Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Kadınlar alanlarda buluşuyor

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Diyarbakır, Dersim, Şırnak, Batman, Muş, İstanbul, Bitlis, Ağrı, Adana, Van ve Hakkari'de etkinlikler düzenlenirken, Hakkari'nin Yüksekova ve Muş'un Varto ilçelerinde düzenlenen mitinglere çok sayıda kadın katıldı. BDP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, kadın üzerinde devletin, ailenin ve erkeğin büyük bir baskısı olduğunu belirterek, "Kadın kendisiyle birlikte bir mücadeleyi de özgürleşmektedir" dedi.

DİYARBAKIR

8 Mart'ın 100. yılının kutlanması nedeniyle Diyarbakır'da bir ilki gerçekleştirerek kadın girişimcileri bir araya getiren Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) yapılacak etkinliklere katılım çağrısında bulundu. Tarımsal istihdamdaki azalışın kadınlar üzerinde etkili olduğunu dile getiren DTSO Başkanı Galip Ensarioğlu, buna rağmen toplam kadın istihdamını içinde tarımsal istihdam payının bir yıl önceki verilere göre yüzde 45 olduğunu belirtti. Tarımda kadınların yüzde 98'inin kayıt dışı çalıştığını dile getiren Ensarioğlu, gezici ve geçici işçi olarak kadınların sayısının yoğun olduğunu kaydederek, kentlerde ise 15 yaş üstündeki 5 kadından sadece bir kadının istihdam edildiğini aktardı. 1980'lerden itibaren konfeksiyon üretimi gibi sektörlerde çalışan kadınlarının sayısını artış gösterdiğini ve ancak kadınların kötü çalışma koşullarında düşük ücret ile ve güvencesiz çalıştırıldıklarını ifade eden Ensarioğlu, Aralık 2008 verilerine göre, toplam kadın istihdamının yüzde 58'inin kayıt dışı koşullarda erkekler için ise bu oranın yüzde 38 olduğunu vurguladı. Profesyonel mesleklerde kadınlarda bu oranın yüzde 29 olduğunu ve 2006 verilerine göre müdürlerde ve yöneticilerde de bu oranın yüzde erkeklerde 11 iken kadınlarda sadece yüzde 3 olduğunu dile getirdi.

Bu kapsamda 6-7 Mart tarihleri arasında kadın girişimciliğinin genel bir fotoğrafını çekmek istediklerini belirten Ensarioğlu, TOBB' a bağlı oda ve borsaların bünyesinde kurulan kadın girişimci kurullarının Diyarbakır'da toplanarak kendi illerinde üretilen kadın emeği ürünlerini sergileyeceklerini söyledi. Etkinlikte farklı illerden gelen kadınların 50 stant açacağını ifade eden Ensarioğlu, illerin kendilerine özgü yöresel kadın emeğinin sergileneceğini aktardı. Edirne, Aksaray, Kırklareli, İstanbul, Muğla, Yozgat, Bursa, Giresun gibi Batı ve Karadeniz illerinden ve Mardin, Ardahan, Batman gibi doğu illerinden katılım sağlanacaktır. Etkinliğe 80 ilden 300 kadının katılım sağlayacağını dile getiren Ensarioğlu, ciddi bir alım heyetinin de katılım sağlayacağını ve kadınlar tarafından üretilen ürünlerin satış ve pazarlama imkanın sunulacağını kaydetti.

Dicle Üniversitesi Öğrenci Derneği Genç Kadın Birimi 8 Mart'ın 100. yılı etkinlikleri kapsamında etkinlik düzenledi. Dicle Üniversitesi (DÜ) Fen Edebiyat Fakültesi önünde bir araya gelen yüzlerce öğrenci, 8 Mart'ın 100. yılını kutlamak amacıyla etkinlik yaptı. Barış Anneleri İnisiyatifi Üyelerinin de katıldığı etkinliğe yüzlerce genç kadın katıldı. "Hakikat arayışında partileşen genç kadın güneşle özgürlüğü yakalayacaktır", "8 Adarê piroz be, savaşa kadın katliamlarına tutuklamalara cinsiyetçiliğe dur de" yazılı pankartların asıldığı etkinlikte sık sık "Jin jiyan azadi" sloganları atıldı. Etkinlik demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Ardından yapılan açıklamada, 8 Mart'ın 100. yılında savaşa, kapitalizme, şiddete, ırkçılığa, ve eşitsizliğe karşı mücadelenin büyütülmesi çağrısı yapıldı. DÜ'lü genç kadınlar olarak bu sene kutlanacak 8 Mart'ın 100. yılında siyasal alanda kadının etkinliğini ve kararlılığını yansıtmak sosyal alanda ise kadın örgütlenmelerini çoğaltmayı ve kadının düşünsel gücünü arttırarak, iktidarcı sisteme karşı sınırları aşmanın temel hedef olduğu belirtilen açıklamada, bu 8 Mart'ta ataerkil sistemin saldırılarına karşı bir duruş ifade edileceği belirtildi. Açıklamanın ardından genç kadınlar etkinliğe katılan barış annelerine ve etkinliğe katılan genç kadınlara ve erkeklere karanfil dağıttı. Genç kadınlar sarı, yeşil, kırmızı, boya kutularının içine koydukları ellerini beyaz ve boş pankartın üzerene bastırarak ellerinin izinin çıkmasını sağladı. Açıklamanın ardından gençlik kültür merkezinin verdiği müzik dinletisiyle halaylar ve sloganlar eşliğinde devam ediyor.

'CEYLAN'A ADIYORUZ'

Lice Belediyesi Nujiyan Kadın Merkezi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Nujiyan Kadın Merkezi önünde etkinlik düzenledi. Ektikte, "Jin Jiyan Azadî", "Daxwaziya Me Kurdan Serokê Me Ocalan", "Bijî Serok Apo" ve "jin Şer Naxwazin Azadiyê Dixwazin" sloganları atılırken, kadına yönelik şiddetti kınama içerikli çok sayıda döviz taşındı. Etkinlik Lice Belediye Başkanı Fikriye Aytin'in konuşmasıyla başladı. Aytin, Kürtler üzerinde uygulanan inkar ve imha konseptine dikkat çekerek, "Bu yılki tüm etkinliklerimizi, silahla bedeni paramparça edilen Ceylan Önkol'a adıyoruz. Umuyorum Ceylan, bu kirli savaşta yaşamını yitiren son çocuğumuz olur" dedi.

DERSİM

8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında, Dersim Belediyesi Dersim Yaşam Kadın Dayanışma Merkezi'nin açılışını gerçekleştirdi. Açılışa, kapatılan DTP Milletvekili Aysel Tuğluk, Belediye Başkanı Edibe Şahin, BDP Eşbaşkan Yardımcısı Av. Meral Danış Beştaş, DÖKH aktivisti Sudan Güven'in yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. Açılışta konuşan Şahin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle dayanışma merkezini açmalarının anlamlı olduğunu belirterek, "Yüzüncü yılında aslında biz kadınlar olarak baktığımızda, toplumsal yaşamda yüzüncü yıla değer bir noktada mıyız? Elbet eki bu soruya verilecek cevap hayır olacaktır ama bizler en azından şunun farkındayız, kadınlar olarak sorunlarımızın nasıl çözeceğimizin farkındayız" dedi. Şahin konuşmasında, "Bugün Dersimde özelikle tarihinde travmalar yaşamış bir kente kadınlara yönelik bir yaşam danışma merkezi açarak yüzüncü yıllında böyle bir anlamlı kutlamayla başlatmak istedik" dedi. Konuşmadan sonra kadın yaşam merkezinin açılışı yapıldı.

BATMAN

Batman'da, BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata ve BDP Batman Belediye Başkan Yardımcısı Gülistan Akel ve çok sayıda kadının katılımıyla Batman M Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan tutuklu kadınlar ziyaret edildi. Adalet Bakanlığı'ndan alınan izinle bütün kadınları temsilen Batman Milletvekili Ayla Akat Ata kadın tutuklular ile görüşmek için cezaevine girdi. Görüşe gitmeden önce kısa bir açıklama yapan Akat Ata, "Onların düşünceleri neyse bizimde düşüncemizde odur. Biz düşüncelerimizi söylemekten hiçbir zaman vaz geçmeyeceğiz" dedi. Kadınların zılgıtlarıyla içeri giren Ata, kadın tutuklularla görüştü. Bir saatlik görüşmeden sonra çıkan Ata, "Sizin dışarıdaki tek dileğiniz ve isteyiniz neyse içerdekilerin de odur. Beni kendi ailelerini kucaklar gibi kucakladır. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutladır. Size kucak dolusu selamları vardı" dedi. Açıklamanın ardından kadınlar zılgıtlar eşliğinde cezaevinden ayrıldı.

ŞIRNAK

Şırnak'ta, 5 Mart'ta yapılacak olan kadın mitingi için kadınlar erbane eşliğinde mahalle mahalle gezerek bildiri dağıttı. Mitinge ilişkin bilgi veren DÖKH Üyesi Songül Akar, kadın mücadelesinin yükseltilmesi gerektiğini belirterek, yarın yapacakları mitinge tüm kadınları davet etti. Akar, ayrıca Belçika'da Roj Tv'ye yapılan polis baskınını da kınadı. Yarın saat 12.00'da Ömerkabak Meydanı'nda yapılacak mitinge Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, Uludere belediye başkana Şükran Sincar, Meral Tekçe, Koma Azadın kadın solisti Şilan'ın yanı sıra çok sayıda kadın sanatçı katılacak.

BDP İdil ilçe binasında düzenlenen şölene çok sayıda kadın katıldı. Şölende konuşan DÖKH Şırnak Temsilcisi Sariye Örmez ,"Kadınlar günün kutladığımız bu günlerde yüzyılarca kadına karşı hep şiddet ve baskı uygulanmıştı. Bu baskı ve şiddete karşı kadınlar her alanda mücadelelerini sergilemişlerdir. Biz kadınlar olarak her alanda büyük bir mücadele verdik ve vermeye de devam edeceğiz. Kürt kadını bu mücadele için büyük fedakârlık yaptı. Kimi zaman yerlerde sürüklendi, kimi zaman amacı uğruna kendini kayalardan attı. İdil kadınları da gerek erkek egemenliğine karşı, gerek devletin yanlış politikasına karşı çok büyük bir mücadele vermiştir ve vermeye de devam edecektir" dedi. Şölene katılan kadınlar sık sık, "jin jiyan azadi" sloganları attı.

ADANA

Adana'nın merkez ilçelerinden Çukurova'nın Mithatpaşa Mahallesi Mithat Paşa Caddesi'nde gerçekleştirilen şölene çok sayıda kişi katıldı. "Bir ülke, bir halk, bir Ceylan'dı barış, affetmeyeceğiz", "8 Mart'ın 100. yılında kadının mücadelesi ile güneşi özgür kılacağız" yazılı pankart ve "Edî bese", "yaşasın 8 Mart" yazılı dövizler açıldı. Sık sık "Bijî 8 Adarê", "Yaşasın kadın dayanışması", "Bijî Serok Apo", "Öcalan Öcalan" sloganları atılan şölen, müzik eşliğinde çekilen halaylarla devam etti. Şölende 8 Mart'ın gelişme tarihi anlatılırken, şölen havai fişeklerle son buldu.

YÜKSEKOVA

Yüksekova'da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle sabah saatlerinde Ehmedi Xani Parkı'nda bir araya gelen yöresel kıyafetli kalabalık kadın grubu, mitingin yapılacağı Şehir Stadı'na doğru yürüyüşe geçti. Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, Yüksekova Belediye Başkanı Ruken Yetişkin, Uludere Belediye Başkanı Şükran Sincar'ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı yürüyüşe, Demokratik Çözüm ve Barış Grubu üyeleri de katıldı. "Özgür önderlik, özgür kimlik, demokratik özerlik", "Erkek akla karşı Apocu kadınlarına doğru", "Türkiye kadınla özgürleşecek" yazılı pankartın açıldığı yürüyüşün ardından binlerce kadın miting alınanda bir araya geldi. Sema Yüce, Baritan, Viyan Soran ve Amara'nın posterlerin açıldığı mitingde konuşan Yüksekova Kadın Meclisi Üyesi Evrim İke, kadınların özgürlük mücadelesine dikkat çekti. Belediye Başkanı Ruken Yetişkin ise, yaşanan savaşta en büyük bedelinin kadınların verdiğini belirterek, akan kanın gene kadın mücadelesinin bitireceğini dile getirdi. Kürt kadının artık baskı ve inkarı kabul etmeyeceğini de dile getiren Yetişkin, kadınların mücadelesini yükselteceğini vurguladı.

Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, "Gever halkı serhildanlarıyla Biratanlaşarak, bütün Türkiye özgürlüğü haykırdı. Sürekli Serhildanlarda olan Gever kadını birer Sema Yüce, Zilan olduğunu göstermiştir" dedi. Kadınlar üzerindeki baskılara da dikkat çeken Bayındır, "Kadın üzerinde devletin, ailenin, erkeğin başta olmak üzere büyük bir baskı bulunuyor. Ancak Kürt kadını 30 yıllık mücadelesinde örgütlüğünü ön palana çıkarak, belediye başkanı milletvekili olmuştur. Bu bir mücadelenin sonucudur. Yani kadın kendisiyle birlikte bir mücadeleyi de özgürleşmektedir" dedi.

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterleri ile demokratik konfedaralizim bayrakların açıldığı miting, müzik grupların dinletisiyle son buldu.

VAN

DÖKH üyeleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle çeşitli cezaevlerinde bulunan kadın tutsaklara kart gönderdi. Van Postanesi önünde açıklama yapan İl Genel Meclisi Üyesi Aynur Tarhan, tüm kadınları 7 Mart'ta Van Belediyesi Garajı'nda düzenlenecek olan mitinge tüm davet etti. Açıklamadan sonra aralarında Van Belediye Başkan Vekili Ayşe Harmancı ile Bostaniçi Belediye Başkanı Nezahat Ergüneşin'de bulunduğu bir grup kadın cezaevindeki tutsak kadınlara kart gönderdi.

MUŞ

8 Mart mitingi Muş'un Varto İlçesi'nde de yapıldı. Varto BDP Kadın Meclisi'nin düzenlediği miting öncesi BDP İlçe Örgütü'nde toplanan kadınlar, Festival Alanı'na kadar yürüdü. Buradaki mitinge Varto Belediye Başkanı Gülşen Değer, BDP PM Üyesi Yıldız Aktaş, BDP PM Üyesi Bircan Demir, Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) Üyesi Sultan Esen'in de aralarında bulunduğu yüzlerce kadın katıldı. Demokrasi mücadelesinde yaşamlarını yitirenler anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan miting, "Mezar değil, özgür yaşam evleri", "Güneşin kadınları barışla özgürleşecek", "Jin, jiyan, azadi", "Kadın barışın teminatıdır" yazılı dövizler açılarak, sık sık Öcalan lehine sloganlar atıldı. Mitingde konuşan Varto Belediye Başkanı Gülşen Değer, Kürt sorununun çözümsüzlüğünden kaynaklı, savaşın ve milliyetçiliğin kadınların yaşamlarını alt üst ettiğini belirterek, "Coğrafyamızda 30 yıldır binlerce kadının ve çocuğun hayallerini yıkan, umutlarını kıran, gençlerin ölümlerine neden olan, Kürt sorununun çözümünü operasyon ve inkârda gören sistem politikalarının devamı olan AKP hükümetinin açılım politikaları biz kadınlara gözyaşı ve yıkımdan başka bir şeyin olmadığını biliyoruz. Toplumsal barışın tesisi için muhatapların tanınması ve sunulan yol haritasının kabulü sağlanmadan barış yakalanmayacaktır" dedi.

AĞRI

Doğubeyazıt Belediye Başkanı Canan Korkmaz ile BDP'li kadınlar, 8 Mart dolayısıyla ilçe merkezinde karanfil dağıttı. 6 Mart'ta yapılacak olan miting için kadınlara çağrıda bulunan Korkmaz, seslerini dünyaya duyuracaklarını söyledi.

HAKKÂRİ

Hakkâri Belediye Başkan Yardımcısı Hatice Demir, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yarın yapılacak olan mitingle ilgili katılım çağrısı yaptı. Mitingle ilgili bütün hazırlıkların tamamlandığını belirten Demir, Kadınlar olarak yarın saat 12.00'de Hakkari Kavşağı'nda bir araya gelerek yürüyüş halinde Merzan Sahası'na kadar yürüyeceklerini söyledi. Yürüyüş sonrası yapılacak mitinge bütün Hakkarili kadınların yöresel kıyafetleriyle katılmaya da çağıran Demir, kadınların yarın alanlarda taleplerini bir daha haykıracaklarını vurguladı.

BİTLİS

Bitlis'in Tatvan İlçesi'nde BDP Kadın Meclisi tarafından yapılacak miting için bildiri dağıtıldı. BDP Tatvan ilçe binası önünde bir araya gelen kadınlar adına açıklama yapan BDP Kadın Meclisi sözcüsü Gulgeş Akdeniz, 8 Mart nedeniyle Fuar Alanı'nda saat 12.00'de miting düzenleyeceklerini söyledi. Mitinge bütün Tatvan halkını davet eden Akdeniz, savaşa karşı kadınları alanlarda barış haykırmaya davet etti. Açıklamadan sonra kadınlar esnaflara bildiri dağıtarak yürüyüşe davet etti.

İSTANBUL

Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, Demokratik Kadın Hareketi, Devrimci Hareket, Devrimci Proleterya'nın da aralarında bulunduğu demokratik kitle örgütleri tarafından kadın örgütleri ve siyasi partilerden ayrı olarak 7 Mart'ta düzenlenecek olan mitinge çağrı için basın açıklaması yapıldı. Kadıköy İskele Meydanında gerçekleştirilen basın açıklamasında "Şan olsun 100. yılında 8 Mart'ı yaratanlara, New York'tan TEKEL'e direniş sürüyor mücadele büyüyor" pankartı açıldı. Basın açıklamasını okuyan Esin yıldız, fabrikada sömürülen, evde dayak yiyen, töre ve namus cinayetleriyle katledilen, sokakta meta hailine getirilen kadınlarla bir araya gelmek için Kadıköy'de bir araya geleceklerini ifade etti. Açıklamanın ardından bildiri dağıtıldı.