Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Düsseldorf'ta 70 bin kişi Newroz'da buluştu

DÜSSELDORF - Almanya’nın Düsseldorf kentinde son yılların en görkemli Newroz kutlamalarından biri yapıldı 70 bin kişi buluştuğu Newroz'da Almanya'ya PKK yasağının kaldırılması çağrısı yapıldı

Almanya’daki Kürtler merkezi Newroz kutlaması için Düsseldorf'ta buluştu. Saat 10.00 sıralarında Rhen nehrinin kıyısında iki koldan yürüyüş başladı. Güzergah boyunca polisin yoğun tedbir aldığı gözlendi. 

Ancak buna rağmen Türk kökenli bir polisin eylemcilere hakaret içerikli ifadelerde bulunması üzerine gerginlik yaşandı. Çıkan arbede sırasında Kürt gençleri gözaltına alınmak istendi. YEK-Kom temsilcisi Yüksel Koç, tepki göstererek aynı sorunun geçen yıl da yaşandığını belirtti. Irkçı bir grup Türk genci de provokasyon yapmak isterken, aralarından biri gözaltına alındı. 

Kadınların geleneksel Kürt motifleri ile yürüyüşe katıldıkları gözlenirken, gençlerin yoğun olması dikkat çekti. “Newroz mizginiya azadiye ye”, “Newroz piroz be”, “Newrozla serhildana, Kürdistan’da demokratik özerkliğe” pankartları göze çarptı.

Yürüyüşe Tadort Kurdistan, MLKP, TKİP, TİKB, Antifaşist Aksiyon, otonom gruplar, Komünist Gençlik Örgütü ve Die Linke partisi katıldı. 

Newroz alanına iki kol birden girince alkış, zılgıt ve sloganlar eşlik etti. Açılışı Baran Çocuk Korusu yaptı. Yüksel Koç, Almanya’daki PKK yasağının kaldırılması ve Kürt realitesinin tanınmasını istedi. Bu Newroz’da bir kampanya başlatacaklarını belirten Koç, Almanya’nın Kürt kimliğini tanımasını isteyeceklerini ifade ederek, Alman dostlar ve demokratik çevrelerden destek istedi.

KÜRTLERLE MÜZAKERE BAŞLAMALI

Koç, Türkiye’ye de çağrıda bulunarak, “Artık Kürtlerle müzakere zamanı geldi” dedi ve müzakerenin muhatabı da Öcalan olduğunu söyledi. 

KNK Başkanı Kemal Tahirizade ile birlikte Alevi, Ezidi ve İslami Hareket temsilcileri sahneye çıkarak “birlik” mesajı verdi. Tahirizade yaptığı açıklamada, Kürtlerin her yerde rolünü oynaması gerektiğini söyledi. 

ALMANYA BAKIŞ AÇISINI DEĞİŞTİRMELİ

NRW eyaleti parlamento başkan yardımcısı Günhild Böph, zindanlardaki Kürt tutukluların bir an önce serbest bırakılması ve Kürtlerle müzakere yapılması gerektiğini söyledi. Böph, Almanya polisinin Kürtler üzerindeki bakışını değiştirmesi gerektiği çağrısını da yaptı. 

Avrupa Parlamentosu milletvekili Jurgen Klute, seçimlerde Kürtlerin başarıya ulaşması temennisinde bulunarak, daha fazla milletvekili çıkarması umut ettiklerini söyledi. Klute, Öcalan’ın özgürlüğü ve PKK’nin terör listesinden çıkarılması çağrısında da bulundu. 

ANF