Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Göçmenlere memur kotası

Almanya'da hükümet, kamu kurum ve kuruluşlarında görev alan göçmen kökenlilerin sayısının artırılmasını amaçlıyor. Federal hükümetin göç ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer, “Rheinische Post” gazetesine yaptığı açıklamada, Almanya’da yaşayan her beş kişiden birinin göçmen kökenli olduğuna dikkat çekti. Bu oranın kamu çalışanları için de geçerli olması gerektiğini kaydeden Böhmer, kamu kurum ve kuruluşlarında belli bir oranda göçmen kökenli çalıştırılmasını zorunlu kılacak herhangi bir ‘kota uygulamasını’ kastetmediğini de vurguladı.

Böhmer, özellikle öğretmen ve eğitimci olarak göçmen kökenlilere acil ihtiyaç duyduklarını, ayrıca polis teşkilatı, itfaiye ve yerel yönetimlerde de daha fazla sayıda göçmen kökenlinin görev almasının doğru olacağını vurguladı. Böhmer, özellikle göçmen kökenli öğretmenlerin ve eğitmenlerin, göçmen ailelerle iletişim kurmada köprü görevi görebileceğini belirtti. “Lisan becerileri olan kültürel açıdan yetkin göçmenler topluma büyük bir kazançtır” diyen Bakan, Berlin'den yaptığı yazılı açıklamada ise ‘kota uygulamasının’ sözkonusu olmadığını yeniden vurguladı.

Göç ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer

Kota tartışması

Koalisyon ortakları Hrıstiyan Birlik Partileri ile Hür Demokrat Parti kamu kuruluşlarında göçmen kotası uygulanmasına karşı. Hrıstiyan Birlik Partileri meclis grubunun iç politika sözcüsü Hans-Peter-Uhl, göçmen kökenliler için kota getirilmesinin, vasıflı Almanlar'ın geri çevrilmesi anlamına geleceğini belirterek kota uygulamasına karşı olduklarını kaydetti. Uhl “Kölner Stadt Anzeiger” gazetesine yaptığı açıklamada, Alman devletinin, paralel toplumların oluştuğu büyük kentlerde daha fazla göçmen kökenli öğretmen ve polis istihdam etmesi gerektiğini belirtti. Hür Demokrat Parti'nin Türk asıllı milletvekili Serkan Tören ise, başvuruların etnik kökene ya da saç rengine göre değerlendirilmemesi gerektiğini vurguladı.

Talepler artıyor

Öte yandan kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan göçmen kökenlilerin sayısının artırılması için ‘göçmen kotası’ uygulamaya konulması yönündeki talepler çoğalıyor. Almanya Türk Toplumu Derneği'nin Başkanı Kenan Kolat, Alman haber ajansı dpa’ya yaptığı açıklamada, kota uygulamasının göçmen kökenli ailelerin Almanya’da karşı karşıya bulunduğu dezavantajların ortadan kaldırılmasına yardımcı olabileceğini belirtti. Kolat, geçmişte kadın kotalarıyla yaşanan toplumsal değişime dikkat çekti.

Almanya'da kamu hizmetlerinde 4 milyon 500 bin kişi görev yapıyor. Hizmet sektöründe çalışanların sendikası Ver.di'nin verilerine göre, bu görevlerde istihdam edilen göçmen kökenlilerin oranı yüzde üç dolayında.

  Deutsche Welle