Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Hayatları Kurtuldu Ama...

 PORT-AU-PRINCE - 12 Ocak’ta Haiti’yi yerle bir eden 7 büyüklüğündeki depremden sonra ülkedeki yardım kuruluşları şimdi de öksüzleri çocuk tacirlerinden koruma mücadelesi veriyor. Tacirlerin lüks araçlarla havaalanına getirdikleri öksüzleri charter uçaklarına bindirip götürdüğü haberleri yayılırken UNICEF, kimsesiz çocuklar için üç gizli merkez kurdu. Hastane, yetimhane ve evsizlerin kaldığı kampları gezen yetkililer, danışma hattı, yerel radyo mesajları ve gezici çocuk tugaylarıyla mücadeleyi sürdürüyor.
Save The Children, World Vision gibi sivil toplum kuruluşları, Haitili çocukların evlat edinilmesiyle ilgili acil moratoryum talep ederken, tacirler ve kötü niyetli yabancıların çocukları doktor veya gönüllü kılığında, yiyecek ve yatacak yer vaadiyle kandırdığı yönünde doğrulanmayan haberler söz konusu. Kuruluşlar tacirlerin çocukları köle, hayat kadını ya da dilenci yapmak amacıyla Dominik Cumhuriyeti’ne kaçırmak için kaos ortamından faydalandığına inanırken, depremden önce bile bu amaçlarla Haiti’den her yıl 2-3 bin çocuğun kaçırıldığı belirtiliyor.


Yetkililer ülkedeki kimsesiz çocukları evlat edinmek isteyen ailelerin belgelerinin hem Haiti Başbakanı hem de BM tarafından imzalanması gerektiğini hatırlatırken, bazı ailelerin işlemlerin hızlandırılması için baskı yaptığına dikkat çekiyor. UNICEF yetkilisi Jacques Boyer, “Kaybolan çocuklar olduğunu söyleyebilirim ama sayıları doğrulayamam. Bazı çocukların belgeleri imzalanmadan hastanelerden çıkarılması gibi vakalar oldu” diyor. Yetkililer yardım kurumlarının da ailelerini bulmak için yeterince çaba harcamadan çocukları evlat edinmek isteyen ailelere vermek için uçaklarla ülke dışına çıkarmış olabileceklerinden endişeli. Avrupa Komisyonu sözcüsü Michele Cercone de, “Çok zor bir durumla karşı karşıyayız ama çocuklar korunmalı. AB devletlerinden evlat edinme süreçlerini hızlandırma tercihlerinde ihtiyatlı olmalarını istiyoruz” diyor.

Ruhu yaralılar ilkel kliniklerde...
Öte yandan, bu iç acıtıcı görüntülere bir de bakımsız psikiyatri kliniklerine yatırılmış Haitililer eklendi. Depremde her şeyini kaybeden çok sayıda aile, psikiyatrik sorun yaşayan akrabalarını ilkel kliniklere bırakıyor.


Depremzedeler yararına Portekiz’in başkenti Lizbon’da oynanan Fransız Zinedine Zidane ve Brezilyalı Kaka gibi dünyaca tanınmış futbolcuların yoksulluğa karşı yaptığı maçıysa 51 bin 300 kişi izledi. 3-3 biten maçın başında Haiti’de ölenler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Haiti’ye uluslararası yardım konferansı martta New York’taki BM Genel Merkezi’nde yapılacak. Kanada Başbakanı Stephen Harper önceki günkü ilk konferansta ülkenin yeniden inşasının en az 10 yıl alacağını söyledi. (aa, afp)