Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Fransa'da 3 milyon kişi yürüdü

PARİS - Fransa’da hükümetin emeklilik reformunu protesto etmek amacıyla sekiz sendikanın çağrısı üzerine ülke genelinde greve gidildi. Hava ve demiryolunda ulaşım felç olurken, ülke genelinde organize edilen 232 gösteriye 3 milyon kişi katıldı. Manevra alanı daralan hükümet eyleme katılımın düştüğünü iddia ederken, sendikalar bahsin kazanıldığını kaydetti.

Fransa’da hükümetin ekonomi politikalarına karşı toplumsal tepki büyüyor. Mart ayından bu yana Fransızlar beşinci kez greve ülke çapında grev ve eylemlere çağrıldı. 7 Eylül’de güçlü grevin ardından sekiz sendikanın çağrısı üzerine, kamu ve özel sektörde bugün yeniden greve gidildi. CFDT sendikasına göre ülke genelinde organize edilen 232 gösteriye 2,9 milyon kişi katıldı. CGT sendikası ise "3 milyon" dedi. İçişleri Bakanlığı ülke genelindeki gösterilere 997 bin kişinin katıldığını açıkladı. Eylül’de 2,7 milyon kişi sokaklara çıkmış ancak buna rağmen hükümet geri adım atmayarak yasal emeklilik yaşını 60’tan 62’ye yükselten reformu parlamentodan geçirtmişti.

KAMU VE ÖZEL SEKTÖRDE GREV

Sol muhalefetin desteğini de alarak hükümete geri adım attırmak isteyen sendikaların çağrısıyla greve başta hava ve demiryolu ile ulusal eğitim olmak üzere kamu ve özel sektörde yoğun katılım sağlandı. İçişleri Bakanlığı’na göre Ulusal Demiryolları Kuruluşu SNCF’de yüzde 37, Ulusal Eğitim’de ise yüzde 25’lik bir katılımla grev yaşandı. CGT sendikasına göre SNCF’de greve katılım yüzde 49,85 oldu. FSU sendikası da eğitimdeki greve yüzde 45 ile yüzde 55 arasında bir katılım olduğunu duyurdu. 50 bin çalışanı olan İş ve İşçi Bulma Kurumu’nda sendikalara göre greve katılım yüzde 18 olarak gerçekleşirken, France Telecom’da öğle itibariyle katılım yüzde 23.88’di. Özel sektörde TOTAL’ın ülke genelindeki altı rafinerisinde personelin yüzde 50 ila 80’i greve gitti.

FRANSIZLARIN ÇOĞUNLUĞU SENDİKALARDAN YANA SAF TUTTU

Kamu ve özel sektörde 15 gün önceki eyleme göre katılım oranlarının daha düşük olduğu gözlendi. Ancak sendikalar, özellikle sokaklara daha fazla insan çıkarmayı başararak gücünü korudu. Cumhurbaşkanlığı da greve katılımın düşük olduğunu söyleyerek, halkın emeklilik reformuna olan desteğinin arttığını savundu. Oysa yapılan kamuoyu yoklamaları ve büyüyen toplumsal tepki halkın çoğunluğunun hükümetin emeklilik reformuna karşı olduğunu gösteriyor.

Liberation gazetesinde yayınlanan ankete göre Fransızların yüzde 59’u emeklilik yaşının yükseltilmesine karşı çıkıyor. Ankete katılanların yüzde 63’ü grevcilerin yanında yer alırken, yüzde 29’u Sarkozy ve hükümeti tercih ediyor. 18-24 yaş arası gençlerin ise yüzde 80’i sendikaların yanında yer alıyor. Bu da iktidar için endişe verici bir durum. Aylardan beridir yapılan anketlerde Fransızların üçte ikisi reformu “haksız” olarak değerlendiriyor. Ayrıca Liberation için yapılan ankete göre Fransızların yüzde 45’i ekonomik ve sosyal durum karşısında “isyan” ettiğini söylerken yüzde 18’i mevcut reform metnine “güvendiğini” ifade etti. Ankete katılanların yüzde 21’i kaderine boyun eğmiş görünüyor.

SARKOZY’NİN ELİNDEKİ TEK PROJE, EMEKLİLİK

Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, seçildiği 2007’den bu yana giriştiği bütün reformlar ve “açılım” adı altında yürüttüğü politikalar karşısında büyük tepkiyle karşılaştı. Geçen sürede başarısız olan ve manevra alanı giderek daralan Sarkozy’nin elinde bir tek “başarma” umuduyla emeklilik reformu kaldı. Özellikle bir dizi skandalla giderek zayıflayan Sarkozy, 2012 Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi bu projesini geçirmek için yoğun baskı uyguluyor. Cumhurbaşkanlığı kampanyası sırasında medya manipülasyonları ve “kopuş” vaatleriyle geniş bir kitleyi etkileyen Sarkozy, Cumhurbaşkanlığı görevinin üçüncü yılı dolduğunda yapılan anketlerde Sarkozy son 30 yılın en sevilmeyen Cumhurbaşkanı haline geldi.

SENDİKALAR: BAHİS KAZANILDI

CFDT sendikası genel sekreteri François Chérèque, reform projesine karşı eylemlerin en az 7 Eylül’deki kadar önemli olduğunu belirterek bahsin kazanıldığını söyledi. CGT sendikası genel sekreteri Bernard Thibault da eylemin 7 Eylül ile aynı düzeyde olduğunu belirtirken FO sendikası genel sekreteri Jean-Claude Mailly, eğer bu eylemler hükümetin projesini durdurup, görüşmeleri başlatmasını sağlamazsa, yeni eylemler olacağı uyarısında bulundu.

Fransız Parlamentosunda 11 Eylül günü yapılan oylamada kabul edilen reform yasal emeklilik yaşını 60’tan 62’ye çıkarıyor. Buna göre 2018’den itibaren tüm Fransızlar 62 yaşına kadar çalışacak. Proje tam emeklilik hakkından yararlanma yaşını 65’ten 67’ye yükseltmeyi öngörüyor.

Ayrımcılığa Karşı Eşitlik İçin Mücadele Yüksek Makamı (HALDE) tam emeklilik yaşının 65’ten 67’ye yükseltilmesinin kadınlara karşı ayrıcılık olduğu konusunda uyardı. Emeklilik reformunun önümüzdeki günlerde Senato’da incelenmesi gerekiyor.

TÜM KENTLERDE KATILIM SAYISI ARTTI, PARİS'TE 300 BİN

Greve katılım oranı 7 Eylül’dekinden biraz daha düşük olsa da tüm kentlerde sokaklara çıkanların sayısı arttı. Gösterilerin en büyükleri Paris, Marsilya, Toulouse ve Bordeaux kentlerinde gerçekleşti. Paris’te oninlerce kişinin katıldığı yürüyüş devam ediyor. Polis 65 bin kişinin katıldığını duyurdu, ancak CGT sendikası yürüyüşe katılımın 300 bin olduğunu bildirdi. 7 Eylül’de polise göre 80 bin, sendikalara göre 270 bin kişi Paris’teki yürüyüşe katılmıştı.

Marsilya’da iki hafta önceki eyleme 200 bin kişi katılırken, bugün 220 bin dolayında kişi sokaklara çıktı. Polisin verdiği rakam da her zamanki gibi düşüktü, yani 22 bin. Benzer şekilde Toulouse kentinde sendikalara göre 120 bin kişi yürüdü, bir önceki eylemde bu sayı 110 bindi. Bordeaux kentinde 120 bin kişi organize edilen yürüyüşe katılırken, Montpellier'de 60 bin kişi, Lyon’da 36 bin, Rennes'de 35 bin, Caen kentinde 30 bin, Strasbourg'da 25 bin, Champagne-Ardenne'de 25 bin, Orleans’ta 15 bini aşkın kişi sokaklara çıktı.

ANF NEWS AGENCY