Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Spiegel: Kürt çözümü zorlaştı

Uludere’de 35 sivilin Türk ordusu tarafından katledilmesinin yankıları sürüyor. Avrupa basını “Türk ordusu sivil halkı bombaladı” , “Sadece pilot hatası mı?” şeklinde katliam haberlerine yer verilirken, Almanya’nın önde gelen haber dergilerinden Spiegel “Kürt çözümü zorlaştı” yorumu yaptı.
Uludere’deki katliam haberinin uluslararası ajanslara düşmesinden hemen sonra olaya ilişkin gelişmeleri anında okuyuculara duyuran Spiegel dergisinin internet sitesi, olayın ardından birçok kentte protesto gösterilerinin düzenlendiğine dikkat çekti. Hayatını kaybedenlerin çoğunun 15-20 yaşlarında olduğunu hatırlatan Spiegel “Türk ordusu kendi halkını bombalıyor” başlıklı haber-analizde şu görüşler yer aldi.
“Kürt partisi BDP lideri Selahattin Demirtaş, orduyu katliam yapmakla suçladı. Köy sakinleri, otopsi için cenazeleri orduya vermek istemedi. Zaten bölgede yaşayan Kürtler, yazdan bu yana büyük bir gerginlik içindeydi ve bu olay gerginliği daha da arttı.
Özellikle de Hakkari ve Şırnak bölgesinde uzun bir süredir olağanüstü hal hakimdi. Bölge kentlerinde PKK sempatizanları tutuklanırken, dağlarda ise kış koşullarına rağmen neredeyse her gün çatışmalar yaşanıyordu.
Türkiye’nin Irak sınırı 1990’lı yıllarda olduğu gibi yine bir savaş bölgesine dönüşürken, Kürt meselesinin politik çözümü ise gittikçe zorlaşıyor.

Öte yandan Kapıkıran’ın basın açıklaması sırasında adı öğrenilemeyen bir kişi, kitleye laf atarak eylemi provoke etmeye çalıştı. Ancak bu kişi gösteriye katılan yurttaşların sağduyulu davranması sonucu amacına ulaşamazken, araya giren sivil polisler tarafından kitleden uzaklaştırıldı. Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ile Emek, Demokrasi ve Özgürlükler Platformu temsilcilerinin basın açıklamalarının ardından protestoya katılan yurttaşlar, Özgür Gündem ve Azadiya Welat gazetesi dağıttı.

Sivil Cuma’da katliama lanet yağdı 

Kürdistan’ın birçok il ve ilçesinde kılınan sivil cuma camazlarında Türk ordusunun Roboski’de gerçekleştirildiği katliam lanetlendi. Cuma namazı ardından halk katliamda yaşamını yitirenler için giyabi namaz kıldı.

Diyarbakır, Hakkari, Şırnak ve Van'da sivil Cuma namazı kılan binlerce kişi, Şırnak'ın Uludere İlçesi'ne bağlık Roboski Köyü'nde 35 kişinin yaşamını yitirdiği katliama tepki gösterdi.

AMED: Diyarbakır'da sivil Cuma namazını Batıkent Meydanı'nda kılmak isteyen binlerce kişi, polis engeline takılınca namazı Dağkapı Meydanı’nda kıldı. Namaz öncesi Kürtçe vaaz veren Mele Zahit Çiftkuran, Şırnak'ta yaşanan katliama tepki gösterdi. Mele Zahit, katliamın hiçbir dinsel ve hukuksal boyutunun olmadığını belirtti. Kılınan cuma namazının ardından cemaat katliamda yaşamını yitirenler için giyabi namaz kıldı.

Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde Belediye Merkez Taziye Evi'nde, Bismil'de ise Belediye Halı Sahası'nın yanında bulunan boş alanda sivil Cuma namazını kılan binlerce kişi Roboski katliamını kınadı.

BATMAN: Batman'da Belediye Çay Bahçesi'nde sivil Cuma namazı için yüzlerce kişi saf tuttu. Din Alimleri Derneği Üyesi Mele Ahmet Eşiyok tarafından namaz öncesi verilen vaazda, 35 köylünün katledilmesine tepki gösterdi.

SİİRT: Siirt'te Belediye Garajı'nda soğuk havaya rağmen sivil Cuma namazına yüzlerce kişi katıldı. Namazda Kürtçe hutbe okuyan imam Mehmet Polat, Roboski Köyü'nde 35 köylünün topluca katledilmesinin dinde ve insanlıkta yeri olmadığını söyledi. Polat katliamları gerçekleştirenlerin lanetlenmesi gerektiğini vurguladı. Kürtçe hutbenin ardından kitle namaz için saf tuttu. Kurtalan'da Beykent Caddesi’nde bulunan inşaatta kılınan sivil Cuma namazında da Roboski katliamı kınandı.

ŞIRNAK: Şırnak'ta sivil Cuma namazı yüzlerce kişinin katılımıyla kılındı. Mele Süleyman Cener, okuduğu hutbed, Roboski yakınlarında bir katliamın yaşandığını belirterek, katliamlara karşı Kürt halkının birlik olmaya çağırdı.

Silopi'de ise belediye binası bahçesinde binlerce kişi sivil Cuma namazı kıldı.

HAKKARİ: Hakkari'deki sivil Cuma namazı bu hafta Demokratik Çözüm Çadırı önünde kılındı. Mele Zeki Çiftçi'nin kıldırdığı namazın bu haftaki hutbe konusu Roboski köyündeki katliamdı. Katliamın kınandığı namaza BDP Hakkari il ve ilçe yöneticileri, Belediye Başkanvekili Nurullah Çiftçi, belediye ve il genel meclis üyeleri ile yüzlerce kişi katıldı.

MALAZGİRT: Muş'un Malazgirt İlçesi'nde sivil Cuma namazı BDP ilçe binasında kılındı. İmam Ömer Öztürk'ün kıldırdığı Cuma namazına Malazgirt Belediye Başkanı M.Nuri Balcı ve BDP İlçe Başkanı İhsan Eren'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Katliamın kınandığı hutbe ardından kitle serdikleri halı ve seccadeler üzerinde saf tuttu

VAN: Van'da sivil Cuma namazı Van Belediyesi'ne ait çok katlı otoparkta kılındı. Binaların ağır hasarlı olması nedeniyle başka bir yer bulamayan depremzedeler, otoparkın bodrum katına indi. Namaz, bu hafta Mela Yusuf Kılınç öncülüğünde yüzlerce kişi tarafından kılındı. Kılınç, Kürtçe verdiği vaaza, Roboski Köyü'nde 35 kişinin ölümüne neden olan katliamı konu etti. Bunun bir insanlık suçu olduğunu ifade eden Kılınç, bu tür şeylerin bir daha yaşanmaması için Allah’a duacı olduklarını söyledi.

MANİSA: Manisa’nın Turgutlu ilçesinde de sivil Cuma kılındı. Turgutlu BDP ilçe binasında kılınan sivil Cuma namazına BDP İl Başkanı Kerem Taylan ve Turgutlu BDP İlçe Başkanı Mehmet Gülmez ile birçok kişi katıldı.

Kürdistan'da kepenkler açılmadı 

Şırnak'ın Uludere İlçesine bağlı Ortasu (Roboski) Köyü'nde hava saldırısı sonucu 35 sivilin yaşamını yitirdiği katliam, Kürt illerinde protesto ediliyor. Diyarbakır, Şırnak, Hakkari başta olmak üzere birçok il ve ilçede esnaflar, bugün kepenk açmadı, okullar boykot edildi. DİYARBAKIR

Diyarbakır ve merkez ilçeleri Kayapınar, Yenişehir, Bağlar ve Sur'da, esnaf bugün kepenk açmadı. Dünden itibaren yas ilan edilen kentte, merkez Ofis Semti dahil her tarafta kepenkler kapalı. Fırın ve eczanelerin açık olduğu kentte, Büyükşehir Belediyesi otobüsleri ile halk otobüsleri de bugün kontak kapattı. Öğlen saatlerinde Batıkent Meydanı'nda yapılacak basın açıklaması öncesi polis birçok noktaya yığınak yaptı.

BDP'nin 3 günlük yas ilanın ardından Diyarbakır'da öğrenciler de, derslere girmeyerek katliamı protesto etti. İlköğretim, lise ve üniversiteye hazırlanan öğrenciler gruplar halinde BDP Diyarbakır il binası önüne gelerek Batıkent Meydanı'nda yapılacak basının açıklamanın olacağı yere doğru yürüyüş yaptı. Sabahın erken saatlerinde öğrenciler, katliamı protesto ederken, Batıkent Meydanı'nda kitle toplanmaya başladı.

BATMAN

Batman'da Diyarbakır Caddesi, Sanat Sokağı, Gülistan Caddesi ve bir çok yerde esnaf kepenklerini açmazken, eczacıların da kepenklerin kapalı olması dikkat çekti. Batman'da katliam öğleden sonra yapılacak basın açıklaması ile protesto edilecek.

ŞIRNAK

3 günlük yasın ilan edildiği Şırnak'ta ise yurttaşlar 21.00 sularında yaşamını yitirenler için belli aralıklarla 3 kez ışık söndürme eylemi yaptı. Esnafın bu sabah kepenk kapatarak protestosunu sürdürdüğü kentte cadde ve sokaklar boşaldı. Hayalet kente dönen Şırnak'ta 13.00'de katliam protesto edilecek.

HAKKARİ

Şırnak'ta yaşanan katliamı kınamak amacıyla gece geç saatlere kadar yürüyüş ve olayların sürdüğü Hakkari'de, bu günde esnaf kepenk açmadı. Kepenklerin tamamen kapalı olduğu kentte kontak kapatma eyleminden dolayı sokaklar da boş kaldı. Kentte birçok noktaya polis yığınak yapıyor.

İlçelerde okullar boykot edildi

Ağrı'nın Doğubayazıt ve Diyadin, Van'ın Başkale, Hakkari'nin Yüksekova ve Çukurca, Diyarbakır'ın Hazro, Bismil, Silvan, Mardin'in Nusaybin, Derik, Mazıdağı ve Kızıltepe, Şırnak'ın Cizre, Uludere, Beytüşşebap, Silopi ve İdil, Urfa'nın Suruç, Muş'un Bulanık ve Malazgirt ilçelerinde esnaflar, bugün kepenk açmadı. Kepenklerin tamamen kapalı olduğu ilçelerde, yaşamda durma noktasına geldi. Birçok ilçede okullar boykot edilirken, bazı ilçelerde de kontaklar kapatıldı. İlçelerde sokaklar tamamen boşalırken, polis belirli noktalarda önlemlerini artırdı. (ANF)