Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Merkel'den ABD Parlamentosunda Tarihi Konuşma

1957 yılından bu yana Kongre'nin her iki kanadına hitap eden ilk Alman lider olan Merkel, Berlin duvarının yıkılması ve Almanya'nın yeniden birleşme sürecinde desteğinden dolayı minnet duygularını dile getirdi. Merkel uluslararası sorunlarda da ABD ile diyalog ve işbirliğinin önemini vurguladı

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ikinci görev dönemindeki ilk Washington gezisi, Almanya'nın yeniden birleşmesinin 20'nci yıldönümü öncesine denk geldi. ABD Başkanı Barack Obama ile Beyaz Saray'da bir araya gelen Merkel, ABD'ye Almanya'nın yeniden birleşme sürecindeki desteği için teşekkür etti ve “Amerikan halkının desteğini asla unutmayacağız” diye konuştu. Obama ise Almanya ile ilişkileri, ‘Atlantik'in iki yakası arasındaki ilişkilerin dayandığı müstesna bir sütun” diye niteledi.

 

  

"Kot pantolona hayranım!"

Obama ile görüşmesinin ardından Amerikan Kongresi'nde bir konuşma yapan Merkel, yine Berlin duvarının yıkıldığı 20 yıl öncesine atıfta bulunarak, Amerikan Kongresi'ne hitap etmenin kendisi için büyük bir onur olduğunu söyledi. Eski Demokratik Almanya Cumhuriyeti'nde duvarın arkasında yetişmiş bir genç olarak ismini vermediği bir Amerikan kot pantolon markasına ve Amerikan topraklarının genişliğine hayran olduğunu söyleyen Merkel, Berlin halkına yardım için Amerikan ordusunun oluşturduğu hava köprüsüne de değindi.

1957 yılında dönemin Başbakanı Konrad Adenauer'den sonra Kongre'nin iki kanadına da hitap eden ilk Alman lider olan Merkel, 30 dakikalık konuşmasının ikinci bölümünü ise uluslararası sorunlara ayırdı.

 

Başbakan Angela Merkel ABD Kongresi'nde konuşma yaptı.Bildunterschrift: Başbakan Angela Merkel ABD Kongresi'nde konuşma yaptı.

Gündem: Güvenlik, ekonomik kriz ve iklim koruma

İran ile yaşanan anlaşmazlığa atıfta bulunan Merkel, “İsrail'i tehdit eden bir İran var olamaz. İsrail'i tehdit eden, bizi de ediyor demektir” diye konuştu. Ekonomik krize de değinen Merkel krizin, kısa vadeli düşüncelerin ürünü olduğunu, uluslararası ekonomi politikalarının kalıcı uzun vadeli şekillendirilmesi gerektiğini kaydetti, ABD ve AB arasında işbirliğinin önemine de vurgu yaptı.

Merkel konuşmasında, Aralık ayında Kopenhag'da yapılacak iklim zirvesiyle ilgili mesajlar da verdi. İklim değişikliğiyle mücadelenin 21'inci yüzyılın aşılması gereken en önemli sınavlarından biri olduğunu vurgulayan Merkel, Amerikan Kongre üyelerine “Tehlikenin nerede olduğunu deniz seviyesinin yükselmesinden, buzulların erimesinden görüyoruz. Kaybedecek zamanımız yok. Kopenhag'da uzlaşmaya varmamız gerekiyor” diye konuştu.