Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

BM ve UCM ne işe yarıyor?

Sri Lanka ordusunun Tamil ülkesinde Mullaiththeevu Güvenlik Bölgesi'ndeki sivillere yönelik hafta sonu gerçekleştirdiği operasyonun ayrıntıları netleştikçe vahşetin görünmeyen boyutları da ortaya çıktı. Çekilen fotoğraflar Sri Lanka ordusunun faşist rejimlerin gerçekleştirdiği kıyımları aratmadığını gösteriyor. Sağlık ekipleri 1200 ceset saydıklarını kaydetti.

Kuzey Kore, İran, Suriye gibi ülkeler sözkonusu olduğunda ABD istediği için hemen yaptırım kararları çıkaran, barış gücü adı altında ordular hazırlayan Birleşmiş Milletler (BM) sözkonusu olan Tamillerin katledilmesi olunca sessizlik utancına gömülüyor. ABD Başkanı Barack Obama değişim, barış gibi söylemlerini sürdürürken, Sri Lanka ordusu ABD ve Hindistan gibi ülkelerden aldığı destekle insanlık suçu işliyor. ABD İstediği için Darfur'da benzer katliama neden olan Sudan Lideri Ömer El Beşir hakkında tutuklama kararı çıkaran Uluslararası Ceza Mahkemesi-UCM de sessiz kalıyor.

Hafta sonu yapılan operasyonda sivillerin toplandığı güvenlik bölgesinin bombalanması sonucu ölenlerin sayısının 1200'e ulaşması da toplanıp yaptırım kararı almalarına, Sri Lanka yönetimi için UCM kararı çıkarmalarına yetmedi(!) Sri Lanka Ordusunun Tamil Vanni bölgesinde siviller için oluşturulan Mullaiththeevu 'Güvenlik Bölgesi'ne Cumartesi ve Pazar günü yapılan bombardımanında ölü sayısı artmaya devam ediyor. Bölgedeki kurtarma ekipleri, 1200 cesede ulaştıklarını söyledi. Roket ve top saldırıları ardından hava saldırısının başlaması nedeniyle ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. Yüzlerce yaralı sivilin götürüldüğü Mullivaaykkaal'daki seyyar hastanesinde tıbbi yetersizlikler sonucu daha fazla insanın ölebileceği bildirildi. Tamilnet internet sitesi Sri Lanka ordusu tarafından yapılan katliamın fotoğraflarını yayınladı.

Acil yardıma ihtiyaç var

Başkenti Colombo'daki bir hastanede çalışan Dr. V. Shanmugarajah, bölgedeki durumun çok vahim olduğunu, hiçbir şeyin kontrollerinde olmadığını söyledi. Hastane yetkilileri, acil tıbbi yardım çağrısında bulundu. Shanmugarajah, çatışma bölgesinden sağ olarak kurtulanların ölenleri gömdüklerini söylediklerini belirterek, bunun da ölenlerin sayısının daha yüksek olduğunu ortaya çıkardığını kaydetti. Sri Lankalı doktor, bazı yaralıların hastaneye getirilmediğine dikkat çekerek, bu kişilerin yaralarından dolayı ölmüş olmasının muhtemel olduğunu söyledi. Tamil Eelam Özgürlük Kaplanları (LTTE) askeri sözcüsü Ilanthirayan (Mareşal) kod adlı Irasiah Punitharooban'ın da yaralandığı bildirildi.

LTTE: Devlet terörüdür

LTTE uluslararası ilişkiler sözcüsü S. Pathmanathan, 'Bu devlet terörü ve savaş suçudur' dedi. Sri Lanka ordusunun sivillere yönelik katliam yaptığını söyleyen sözcü uluslararası güçlere de acil müdahale çağrısında bulundu. Sri Lanka ordusu da gerillalara karşı 'kesin zafer' sağlanana kadar saldırılarına devam edeceğini kaydediyor.

Bir yıllık bilanço

Uluslararası insan hakları örgütleri, Sri Lanka ordusunun direkt sivilleri hedef alan saldırılarda bulunduğunu söylüyor. Başkent Colombo'da bir insan hakları savucusu uluslararası toplum ve BM gözü önünde bugüne kadar böylesi bir katliama tanık olunmadığını söyledi. Merkezi New York'ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) yaptığı bir açıklamada, Sri Lanka ordusunun çatışma bölgesindeki hastanelere saldırılar düzenlediğini belirtti. 2 Mayıs günü Mullavaika'da bir hastaneye düzenlenen top saldırısında 68 kişi ölürken 87 kişi yaralanmıştı. BM verilerine göre çatışmaların şiddetlendiği Tamil bölgesinde sadece bu yılın başından bu yana en az 6 bin 500 sivil hayatını kaybetti. Gerçek rakamın çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Tamil gerillalarının ateşkes ve barış çağrılarını reddeden Sri Lanka hükümet, gerillalara koşulsuz teslim olmayı dayatıyor.

Savaşın seyri

Hint Okyanusu'nun incisi Sri Lanka'da 20 milyondan fazla kişi yaşıyor. Nüfusun yüzde 74'ünü Sinhali, yüzde 18'ini Tamil, yüzde 7'sini Moorlar oluşturuyor. Başkenti Kolombo olan Sri Lanka'da ekonomi kauçuk, çay, hindistan cevizi ve tütün üretimiyle tekstilden elde edilen gelirle ayakta duruyor. Nüfusun yüzde 69.1'i Budist, 7.6'sı Müslüman, 7,1 Hindu, 6.2'si ise Hıristiyan. Tamiller genel olarak ülkenin kuzeyi ile doğusunda yaşıyor ve gerillalar, 1983 yılından bu yana bu bölgelerinin bağımsızlığı için silahlı mücadele veriyor. 26 yıllık savaşta yaklaşık 100 bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor.

AB ve BM Tamil topraklarını kan gölüne çeviren Sri Lanka ordusunu ve hükümetini kınamazken adanın 4 kilometrelik sahil şeridinde yaşayan 50 bin kadar sivil ordu inisiyatifine terkedilmiş durumda. Sri Lanka yönetimi, bu bölgedeki sivillere insani yardım ulaştırılması yönündeki uluslararası çağrılara cevap vermiyor.

Savaşın kronolojisi

1948: Seylan Adası, İngiltere'den bağımsızlığını kazandı.

1956: Hükümet, çoğunluğun kullandığı Sinhali dilini resmi dil olarak kabul etti. Azınlıktaki Tamiller hiçe sayıldıklarını gerekçe göstererek kararı eleştirdi.

1958: Tamiller ilk kez başkaldırdı. Onlarca kişi öldürüldü, binlerce kişi evini terk etmek zorunda kaldı. Tamillerle Sinhaliler arasındaki şiddetin tohumları atıldı.

1972: Ülke, adını Sri Lanka olarak değiştirdi ve cumhuriyet oldu. Budizm, ana din olarak belirlendi.

1976: Tamil Eelam Kurtuluş Kaplanları (LTTE), Velupillai Prabhakaran tarafından kuruldu.

1983: LTTE, ülkenin kuzeyinde düzenlediği saldırıda 13 askeri öldürdü. Başkent Kolombo'da protesto için büyük gösteriler düzenlendi. Yüzlerce kişi öldü, binlerce kişi kaçmak zorunda kaldı. Tamillerin 'İlk Eelam Savaşı' olarak adlandırdığı iç savaş böylece başlamış oldu.

1987: Hindistan, ateşkesi sağlamak için Sri Lanka'ya kuvvet gönderdi. Silahsızlanmayı kabul etmeyen Tamiller ateşkes anlaşmasından vazgeçti, 1000 Hindistan askerinin öldüğü 3 yıllık savaş başladı.

1990: Hindistan geri çekildi. LTTE, Cafna kentinin kontrolünü ele geçirdi. 'İkinci Eelam Savaşı' başladı.

1991: Tamil olduğu düşünülen bir saldırgan, eski Hindistan Başbakanı Rajiv Gandi'yi, Hindistan'ın güneyinde düzenlediği intihar saldırısıyla öldürdü.

1993: Devlet Başkanı Ranasinghe Premadasa, intihar saldırısında öldürüldü. Saldırıdan LTTE sorumlu tutuldu.

1995: Devlet Başkanı Çandrika Kumaratunga, ayrılıkçılarla ateşkes yapmayı kabul etti. Ardından, donanmaya ait bir gemi Tamiller tarafından batırıldı ve 'Üçüncü Eelam Savaşı' başladı. Cafna kenti hükümetin kontrolüne geçti.

1995-2001: Savaş, ülkenin kuzeyi ile doğusuna sıçradı. Kolombo'da düzenlenen intihar saldırısında 100 kişi öldü. Bir başka saldırıda ise Kumaratunga yaralandı.

2002: Norveç'in arabuluculuğunda ateşkes anlaşması imzalandı.

2003: LTTE, barış görüşmelerinden çekildi, ateşkes büyük darbe yedi.

2004: Tamiller, ülkenin doğusunda kontrolü ele geçirdi.

2005: Sri Lanka Dışişleri Bakanı, Tamil olduğu düşünülen bir saldırgan tarafından öldürüldü. LTTE'ye karşı sert önlemler alınması taraftarı Mahinda Rajapaksa devlet başkalığı seçimini kazandı.

2006: Nisan-temmuz ayları arasında artan çatışmaların 'Dördüncü Eelam Savaşı'nın başlangıcı olmasından kaygı duyuldu. Cenevre'de bir araya gelen taraflar yine bir sonuç elde edemedi.

2007: Hükümet, Tamillerin ülkenin doğusundaki kalesi olarak bilinen Vakarai'yi ele geçirdi. Hükümet, doğudaki bölgelerin Tamillerden arındırıldığını açıkladı.

2008: Hükümet, 2002'deki ateşkese son verdiğini bildirdi. Ordu birlikleri, Tamillerin kuzeydeki 4 cephesine doğru ilerlemeye başladı. Askerlerin Kilinoçi kentine topçu atışı uzaklığında olduğu belirtildi.

2009: Ordu binlerce sivil katletti. COLOMBO