, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerin temsilcilerinin katılımıyla “Operasyonlar durdurulsun, Munzur özgürlüğe aksın” mitingi düzenledi.

Yeraltı Çarşısı üstünde yapılan mitinge DTP Milletvekili Şerafettin Halis, KESK Genel Başkanı Sami Evren, Belediye Başkanı Edibe Şahin ile sanatçılar Ferhat Tunç, Suvai ve Hasan Sağlam'ın da aralarında bulunduğu iki bin kişi katıldı. Halayler çeken kitle sık sık “Bijî aşiti” sloganı attı.

KESK Genel Başkanı Sami Evren miting konuşmasında artık akan kanın durmasının şart olduğunu ifade etti. “Kürtlerle Türklerin, Türklerle Ermenilerin, Müslümanlarla laiklerin, Alevilerle sunilerin hiçbir sorunu yoktur. Sorun devlettedir. Sorun 12 Eylül Anayasası'ndadır. Siz Kürdü, Alevi'yi yok sayarsanız doğal yaşamı bozarsınız. Savaş istemiyoruz. Askerlerin de Kürt gençlerin de ölmesini öldürülmesini istemiyoruz. Operasyon savaş demektir. Biz savaş istemiyoruz, barış istiyoruz” dedi.

BDP Tunveli Milletvekili Şerafettin Halis ise, savaşın tırmandığını belirtti, Kürt sorununun çözümü için İmralı'yı adres gösterdi. Sanatçı Ferhat Tunç da konuşmasında Kürt sorununun demokratik, barışçıl çözümüne ilişkin umutlarının her geçen gün azaldığını dile getirdi. “Bırakın insanlar özgür, eşit, kardeşçe yaşasın diyebilmek için buradayız” şeklinde konuştu.

KUTU DERESİ’NE YÜRÜYÜŞ

Konuşmaların ardından binlerce kişi kent merkezinden askeri operasyonların sürdüğü Kutu Deresi'ne doğru yürüyüşe geçti. “Askeri operasyonlara, siyasi soykırıma hayır” yazılı pankartın açıldığı yürüyüşte, barış şarkıları alkışlar ve zılgıtlar eşliğinde söylendi. Kitle üzerinden helikopterlerin uçurulması dikkat çekti. Bölgede bini aşkın özel hareket timi, jandarma ve çevik kuvvet polisi konumlandırıldı.

Operasyon ve barajlara karşı Kutu Deresi'nden barış nöbeti tutan kitle, askerlerin provokasyonu ile karşılaştı. Yaklaşık 3 saat boyunca nöbet tutan kitlenin arasına giren ve istihbarat timi olduğu belirtilen 3 kişi, bir kadının çantasını kaçırmak istedi. Gençlerin çantayı ellerinden almak istediği askerlerin gençlere silah doğrulttuğu, daha sonra havaya ateş ettiği bildirildi.

Bu provokasyonu kitlenin etrafını saran askerlerin 5 dakika boyunca otomatik silahlarla havaya ateş açması takip etti. Yüzlerce kurşun kitlenin üzerinden havaya sıkıldı. Çatışma alanını andıran Kutu Deresi'nde akşam yapılacak açıklama iptal edildi. Can güvenliği tehlikeye düşen aydın ve yazarlar "Barış Nöbeti"ni erken bitirmek zorunda kaldı.