Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Newroz Ateşi Yükseliyor

Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) düzenlediği ilk Nevruz ateşi, Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde yakıldı. Yaklaşık 40 bin kişinin katıldığı kutlamada Nevruz ateşi, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile yardımcısı Gülten Kışanak tarafından yakıldı. Alanda Apo posterleri ile PKK flamaları da açıldı. Nevruz, alanda Kürtçe şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla kutlandı.



Nevuz kutlaması ilçe merkezinde bulunan İpek Yolu Caddesi üzerindeki eski şehir stadında saat 11.00’de başladı. Sabah saatlerinden itibaren alana akın edenler, ilk olarak polis tarafından aramadan geçirildi. Kadınların ve erkeklerin ayrı ayrı arandığı polis noktasından sakıncalı görünen malzeme ve afişler toplandı. İkinci arama noktasında ise BDP’li görevliler üst araması yaptıktan sonra vatandaşı alana aldı. Yüksekova ilçe merkezinde ise sabah saatlerinden itibaren hayat normal olarak başladığı gözlendi. İşyerlerinin açık olduğu ilçeye çevre il ve ilçelerden çok sayıda polis takviye olarak gönderilirken, kutlamaların yapıldığı alan çevresinde çok yoğun bir güvenlik önleminin alınmadığı dikkat çekti.

ATEŞİ DEMİRTAŞ YAKTI
Etrafı tel örgülerle çevrili alandaki nevruz kutlamalarına, dün grup toplantısı için Hakkari’de bulunan siyasi yasaklı kapatılan DTP eski Genel Başkanı Ahmet Türk, kapatılan DTP eski Milletvekili siyasi yasaklı Aysel Tuğluk ile BDP milletvekilleri, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Belediye Başkanları ile yaklaşık 40 bin kişi katıldı. Nevruz ateşi için hazırlanan meşalenin kalabalığın ortasında kalması nedeniyle başka bir meşale platformun önüne getirildi.
Nevruz ateşi BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Genel Başkan Yardımcısı Gülten Kışanak tarafından yakıldı. Daha sonra Demirtaş ve Kışanak, sahneye çıkarak barış güvercinleri uçurdu. Alan dolduğu için çok sayıda kişi binaların çatılarına çıkarak etkinlikleri izledi. Kutlamalar sırasında zaman zaman Öcalan’ın posterleri ve PKK flamaları açılırken, Öcalan ve terör örgütü lehine de sloganlar atıldı. Platformun önüne ise ‘Gün Geçliğin Zafer Ruhuyla Önder Apo’yu Özgürleştirme Günüdür’ yazılı büyük pankart ile 2 PKK’lının fotoğrafları asıldı.

KANDİL'DEN GELEN PKK'LI DA KATILDI
Bu arada protokol bölümünde, geçen yıl 19 Ekim'de Habur'dan Türkiye'ye giriş yapan Kandil Dağı'ndan gelen PKK'lılardan Şerif Gençdal ile Mahmur Kampı'ndan gelenlerden Nizar Buldan’ın da oturduğu görüldü.

DİYARBAKIR GÖNLÜMÜZÜN BAŞKENTİ
Nevruz kutlaması Yüksekova Belediye Başkanı Ruken Yetişkin’in konuşması ile başladı. Daha sonra BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani konuştu. Konuşmasını Kürtçe olarak yapan Geylani, Diyarbakır’dan söz ederken, ‘gönlümüzün başkenti’ ifadesini kullandı. Geylani, hiç bir şeyin kendilerini özgürlük yolunda alıkoyamayacağını belirterek, “Bu yılki, Nevruz’un bütün dünya halkları ve Kürt halkı için özürlük anlamında sorunların çözüleceği bir Nevruz olacağını inanıyoruz” dedi.

MİLLETVEKİLLERİ YÖRESEL KIYAFETLERLE KATILDI
Nevruz etkinlikleri çeşitli sanatçıların konseri ile devam etti. Miletvekillerinin kutlamaya yöresel kıyafetleri ile katıldıkları görülürken, sanatçıların şarkılarına, BDP’nin kadın milletvekilleri ise bulundukları platformadan halay çekerek eşlik etti. Nevruzun kutlandığı alanın çevresindeki binalara da ‘Silahla, savaşla değil, diyalogla barışı geliştirelim’, ‘Ya gerçek demokrasi, ya hiç’, ‘Kürt kadının namusu, özgürlüğü önderliğidir’, ‘Nevruz serhıldane (başkaldırıdır)’ yazılı Türkçe ve Kürtçe afişlerin asıldığı görüldü.
Siyasi yasaklı Aysel Tuğluk yaptığı konuşmasında, Yüksekova’da özgürlük ateşini yaktıklarını söyledi. Tuğluk, şunları söyledi:
“Mücadelemizi saygıyla selamlıyorum. Bu halkı, ‘Bitireceğiz, susturacağız’ diyenler gelip görsünler. Hepimiz zor günler yaşadık ve yaşamaya devam edeceğiz. Ama halkımızı güzel günler bekiliyor. Görkemli özgürlük direnişi, daha da büyüyerek devam edecek. Aylardır Kürt sorununu çözeceğiz diye ortalığa düştüler, aydınlarla, sanatçılarla görüştüler. Bir tek Kürtlerle görüşmediler. Kürtlerle görüşmeden, siyasi iradesini tanımadan, bu meseleyi nasıl çözeceksiniz. Bizsiz çözüm yapacaklarını zannediyorlar. Bize PKK’yı terörist ilan edin diyorlar, bize inkarı dayatıyorlar. Ama buna karşı çıktık, direndik bu onursuzluğa. Arkadaşlarımızı tutukladılar, Bu sorunun aktörleri ile konuşmak ve onları görmek durumundasınız. Başka bir şekilde bu meseleyi çözemesiniz. Çözmek istiyorsanız, oturup, muhatapları ile bir çözüm ve diyalog süreci başlatmak durumundasınız.”

SINIRDAKİ GENÇLERİ KUCAKLAŞTIRALIM
Hükümete de seslenen Tuğluk, “Ya çözeceksiniz ya da çözüleceksiniz. Barış için sabrettik. Artık Kürt halkının sabrının tükenmekte olduğunu görmeleri gerekir. Biz kimliğimizi ve dilimize, siyasi iradeye saygı istiyoruz. Bunlara saygı göstermek durumundasınız. Başka şekilde çözüm yok. Özgür vatanda eşit ve ortak bir yaşam istiyoruz. Bugün yakılan ateşi, herkes kardeşlik ateşi olarak görmelidir. Çözüm için koşullar ağır. Yeter ki güçlü bir irade ortaya çıksın. İşte sınırın her iki tarafında Kürt ve Türk gençleri elleri tetikte bekliyor. Gelin bunlar arasında barışı sağlayalım ve kucaklaştıralım” diye konuştu.

10 YILDIR KENDİ KENDİMİZİ YÖNETİYORUZ
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir konuşmasını Kürtçe olarak yaptı. Baydemir, Diyarbakır’dan binlerce selam getirdiğini, bu Nevruzun barış ve özgürlüğün müjdecisi olmasını dilediklerini söyledi.
Baydemir konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Ortadoğu'da çok sayıda diktatörler gelip gitti. Ama mazlum halklar dimdik ayaktadır. Geliştirdiğimiz bir sistem ile 10 yıldır kendi kendimizi yönetiyoruz. Hem belediye başkanları, hem de parlamenterler sizin hizmetkarlarınızdır. Ortadoğu'da Kürtlerin ittifakı, bütün halklara demokrasiyi, barışı ve özgürlüğü getirecektir. Binlerce Kürt siyasetcisi ve genci zindanlardadır. Bu arkadaşlarımız özgür kalıncaya kadar, özgürlük bize haramdır. Ya tam özgürlük, ya da hepimizi zindana atın. Kürtlerin yeri zindan değildir. Bu Nevruz’un zindanların kapısını açan bir Nevruz olmasını istiyoruz. 2010 yılı Nevruzu barışın müjdecisi olsun.”


EMİNE AYNA:YA ÖZGÜR YAŞAM YA ÖLÜM

Mardin'de Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) düzenlediği Nevruz kutlamasına katılan BDP Mardin Milletvekili Emine Ayna, Belçika’da PKK’ya yakın kuruluşlar ile Roj TV’ye yapılan baskını eleştirerek, “Avrupa demokrasisi Belçika’da mahkum olmuştur. Ya özgür bir yaşam ya da hiç. Ya muhataplarıyla demokratik ve barışçıl bir çözüm ya da toplu direniş. Ya özgür bir yaşam ya da geçmişte olduğu gibi ölümü göze alırız” dedi.

BDP’nin 9 yıl aradan sonra Mardin’de Yeniyol Caddesi’ndeki boş bir alanda organize ettiği Nevruz kutlamasına çoğunluğu kadın yaklaşık 1500 kişi katıldı. Katılımcılar, geniş güvenlik önlemi alınan alana arandıktan sonra girdi. Nevruz ateşinin yakılması ile başlayan kutlamalar, daha sonra yöresel sanatçıların ve grupların konserleri ile devam etti.
Kutlamaya katılan BDP Mardin Milletvekili Emine Ayna, Nevruz’u, her halkın farklı anlamlar yükleyerek kutladığını söyledi. Nevruz’u Nevruz yapanın Kürt halkı olduğunu ileri süren Ayna, “Kürtler hiçbir zaman Nevruz yasaklarını tanımadı. Yasak iken de kutladı izin verilirken de alanlara inerek kutladı. Diğer halklara Nevruz’u Kürtler hatırlattı. Yüksekova tarihinde ilk kez kimsenin burnu bile kanamadan bir Nevruz kutlandı. Peki şimdi soruyoruz; neden geçmişte bu kadar can verildi? Umuyorum ve diliyorum bundan sonraki Nevruzlarda tek bir insanımızı kaybetmeyiz” dedi.

‘ÖLÜMÜ GÖZE ALIRIZ’
Konuşmasında Anayasa tartışmalarına da değinen Emine Ayna, tartışmaların demokratik, eşitlikçi ve özgürlükçü bir anayasa üzerinde değil, Kürtlerin kimliğinin, mücadelesinin ve haklarının tanınmayacağı bir anayasa üzerinde yapıldığını iddia etti. Tüm farklılıkları tanımayan bir anayasaya destek vermeyeceklerini belirten Ayna, “Kürtler bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinden asla vazgeçmezler” dedi. Belçika’da PKK’ya yakın kuruluşlar ile Roj TV’ye yapılan baskını da eleştiren Emine Ayna, şöyle konuştu:
“Ermeni soykırım tasarısı ABD’de kabul edildiği gün Belçika’da Kürt kurumlarına yönelik operasyonlar yapıldı. Burada Türk halkı kandırıldı. Artık Türk halkı uyanmalı ve kendine gelmelidir. Ermeni halkı bu topraklarda yaşıyor. 100 yıl önce yaşanan zulmü gün yüzüne çıkarmak için ve yüzleşmek için Kürt halkı buna kurban ediliyor. Ayıptır, günahtır. Avrupa demokrasisi Belçika’da mahkum olmuştur. Ya özgür bir yaşam ya da hiç. Ya muhataplarıyla demokratik ve barışçıl bir çözüm ya da toplu direniş. Ya özgür bir yaşam ya da geçmişte olduğu gibi ölümü göze alırız.”
Emine Ayna’nın konuşmasından sonra Nevruz kutlaması konserlerle devam etti.


ŞANLIURFA'DA NEVRUZ KUTLAMASI


Şanlıurfa’nın 5 ilçesinde yapılan Nevruz kutlamaları ‘Öcalan’ ve ‘PKK’ sloganları eşliğinde yapıldı. Yarın kapatılan DTP’nin siyasi yasaklı eski Genel Başkanı Ahmet Türk, BDP Genel Başkan Yardımcısı Gülten Kışanak ve KESK Genel Genel Başkanı Sami Evren’in katılımı ile kutlamalarının yapılacağı kentin 5 ilçesinde bugün Nevruz kutlamaları yapıldı. BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici ile Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır’ın katılımı ile Siverek, Viranşehir, Hilvan, Ceylanpınar ve Bozova İlçeleri’nde yapılan etkinliklerde Nevruz ateşi yakılırken, kutlamalara katılanlar sık sık PKK ve Öcalan lehine sloganlar attı.

SİVEREK: BDP’nin organize ettiği Nevruz kutlamaları Şirinkuyu Mahallesi’ndeki ilçe stadının yanındaki boş alanda yapıldı. Yaklaşık 7 bin kişi, öğle saatlerinde geldiği kutlama alanında Kürt sanatçıların seslendirdiği şarkılara halay çekerek eşlik etti.
Öğle saatlerinde ilçeye gelen BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici ve beraberindekiler, kutlama alanında alkış, zılgıt ve Öcalan sloganları eşliğinde karşılandı. Elindeki meşale ile Nevruz ateşini yapan BDP’li Binici, bir süre partilileriyle halay çektikten sonra platforma çıkıp Kürtçe konuşma yaptı. Demokratik açılım konusunda hükümetin muhatabının meclisteki BDP ve Öcalan olduğunu söyleyen Binici, “Açılım sürecince muhatabımız yok diyen Erdoğan’a sesleniyorum. Bizler Kürt halkının temsilcileri olarak meclisteyiz, ‘Muhatap biziz, muhatap sayın Öcalan’dır.’ AKP hükümetine sesleniyorum, mayıs ayı sonuna kadar uzattığımız barış eli, geçerli olacak mayıs ayı sonuna kadar süreniz var, bu süre içerisinde göz altılar olursa, ölümler olursa, hesabını soracağız” diye konuştu.
Binici’nin zaman zaman alkışlarla kesilen konuşması sırasında, kalabalık sık sık ‘Biji Serok Apo’ (Yaşasın Başkan Apo), ‘Şehit Namırın’ (Şehitler Ölmez’, ’Öcalan’, ’Gençlik Apo’nun fedaisidir’, ’PKK halktır halk burada’ sloganları attı. Birçok kişinin de Öcalan posterlerini taşıyıp, sözde PKK bayrağını simgeleyen bez parçası taşıdığı ve yaklaşık 4 saat süren kutlamalar olaysız sona erdi.

HİLVAN: Hilvan İlçesi’nde düzenlenen Nevruz kutlamaları ise Hayvan Pazarı yanındaki boş alanda yapıldı. Yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı kutlamalarda, Kürtçe şarkılar eşliğinde halaylar çekilip sık sık PKK ve Öcalan lehine sloganlar atıldı. Öcalan posterlerinin açılıp, terör örgütünü simgeleyen bez parçalarının taşındığı kutlamalara kadınların yoğun ilgi gösterdiği görüldü. Kürtçe ve Türkçe sloganlar eşliğinde karşılanan BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, burada yaptığı konuşmada Nevruz’un Kürtler için direniş ve özgürlüğü ifade ettiğini belirterek, “20 yıl öncesine kadar Nevruz kutlanması izin verilmiyordu, ancak Kürtler bedel ödeyerek Nevruz’u bayram olarak kabul ettirdi. Günümüzde AKP iki yüzlü yalan siyaset yürütüyor. Başbakan seçim dönemlerinde gelip size ’Kürt sorununu çözeceğim’ diyor. Seçimler bitincede söylediklerini rafa kaldırıyor. Halkımız bilmelidir ki; Başbakan’ın tek siyaseti var, o da Kürtleri ve kazanımları inkar ve imha siyasetidir” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından partililer, barışın simgesi olan güvercinleri havaya uçururken, kalabalık sık sık Türkçe ve Kürtçe, ‘Biji Aşiti’ (Yaşasın Barış), ‘Biji Nevroz’ (Yaşasın Nevroz), ‘Şehit Namırın’ (Şehitler Ölmez) ‘Sayın Öcalan’, ‘PKK halktın halk burada’, ‘Hilvan ovası Apocular yuvası’ sloganları attı.

VİRANŞEHİR: Viranşehir’de ise Şırnak Mahallesi’nde düzenlenen Nevruz kutlamalarına kadınlar damgasını vurdu. Yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı kutlamalar sırasında sık sık ‘Biji serok Apo’, ‘PKK halktır halk burada’, ‘50 50 yüz, biz Apocuyuz’ şeklinde sloganlar atıldı.
Yaklaşık 8 bin kişinin katıldığı kutlamalarda konuşan BDP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, Kürt sorununun çözümü için hükümetin Peygamberler şehri Urfa’dan çıkan PKK elebaşı Öcalan’ı muhatap alması gerektiğini belirterek, “İrlanda, İspanya bu sorunu nasıl çözdüyse Türkiye’de çözebilir. Afrika halkının lideri ve savunucusunu önce cezaevine attılar ama sonra o halkın lideri oldu. Biz artık kardeş kanı akmasını istemiyoruz. Ne dağdaki gerilla, ne de asker anaları ağlamasın. Çanakkale’de yatan şehitler hepimizin şehididir, şehit olan askerlerden çoğu Kürt’tür. Onlar Türkiye’nin kurtuluşu için birlikte mücadele etti ama bu devlet bizleri tutuklayarak zindanlara atarak yok etmek istiyor. Bir yıldan beri PKK ateşkes ilan etti ancak Türk devletinin operasyonları durmadı” diye konuştu.
Yöresel kıyafet ile platforma çıkan Sevahir Bayındır, konuşmasının ardından havaya güvercin uçurarak barış dileğinde bulundu. Bayındır’ın nevruz ateşini yakmasının ardından Öcalan posterlerini açıp sık sık PKK ve elebaşı lehine slogan atan kalabalık, Kürtçe şarkılar eşliğinde eğlendikten sonra olaysız dağıldı.
Ceylanpınar ve Bozova ilçelerinde yapılan kutlamalara katılan kişiler de yasa dışı slogan atıp, terör örgütünü simgeleyen bez parçaları ile PKK elebaşı Öcalan’a ait posterleri taşıdı. Her iki ilçede de kutlamalar olaysız sona erdi.