Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Çelebi: Taksim'de 1 Mayıs Herkese Açık

DİSK Başkanı Çelebi, Taksim'de 1 Mayıs kutlaması için sayı veya örgüt kısıtlaması olmadığını söyledi; "Tek sınır var: Herkes hukuk kurallarına uymalı; konfederasyonların iradesinin arkasında disiplinle durmalı" diye konuştu.

12 Eylül'le hesaplaşmak için dönüm noktası

Çelebi, 1 Mayıs'ın yeniden Taksim'de kitlesel olarak kutlanacak olmasını da şöyle yorumladı:

"Bana göre değişen şey şu: Bu yılki 1 Mayıs'ı 12 Eylül hukukunun uygulamalarına son verildiği bir gün olarak ele almalıyız. Artık 12 Eylül ve 1977 1 Mayıs katliamının açığa çıkması gerekiyor. 12 Eylül sürecine giden temel dayanak noktası 1 Mayıs 1977, Çorum, Maraş katliamlarıdır. Onların açığa çıkması açısından da bu 1 Mayıs dönemeç noktası olmalı."

Çelebi, 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak için ısrar etmiş olmalarını da anımsattı:

"Bundan önce verdiğimiz mücadeleyi de inkar edecek değiliz. Üzerine bir bardak soğuk su içsydik, 'Böyle bir derdimiz yok' deseydik, herhalde devlet bundan sevinç duyacaktı. Bugün o iradeyi önemli buluyoruz. Başbakan, İçişleri Bakanı, Valilik ve Emniyet Müdürlüğü'nün ortak duyarlılık yaratmış olmaları önemli. Altı konfederasyonun ortak iradesi de önemli."

Altı konfederasyon Bu yıl 1 Mayıs'ı İstanbul'da Taksim'de ve Türkiye'nin diğer illerinde ortaklaşa kutlayacaklarını açıklamıştı.

Türkiye'nin her yerinde ortak kutlama

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ), Memur Sendikaları Konfederasyonu (MEMUR-SEN), Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (KAMU-SEN) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ortak kararlarını 5 Nisan'da duyurmuştu.