Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Dersim Konferansı sonuç bildirisi

Soykırıma Karşı İnsan Hakları Örgütü Kurdocide Watch-CHAK, 2002 yılında Enfal ve o’nun devamı olarak planlanan Halepçe soykırımı ilgili olarak  araştırma yapma, sorunu ulusal ve uluslararası ilgili makam, kurumlara sunma ve tartışmaya açma, suçluların tespiti ve yasal işlemlerin başlatılması için, yurt dışında Kürd aydınları tarafından atılan adımlardan sonra, Halepçede çalışmalarına başlamıştı. Daha sonra ülkenin geneline yayılma kararı alan örgüt, Kurdistan ın güneyinde birçok şübe ve üyeleri ile aktif çalışmalar yapmakta. Kurdocide Watch ın merkezine bağlı Kurdistan ın kuzeyi ve doğusu ile ilgilenen, iki güçlü şübesi bulunmakta. Avrupaya dağılmış 12 şübesi ile çalışmlarını yürüten CHAK, ağırlıklı olarak Kürdistandaki değişik kültürlere karşı işlenmiş olan soykırım, katliam ve insan hakları ihlaleri ile ilgilenmektedir.

Bağımsız olarak çalışmalarını yürüten örgütün Kurdocide Watch-Bakur şubesi tarafından, 24 Ocak 2010 günü Stockholm da ‘Dersim 1937-38’ konferansı gerçekleştirdi.

 

Dersim Konferansı, ünlü Kürd ses sanatçisi Ciwan Haco`nun “Dersim welate me yo “

şarkısı ile açıldı.  Oldukça yoğun bir katilim ile gerçekleşen konferansa İsveç in siyasi parti temsilcileri, tarihçiler, soykırıma birebir tanık olanların yanısıra, tiyatro ve belgesel film gösterimi de vardı.

 

Tarih profesörü David Gaunt, Araştırmacı yazar Evin Çiçek, tarih doktoru Håkan Blomqvist konuşmacı olarak katıldılar. Sosyolog Dr. İsmail Beşikçi anlamlı mesajlar

İçeren bir mektupla konferansa katkıda bulundu. Konuyla ilgili değerli bilgi ve belgeler sunuldu.

 

Konferansın konuğu olan DTP/BDP Dersim milletvekili Şerafettin Halis, Dersime karşı uygulanan siyasetin ve yaşatılan acı olayların tarih uzmanları tarafından ele alınmasının önemine vurgu yaptı  ve Dersimde, kendi ailesinde yaşanan kayıpları soykırımdan dolayı yaşanan acıları dıle getirdi. Türkiye de DTP’nin yasaklanması ve ardından gelen tutuklamalara da değinen Halis, parti kapatmanin çağ dışı oldugunu halkın oylarıyla seçilen halkın temsilcilerine uygulanan baskı ve yıldırma politikalarının son bulması gerektigini dile getirdi. 

 

İsveç Parlementosunda grupları bulunan partiler konferansa yoğun ilgi gösterdiler. Sosyal demokratlardan Anders Lago, Sol Partiden Jakob Johnson, Çevre (yeşiller) Partisiden Bodil Ceballos, Halk Partisinden Gulan Avcı, Moderat Partiden Fahmi Mahmod, Hristıyan Demokrat Partisinden Desire Pethrus Engström konferansa konuşmacı olarak katıldılar. Konuşmacıların;  Dersimde yaşananların bir soykırım oldugu konusunda hem fikir olduklari dikkati çekti. DTP ve ardından kurulan BDP ye karşı Türkiyenin uyguladığı politikayı kınayan konuşmacılar Halkın oyları ve demokratik seçimlerle işbaşına gelen belediye başkanları ve Kürt sıyasetçilerine karşı yapılan baskı ve tutuklamaların kabul edilemez olduğunu söylediler. Konuyu kendi partileri içerisinde tartışmaya açacaklarını belirtiler.

 

Daha sonra Dersim konulu bir monolog tanınmış Kürd  tiyatrocu ve sinema sanatçısı Kemal Görgü tarafından sahnelendi .Oyun büyük bir ilgi ile izlendi.

 

Dersim soykırımı sırasında ölümden kurtulan, soykırım tanığı Ali Gültekin konu ile ilgili düşüncelerini dile getirdi. Yaşanan acıları katılımcılarla paylaştı.

 

Konferansın katılımcıları ağırlıklı olarak üç noktada birleşti ve bu noktalar konferansın ana maddeleri olarak kabul edildi:

- Dersim de 1937-38 de uygulananlar soykırımdır.

- Konferans DTP nin yasaklanmasını mahkum ederek, halen demokratik seçimlerle görevlerini sürdüren halk temsilcilerinin üzerinde süren baskılara son verilmesi ve gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını istedi. Ayrıca Dalkurd Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kızıl hakkında sürdürülen davanın düşmesi gerektigi de vurgulandı.

- CHP nin Kürd düşmanlığını aşırı (ırkçı) bir milliyetçilikle savunması ve bu yönde tavır almasından dolayı üyesi olduğu Sosyalist Enternasyonalin prensip ve değerlerine ters düşmektedir. CHP nin  derhal  üyelikten ihraç edilmesi gerektiği vurgulandı.

 

Kurdocide Watch-CHAK

Sorkırım Karşıtı İnsan Hakları Örgütü