Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

1 Mayıs’ta Taksimde izlenimler

Yıllar sonra ilk kez Taksim’de izinli 1Mayıs Dünya Emek ve Dayanışma günü kutlaması yapılıyor. Sabahın erken saatlerinde gruplar toplanmaya başladı. Biz Şişli üzerinde alana gireceğiz. Biz Barış ve Demokrasi Partisi kitlesiyle yürüyoruz hemen yanı başımda tahminen 70 yaşında olan bir ana var. Yeşil sarı kırmızı puşisiyle “Biji Biratiya Gelan” “Yaşasın Halkların Kardeşliği” sloganı atıyordu. Yanında geçtiğimiz sol gruplar alkışlarla sloganlarla karşılık veriyorlar ve alkışlıyorlardı. En fazla ilgiyi yaşlı Kürt kadınları görüyorlardı. Bir diğer nokta ise neredeyse herkesin elinde bir fotograf makinesi vardı. Herkes birlikte yürüdüğümüz yaşlı teyzenin resimini çekiyorlardı. Nihayet BDP kortejinin olduğu yere geliyoruz. Manşeri bir kalabalık ilk olarak göze çarpıyor. Kitlesel katılım oldukça yüksek, yürüyüş korteji rengarenk her türde yapı ve flama mevcut. Bazı gruplar küçük bazıları da  oldukça mahşeriydi.

Sonra yavaş yavaş yürüyüş başlıyor. BDP kortejinin en önünde il yönetimi ve milletvekilleri vardı. Hemen arkasındaki “Genç Başladık Genç Bitireceğiz Başakşehir YDG” pankartı ile oldukça kalabalık genç bir katılım vardı. En  önde DİSK korteji vardı. Bir hayli renkli simayı görmek mümkündü. Sanatçılarda yazarlara sendika başkanlarında siyasetçilere kadar bir hayli kişi vardı. KESK kortejide aynıydı. KESK Başkanı Sami Evren gerek giyimiyle gerekse yaptığı konuşmayla belki de alanın her anlamıyla doğru mesaj veren kişisiydi. Arama noktasında fazla beklemeden içeri giriyoruz. Polisin tutumu bu yıl çok farklıydı. İki yıldır Taksim’de ve çevresinde gaz yiyen biri olarak elimi kolumu sallayarak Taksime girmek bana çok tuhaf geldi. Arama noktasının az ilerisinde yere uzanmış iki tane soda açmış iki genç herkesin ilgisini çekiyordu. Alan hınca hınç doluydu. Görsellik güzeldi. Platformun en önünde Tekel, İtfaiye ve Belediye-İş’te direnişteki işçiler yer alıyordu.

1 Mayıs marşının çalınmasıyla program başladı. Sendikalar adına ilk konuşmayı Türk-İş başkanı Mustafa Kumlu yapacaktı ancak kendi konfederasyonunda ki işçiler tarafında konuşturulmadı. Tekel direnişine sahip çıkmayan Kumlu Taksim’de Tekel işçisinin gazabına uğradı. Belli bir süre yaşanan arbede ve gerilimin bitmesi beklendi. Daha sonra kürsüye gelen KESK Başkanı Sami Evren tarihi bir konuşma yaptı. Sırayla diğer sendika  yetkilileri konuşma yaptı. Ancak konuşmalar başlamadan başta CHP ve Türk-İş  olmak üzere bazı gruplar alanda ayrılmaya başladılar. Türk-İş alanda ayrıldığı sırada Şişli istikametinde halen girişler devam ediyordu.

Kitlede belli bir tedirginlik vardı. Daha Yürüyüşe başladığımız Şişli kolunda gelen BDP kitlesi BDSP kortejinin yanında geçerken iki BDSP’linin konuşması yaşanan sıkıntının kanıtı gibiydi. BDP hayli kalabalık bir şekilde katılım sağladığını söyleyene arkadaşı aman bize karışmasınlar da ne yaparlarsa yapsınlar şeklindeydi.

33. yılında Taksim’de bu mahşeri kalabalıkla olmanın gururunu yaşayanlar gülümsüyor herkes resim çekmeye çalışıyordu. Bazıları fotograf makineleriyle bazılarıda cep telefonlarıyla. Ancak yinede yüzlerde belli bir tedirginlik vardı. Daha 2 gün önce Ankara’da yaşanan BDP-TKP gerginliği herkesin biraz tedirgin ediyordu. Ancak alanda korkulan olmadı. Yalnız göze çarpan yüzbinlerin bir araya gelmesine rağmen bir türlü birlik olamamalarıydı. Deyim yerindeyse herkes kendi sloganını atıp gitti. Bir araya gelen yüzbinler maalesef hep birlikte bir slogan atamadı.

Erdoğan zamur

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.