Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Sen de mi kadersin Tayyip? Hülya Yer

Demokrasi İçin Birlik Hareketi, Zonguldak'ta maden ocağında 30 kişinin hayatına mal olan faciayı "kader" olarak değerlendiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a Erdoğan'a “Sen de mi kadersin Tayyip?” diye sordu.

30 madencinin hayatını kaybettiği Zonguldak'taki maden ocağına yaptıkları ziyaretten sonra İstanbul'a dönen Demokrasi İçin Birlik Hareketi üyeleri, yaşanan faciayı "kader" olarak değerlendiren Başbakan Erdoğan'ı protesto etti.

İstiklal Caddesi'nde gerçekleştirilen protesto yürüyüşü için Taksim Tramvay Durağı'nda bir araya gelen grup, "Kaza değil, kader değil, madenci katliamı. Susmayacağız, hesap soracağız" pankartı ile "Sende mi kadersin Tayyip?", "Bizi ölümle siz alıştırdınız", "Zonguldak'tan Diyarbakır'a el ele özgürlüğe" dövizleri taşıdı. İstiklal Caddesi'nde gerçekleştirilen yürüyüşün ardından Galatasaray Meydanı'na ulaşılmasının ardından Zonguldak'ta madenci yakınlarına ziyarette bulunarak acılarını paylaşan heyette yer alan Demokrasi İçin Birlik Hareketi Sözcüsü Şamil Altan, gerçekleştirdikleri ziyarete ilişkin bilgi verdi. Altan, her fırsatta işçi ve emekçilerin yanında yer aldığını dile getiren bazı siyasi parti ve sendikaların Zonguldak'a gitmemesini eleştirdi. Altan'ın ardından BDP İstanbul İl Yöneticisi Hülya Yer, bir açıklama yaptı.

Yer, Zonguldak'taki faciayla basit koruyucu önlemleri dahi masraf olarak gören kapitalistlerin iş güvenliği kurallarını kâr hırsıyla hiçe saymaları ve hükümetin de bu duruma göz yumması nedeniyle ortaya çıkan iş cinayetlerine bir yenisinin daha eklendiğini söyledi. Yer, "İnsana değil kâra önem veren kapitalist sistem ve yöneticilerinin madenlerde gerçekleşen her patlamadan sonra hep aynı ikiyüzlülükle durumu geçiştirmeye çalıştığını" dedi.

‘Zonguldak’la Diyarbakır’ı birleştireceğiz’

AKP Hükümeti'nin TEKEL işçisine, Kürt halkına, Muğla'da Şerzan Kurt'a, Tuzla'da tersane işçisine nasıl yaklaşıyorsa Zonguldak'ta maden işçisine de aynı zihniyetle yaklaştığını vurgulayan Yer, "Fırat ile Kızılırmak'ı, heval ile yoldaş'ı, Newroz ile 1 Mayıs'ı birleştirdiğimiz gibi, Zonguldak'la Diyarbakır'ı da birleştirip emekçi halklarımıza karşı sürdürdüğünüz saldırılara topyekün direneceğiz" diye konuştu.

Açıklamanın ardından eylem atılan sloganlarla son buldu.