Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Almanya: Yıllarca Sürecek Bir Savaşın Sonuçlarını Biliyoruz

Almanya hükümeti muhalefetin baskısına rağmen Libya operasyonunda yer almayarak halkın takdirini kazandı. BM'de çekimser oy kullanan ülkenin Dışişleri Bakanı Westerwelle, "Yıllarca bitmeyen bir savaşın sonuçlarının ne olacağını biliyoruz" derken Irak'a gönderme yaptı.

Almanya, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenli Konseyi'nde, Libya'nın "uçuşa kapalı bölge" ilan edilmesi oylamasında çekimser kalarak müttefiklerin tepkisini çekti. Hükümet, muhalefetin de kararı onaylamamasına rağmen geri adım atmıyor. Ülkedeki sol partiler ve Yeşiller ise Başbakan Angela Merkel'in kararını destekliyor.

Libya işgali başladığından beri başkent Berlin protesto gösterilerine sahne oluyor. Alman Sol Parti Die Linke'nin lideri Klaus Ernst de protestolara katıldı ve hükümetin tavrını onayladıklarını açıkladı.

Merkel'in Libya konusundaki tavrını değerlendiren BBC'deki Stephen Evans imzalı makalede, bu "işbirliğinin" alışılmadık olduğu ifade edildi.

"Çözümü savaşta değil yaptırımlarda arıyoruz"

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de, Der Spiegel gazetesiyle yaptığı söyleşide "Diktatörü durdurmak istiyoruz ama başından beri bunun çözümü olarak yaptırımları gösterdik" dedi.

Westerwelle, Alman ordusunun Libya'daki bir savaşa katılacağı tehlikeli adımlar atmak istemediklerini söyledi.

Bakan Westerwelle, yıllarca sürebilecek bir askeri müdahalenin nelere yol açabileceğini gördükten sonra Alman birliklerinin işin içinde olmamasına karar verdiğini söyledi. Bu kararı almalarının kendileri için hiç kolay olmadığını da ekledi.

"Kaddafi mutlaka gitmeli" diyen Westerwelle, gelecekte de Libya'daki askeri operasyonlara katılmayacaklarının altını çizdi. Westerwelle, halkın zaten Afganistan'dan çıkılmasını istediğini ifade etti.

Süddeutsche Zeitung'da yayınlanan bir makalede de Batı'nın yanı sıra Arap ülkelerinin de sorumluluk alması gerektiğini, aksi halde bölgede iç savaş tehlikesi olduğunu yazarak Almanya'nın kararına destek verdi.

"Hızlı bir çözüm olmayacak"

Savunma Bakanı Thomas de Maiziere de çekimser kalmalarını, "Gerekçeler bizi ikna etmedi" diye açıkladı.

Alman Haber Ajansı (DPA) Berlin hükümetinin neden operasyona katılmadığını şöyle açıkladı:

"Almanya iki nedenden dolayı çekimser. Eğer işler planlandığı gibi gitmezse sonuçları ağır olacak uzun süreli bir çatışma başlayabilir. İkincisi, uluslararası kamuoyunda 'neden sadece Libya'daki isyancılara destek veriyorsunuz, neden diğer ülkelerde de tiranların devrilmesi için savaşları yalnız bırakıyorsunuz?' baskısı gelebilir."

ZDF kanalının konuğu olan Yeşiller Partisi'nden Jürgen Trittin de "Uzun sürebilecek bir müdahalenin başındayız. Hızlı bir çözüm olmayacak, hava saldırısı sonuç vermez" dedi.