Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

OVACIK'TA KAYMAKAM GERGİNLİĞİ


Vatandaşlar arasında ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle şikayet edildi
Ferit DEMİR/TUNCELİ,(DHA)
TUNCELİ'nin Ovacık İlçesi'nde 8 aydır görev yapan Kaymakam Şenol Kaya, BDP'li İl Genel Meclis üyeleri, 21 köy muhtarı ve bazı vatandaşlar tarafından 'insanlar arasında siyasi ayrımcılık yaptığı', 'vatandaşlarla görüşmediği' iddiasıyla Vali Mustafa Taşkesen'e şikayet edildi. Şikayet üzerine kaymakam hakkında valilik tarafından soruşturma başlatılırken; ilçede kaymakama destek verenler ile şikayet edenler arasında gerginlik olduğu belirtildi.
Tunceli'nin 3200 nüfuslu Ovacık İlçesi'nde BDP'li İl Genel Meclis üyeleri Ali Kandil, Hüseyin Söğüt, 21 köy muhtarı ile bazı vatandaşlar Kaymakam Şenol Kaya'yı Vali Mustafa Taşkesen'e bir dilekçe yazarak şikayet etti. Şikayette, Kaymakam Kaya'nın vatandaşlar arasında siyasi ayrımcılık yaptığı, bazı vatandaş ve derneklere yakın durup, diğerlerini dışladığı, ilçedeki vatandaşları siyasi görüşlerine göre ikiye ayırdığı, ve keyfi uygulamalarla bir muhtarı görevden alıp, bir diğerine de ihtarname çektiği önü sürüldü.
Şikayet üzerine Vali Mustafa Taşkesen, Yardımcısı Halil Avşar'ı görevlendirip Kaymakam Kaya hakkında soruşturma başlattı.
BDP'li İl Genel Meclis Üyesi Ali Kandil, Kaymakam Kaya'yı bir dilekçe ile şikayet ettiklerini belirterek, kaymakamın insanları A partili B partili diye ayırdığını öne sürdü. Kaymakamla görüşüp yaşanan durumu anlattıklarını da belirten Kandil, "Biz kendisine görevinin toplumda bütünlük sağlamak olduğunu ve şu veya bu partili diye ayrım yapmanın doğru olmadığını söyledik. Esnaf, memurlar arasında çelişki yaratarak bir şey kazanılamayacağını da kaydettik. Biz Kaymakamın kendi düşüncelerinden dolayı bu halkla aynı düşünmediğini ve ayrımcılık yaptığını bizzat gördük ve yaşadık. Bu durumda ilçe halkı olarak çok rahatsız durumdayız. Kaymakamı kendisini şikayet eden 21 köy muhtarına 'size artık hizmet vermeyeceğim' demiş. Hükümet bir demokratik açılım projesi geliştirdi, ama bizim kaymakamın düşünceleri ve uygulamaları hükümetinki ile ters düşüyor" dedi.
BDP'li İl Genel Meclis Üyesi Hüseyin Söğüt, halkın şikayeti üzerine Kaymakamı şikayet ettiklerini belirtti. Söğüt, "Ben bizzat kaymakamın ayrımcılık yaptığına şahit oldum. Kaymakam her fırsatta, şu adam şu düşüncede, şu kişi şu görüşte, okullar kurtarılmış bölge, hatta bazı vatandaşlar ve muhtarlar kaymakamın kendileriyle makamında değil de emniyet müdürlüğünde görüştüğünü söylediler" iddiasında bulundu.
Kaymakam Kaya'nın görevden aldığı Konaklar Köyü Muhtarı İbrahim Derman, kaymakamın göreve başladığında konutunu boyadığını ve kendisi ile tanıştığını söyledi. Derman, köy muhtarı olmasına rağmen çocuğunun sağlık ve okul sorunu nedeniyle ilçede oturduğunu kaymakama aktardığını, bu durumu olumlu karşıladığını söylediğini belirtti. Derman şu iddialarda bulundu:
"Ama kaymakam göreve başladıktan sonra yaptığı uygulamalardan rahatsızlık duyduk ve şikayet ettik. Bunun üzerine kaymakam beni görevden aldı. Biz köy muhtarları kaymakamı siyasi ayrımcılık yaptığı için şikayet ettik. Bizim kişisel bir isteğimiz yoktu, toplumun böyle bir düşüncesi oluştuğu için biz şikayet ettik. Vatandaşımız bize baskı yaptı, kaymakamla görüşemediklerini ve taleplerini iletemediklerini defalarca bize söylediler. Vatandaşın yoğun baskısı nedeniyle şikayet ettik. Kaymakam herkesi suçluyordu, okulları kurtarılmış bölge ilan ediyor, siyasi ayrımcılık yapacak derecede insanları suçlaması bizim şikayet gerekçemiz oldu. Şikayet dilekçesi verdikten sonrada benim hakkımda soruşturma başlattı ve görevden aldı. Şu an Ovacık ilçemiz büyük bir gerelim içinde , ikiye ayrılmış durumda. Şu an ilçe iki kutuba ayrılmış , bir taraf kaymakam yanlısı diğer taraf kaymakam karşıtı olmuş durumda. Zaman zaman öyle sıkıntılar yaşıyoruz ki nerdeyse aramızda büyük kavga çıkacak gibi oluyor. Şu aşamada ortam çok gergin durumda."
SAHİP ÇIKANLAR ŞİKAYETÇİLERE TEPKİLİ
Ovacıklıların bir bölümü ise Kaymakam Kaya'nın şikayet edilmesine tepki gösterdi. İlçede iki kesim arasında yaşanan gerginlik zaman zaman sözlü tartışmalara neden oluyor.
Hakkındaki şikayetle ilgili konuşmayacağını söyleyen Kaymakam Şenol Kaya, CHP MYK üyesi Ali Kılıç'a tepki gösterdi. Kılıç'ın 27 Mart'ta yapılan CHP İl kongresinde söylediği sözler üzerine hakkında suç duyurusunda bulunduğunu belirten Kaya, Kılıç'ın kendisini tehdit ettiğini söyledi.
Kılıç, kongrede yaptığı konuşmada, "Ovacık'ta kaymakamlık yapan bir zatın çalışma sınırlarını aşarak oradaki vatandaşlarımızı fişlediği, akrabalarının BDP ya da başka siyasi partilerde çalıştığını bahane ederek güya açılım yapan hükümetin buradaki temsilciliğini oynuyor. Kendisini uyarıyorum. Sakın buranın insanlarının onuruyla oynama, bedeli ağır olur" demişti.