Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Kırgızistan'da Gösteriler İsyana Dönüştü

Kırgızistan'da muhalefetin dün başlattığı gösteriler isyana dönüştü. Göstericiler başkent Bişkek'teki hükümet binasını ele geçirmeye çalışıyor. Protestocular yakaladıkları polisleri linç ediyor. Çatışmalarda şu ana kadar 17 kişi öldü, 180 kişi de yaralandı. Dövülerek öldürüldüğü bildirilen Kırgızistan İçişleri Bakanı'nın sağ olup olmadığı konusu belirsizliğini koruyor. 

Kırgızistan'da çok sayıda muhalif politikacının tutuklanmasının ardından tırmanan gerginlik, güvenlik güçleri ile göstericiler arasındaki çatışmalarla sürüyor.

Beş yıldır iktidarda olan Bakiyev yönetiminin istifasını isteyen binlerce protestocu, Bişkek'teki hükümet binasını ele geçirmeye çalışırken, polis önce eylemcilerin üzerine tazyikli su ve biber gazı sıktı, daha sonra ise ateş açtı. Hükümet, çatışmalarda en az 17 kişinin öldüğünü, 180 kişinin de yaralandığını belirtti.  

AFP haber ajansı, Bişkek'in 200 kilometre batısındaki Talas şehrinde çıkan olaylarda ise göstericilerin İçişleri Bakanı Moldomusa Kongantiyev'i öldürdüğünü, Başbakan Birinci Yardımcısı Akılbek Caparov'u da rehin aldığını bildirdi. 

Muhalif eylemci Şamil Murat da, Associated Press'e yaptığı açıklamada, Bakan Kongatiyev'in cesedini, Talas'taki hükümet binasında gördüğünü söyledi./_np/0986/10300986.jpg

"İÇİŞLERİ BAKANI DÖVÜLEREK ÖLDÜRÜLDÜ"

Murat, Talas'taki protestocuların Kongatiyev'i dövdüklerini ve başkent  Bişkek'teki polise gösterileri bastırmayı durdurması talimatı vermesini istediklerini söyledi.

Kırgızistan resmi haber ajansı KABAR ise İçişleri Bakanı Kongantiyev'in sağ olduğunu duyurdu. KABAR'ın haberinde, bakanın sağlık durumunun çok ağır olduğunu ve halen protestocular tarafından Talas kentinin polis karakolunda rehin tutulduğu belirtildi.
        
Anadolu Ajansı, Tarım Bakanı İskenderbek Aydaraliyev'in de rehin alındıktan sonra akrabaları tarafından kurtarıldığını belirtti.

Talas'ta yaklaşık 10 bin gösterici bölgesel hükümet binası ve bir polis karakolunu da ateşe verdi. Göstericiler, Talas meclis binası ile Milli Güvenlik Hizmetleri (GSNB) binasına girdi.

İsyancıların istifasını istediği Kırgızistan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev, Bişkek'te acil durum ilan etti.

DÜNYAYLA BAĞLANTI KOPTU

Kırgızistan'da dünden beri internet hizmeti verilmiyor. Ülkede telefon hizmeti kontrollü olarak verilirken, Talas kentiyle telefon bağlantısı sağlanamıyor.

YÜKSEK ENFLASYON VE YOLSUZLUK İDDİALARI İSYAN ETTİRDİ

Ülkede yaygın yoksulluk, artan fiyatlar ve yetkililerin  yolsuzluk iddialarıyla başlayan siyasi kargaşa Mart başından bu yana varlığını sürdürüyor.

Muhalefet, Bakiyev hükümetini insan hakları ihlalleri, otoriter yönetim anlayışı ve rastgele ekonomi politikaları yüzünden eleştiriyor. Bu politikaların sonucunda ülkede temel mal ve hizmetlerin fiyatlarının hızla yükselmesine neden olan bir enflasyon sorunu yaşanıyor.

Ülkede iki günden bu yana süren hükümet karşıtı eylemlerin ardından, dün gece gerçekleştirilen operasyonlarda en az 10 muhalif lider tutuklanmıştı.

Çin, Rusya ve Güneybatı Asya arasında kalan Kırgızistan 1991’de Sovyetler Birliği’nden ayrılan en fakir ülkelerden biri. Yolsuzluğun ve kronik istikrarsızlığın pençesindeki ülkede Mart 2005’te de benzer olaylar yaşanmış ve dönemin devlet başkanı Aksar Akayev koltuğundan olmuştu.