Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Almanya'da Kürtçe eğitim talebi kabul edildi

 Almanya'nın Köln kentinde 'Kürtçe eğitim' talebi için Kürtlerin yaptıkları başvuru Eğitim Müdürlüğü tarafından kabul edildi.

Almanya'nın en büyük eyaleti Nordrhein Westfalen (NRW) Eğitim Bakanı Barbara Sommer'in, 'Bir çocuk, anadiline sadece konuşma değil, yazı dili olarak da hakim olursa ilerideki meslek ve iş hayatında da şansı artacaktır. Dil çeşitliliği kültürel bir zenginliktir ve büyüyen Avrupa'da globalleşmeyi yansıtmaktadır' açılması ardından Köln Eğitim Müdürlüğü'ne Kürtçe eğitim için başvuran Kürtlerin talebi kabul edildi.

Başvurunun kabul edilmesiyle birlikte Mülheim Katolik İlkokulu'nda Kürtçe eğitime onay gelmesi üzerine pazartesi günleri saat 12:00 ila 16:30 arasında Kürtçe öğretmeni Mahmut Akbayır tarafından anadilde Kürtçe eğitim verilecek. Okuldaki 'Kürtçe anadil eğitimi' 2 Şubat 2010 tarihinde resmen başlayacak.

Kürdistan Öğretmenler Birliği (YMK) üyesi Mahmut Akbayır Mülheim ve çevresindeki Kürt velileri çocuklarının bu imkandan yararlanmaları için en kısa zamanda kendilerine başvurmalarını istedi.

Mahmut Akbayır, Kürt velilere çağrıda bulunarak dil konusunda duyarlı olmaları gerektiğini belirterek, 'Dil bir halkın geleceğidir. Bu bizim insanlığımız içindir. Çağrım her Kürt velinin duyarlı olup böylesi grupların çoğalmasıdır. Köln'de 40 bin Kürt var deniliyor. Bu sayıya göre sadece 75 çocuğun Kürtçe eğitim görmesi çok azdır. Duyarlı ailelerimiz de var, ben onlara teşekkür ediyorum. Arabalarıyla derslere getirip götüren velilerimiz de var' dedi.

Merkezi Köln Kentinde bulunan Kürt Enstitüsü DE Almanya'da Kürt çocuklarının kendi anadillerinde eğitim görmeleri için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını açıkladı. Kürt Enstitüsü'nden Fevzi Özmen, 'Gerek ders kitapları, gerekse öğretmen temini konularında bize başvurulması halinde gerekli katkıyı sunmaya hazırız' dedi.

NASIL BAŞVURU YAPILACAK

Velilerin topladıkları dilekçeleri (en az 15 öğrenci gerekiyor) bulundukları yerlerdeki Milli Eğitim Müdürlüklerine vermeleri gerekiyor. Eğer başvuru yapılan bölgede resmi olarak eğitim veren Kürt öğretmen yoksa, bir öğretmen atanması için en az 60 ila 70 kişi olması gerekiyor. Kürt veliler Kürtçe eğitim konusunda Öğretmen Mahmut Akbayır ile iletişim kurabilirler. Tel: 0221-67117977

ALMANYA'DA KÜRTÇE DERSLER

Almanya'nın beş eyaletinde resmi olarak atanan 25 öğretmen tarafından bine aşkın öğrenciye Kürtçe ders veriliyor. 40 bin Kürdün yaşadığı Köln gibi bir yerde yalnızca Chorweiler, Bickendorf, Porz ve Mülheim semtlerinde 75 çocuk Kürtçe eğitim görüyor.

ANF