Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Avrupa Parlamentosu’nda ’4. Dersim 38 Konferansı’

Dersim 38 Konferansı Hazırlık Komisyonu, 1938 yılında Dersim’de yaşananları uluslararası alana taşımaya devam ediyor. Komisyon konferansların dördüncüsünü Avrupa Parlamentosu’nda “Dersim 38 Gerçeği ile Tarih, Siyaset ve Hukuk Üçgeninde Yüzleşme” başlığıyla gerçekleştirecek.

 74 yıl önce 4 Mayıs 1937 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Bakanlar Kurulu’nun Dersim Tenkil Kararları adı altında çıkarılan kararın yıl dönümü vesilesiyle Dersim 38 Konferans Hazırlık Komisyonu yazılı bir açıklama yaparak, Avrupa Parlamentosu’nda 4. Dersim 38 Konferansı gerçekleştireceğini duyurdu. Açıklamada, “Bugün 4 Mayıs 2011… Bundan tam 74 yıl önce 4 Mayıs 1937 günü Türkiye Büyük Millet Meclisinde Bakanlar Kurulu Dersim Tenkil Kararları adında özel bir kararname çıkarır. Bu kararname ile askeri hareketle birlikte Dersim’de soykırım başlatılır. Askeri harekat sonrası resmi rakamlara göre 12 bin, Dersimlilere göre ise 70 ila 90 bini aşkın insan katledildi. 10 bini aşkın insan sürgün edildi. 1937-38 yılları arasında katledilen on binlerce insanımızı, zulmedilerek sürgünlere gönderilen binlercesini saygıyla anıyoruz. Bu soykırım politikasını hayata geçirenleri ise lanetliyoruz. Aradan geçen 74 yıla rağmen devlet bu gerçekle yüzleşmedi ve halen bu politikalarını sürdürmektedir” denildi.

 Katliamda sorumluluğu olanların tarihi ve insanlıkla yüzleşmesi çağrısında bulunan Komisyon, “Halkımızla aynı kaderi paylaşan ve soykırıma uğramış Ermeni, Süryani, Yahudi halkları başta olmak üzere bütün uluslararası kamuoyunu Dersim 38′de yaşananlara sessiz kalmamaları çağrısında bulunuyor, bu soykırımda sorumluluğu olanları ise tarih ve insanlıkla yüzleşmeye çağırıyoruz” diye kaydetti. 

 26 Mayıs günü Brüksel’de Avrupa Parlamentosu’nda 4. Dersim 38 Konferansı çerçevesinde “Dersim 38 Gerçeği ile Tarih, Siyaset ve Hukuk Üçgeninde Yüzleşme” başlıklı konferans düzenleyeceklerini duyuran Komisyon, şunları kaydetti: “Bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilecek olan Dersim 38 Konferansı’nda Dersim 37-38′de yaşananların tarih, siyaset ve hukuk üçgeninde yüzleşme teması ile ele alınacak; Dersim 37-38′de yaşananların uluslararası hukuk boyutuna taşınma stratejisi tartışılacaktır.”

 Konferansa; konularında uzman tarihçi, siyaset bilimci ve hukukçularla birlikte dönemin tanıkları ve mağdurları katılacak. 4. Dersim 38 Konferansı, Avrupa Parlamentosu Sol Grup, Demokratik Aleviler Federasyonu ve Dersim’i Yeniden İnşa Cemiyetinin ev sahipliğinde gerçekleştirilecektir.