Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Atina karıştı, sokaklarda çatışmalar yaşanıyor!

Yunanistan’ın başkenti Atina’da parlamentonun yeni kemer sıkma önlemlerini görüşmesini engellemeye çalışan onbinlerce işçi polislerle çatıştı. Polislerin gaz bombalarına işçilerin taşlarla karşılık verdiği çatışmada Parlamento binası önü savaş alanına döndü.

Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY), İşçi Sendikaları Federasyonu (GSEE) ve Mücadeleci İşçi Kolları Birliği'nin (PAME) çağrısıyla işçiler bugün 24 saatlik genel greve gitti. 3 milyna aşkın sendikalının katıldığı grev nedeniyle hastaneler sadece acil vakalara bakarken, kara, deniz ve havayolu ile ulaşım felç oldu.Tren seferleri yapılmazken, liman çalışanlarının da grevde yer almasıyla gemi seferleri durdu. Gazetecilerin de greve destek vermesi nedeniyle televizyon ve radyo kanallarında haber bültenleri sustu, gazete bayilerinde raflar boş kaldı.

Başkent Atina’da onbinlerce kişi parlamentoya doğru yürüyüş yaptı. Parlamentoda yeni kemer sıkma önlemleri görüşmelerini engellemek isteyen işçiler parlamento önüne gelmesiyle çatışmalar başladı. Polis işçilere gaz bombalarıyla müdahale ederken, işçiler polisleri taş ve yoğurt yağmuruna tuttu. Sayıları 30 bin civarında işçi milletvekillerinin parlamentoya girmesini önlemeye çalışıyor. 

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Avrupa Birliği ve IMF'nin oluşturduğu yardım paketlerinden yararlanmaya devam edebilmek için vergi artırımı ve kamu harcamalarında ek kesintiler yapmayı planlıyor. Hükümetin 2012-2015 dönemini kapsayan ek önlem paketi 28 milyar euro tutarında. Ayrıca önümüzdeki dört yıl için 50 milyar euro'luk bir özelleştirme programı hazırlanmış 
durumda. AB ve İMF, ek önlemleri almaması durumunda Yunanistan’a 110 milyar euroluk ek yardımı vermemekle tehdit ediyor. 

İşçiler, siyasetçi ile finans kurumlarını sorumlu tuttukları ülkedeki mali kriz faturasının kendilerine kesilmesine büyük tepki gösteriyor. Memurlar sendikası ADEDY Genel Sekreteri İlias İliopulos, "Sürekli bizden daha fazla fedakarlık istiyorlar. Şimdi bir kez daha elimizde avucumuzda kalan az miktardaki maaş ve ikramiyelerimizden kesmek istiyorlar" dedi.

Yunanistan’da bugün gerçekleşen genel grev ülkede bu yıl başından beri düzenlenen üçüncü genel grev oluyor. Bunun yanında önlemlere karşı günlük olarak çeşitli düzeylerde protesto gösterileri düzenleniyor. 

Yunanistan basını, hükümet saflarında da tartışmalara neden olan yeni önlem paketinin kabul görülmemesi durumunda ülkede 24 Temmuz’da erken genel seçimlere gidilebileceğini yazdı.