Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Dersimli kadınlardan Munzur'a baraja zincirli protesto

Tuncelili bir grup kadın, Munzur Vadisi'nde yapılacak barajların durdurulması için kent merkezinde kendilerini zincirleyerek, Cumhuriyet Caddesi'ni yaklaşık bir saat trafiğe kapattı



Ellerinde düdük ve zillerle Sanat Sokağı’nda toplanan yaklaşık 200 kadın, ‘Munzur Dersim Kadınlarının Sessiz Çığlığıdır’ yazılı pankart eşliğinde zil ve düdük çalarak, Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü. Guruptaki 5 kadın, Cumhuriyet Caddesi’nde kendilerini zincirle bağlayarak, caddeyi yaklaşık bir saat trafiğe kapattı. Kadınlar bu sırada ‘Munzur için isyanlardayız’, ‘Munzur’a uzanan eller kırılsın’, ‘Munzur’da baraj istemiyoruz’, ‘Dersim kadını Munzur’da baraj istemiyor’ sloganları attı. Grup adına konuşan Evrim Konak, Munzur’da baraj yapılmasına izin vermeyeceklerini belirterek, şunları söyledi:
“Çünkü doğa yok olacak, hastalık yayılacak, açlık , yoksulluk ve göç yine Dersimli'nin kaderi olacak. Bir yanda bunlar olurken öte yanda insan ve doğa tacirleri, canlı varlıkların düşmanları, kasalarını para ile doldururken, karanlık Dersim’i teslim alacak. Dersim’de baraj yapanlar, bundan sonra bilsinler ki Munzur Baba’nın, Ana Fatma’nın çocukları dervişler, pirler, bilge ve kamil insanların diyarlarına baraj yaptırtmayacağız. Bedenlerimizi siper edeceğiz Munzur için. Çocuklarımızla, analarımız ve babalarımızla soğuğa- sıcağa, geceye- gündüze aldırış etmeden nöbetler tutup, tek bir kazma dahi vurdurtmayacağız”

POLİS MÜDAHALE ETMEDİ
Sağanak yağmur altında gerçekleşen eylemde son olarak, kadınların Munzur Vadisi’nin yok olmaması üzerine hazırladıkları Munzur Baba adlı bir skeç sahnelendi. Çevrede toplanan çok sayıda erkek de kadın eylemine destek verdi. Eylemin sonunda yolu zincirlerle kapatan kadınlar, üzerlerindeki zincirleri sökerek eylemlerine son verdi.
Eylem nedeniyle sıkı önlem alan polis, kadınlara hiç bir müdahalede bulunmadı.