Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

ALMAN MAHKEMESİNDEN EMSAL KARAR

Bir Alman mahkemesi, Alman vatandaşlığına geçmek isteyen Kürt göçmenlerden Almanya’da yapılan politik gösterilere katılan, derneklere üye olanları rahatlatacak bir karar verdi: “Güvenliği tehdit etmediği sürece, yasaklı bir Kürt örgütünün üyesi vatandaş olabilir.”www.dijletv.com haber sitesinin bildirdiğine göre, Almanya'da kapatılmış derneklere üyeliği bulunup Alman vatandaşlığına geçmek isteyen Kürt göçmenler için emsal oluşturabilecek bir karar alındı. Kapatılan Kürt Kültür Derneği'nin bir üyesinin vatandaşlık talebinin reddedilmesini inceleyen Osnabrück İdari Mahkemesi, "Güvenliği tehdit etmediği sürece yasaklı bir Kürt organizasyonun üyesi vatandaş olabilir" şeklinde karar verdi.

Osnabrück kentinde, kapatılan Kürt Kültür Derneği'nin üyesi olduğu için Alman vatandaşlığına geçişi kabul edilmeyen, adı açıklanmayan bir Kürt mülteci açtığı davayı kazandı. Osnabrück İdari Mahkemesi, 20 yıldır Almanya'da yaşayan, hatta çocukları burada doğan Kürt mültecinin vatandaşlık şartlarının tümünü yerine getirdiği halde, sırf yasaklanan bir Kürt derneğinin aktif üyesi olduğu için başvurusunun reddedilemeyeceğine karar verdi.

Daha önce vatandaşlık talebini reddeden Lingen Yerel Yönetimi'nin bir üst mahkemeye gitmemesi sonucu kesinleşen karar, benzer durumdaki Kürt göçmenler için emsal oluşturabilir.