Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Muhabet Kurt yine tahliye edilmedi

İSTANBUL (07.02.2009)- “MLKP'ye üye olmak” iddiasıyla 11 yıldır tutuklu yargılanan Muhabbet Kurt, Barış İnan, İsmail Yılmaz, Azimet Ceyhan dün İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde duruşmaya çıktı. Yıllardır süren hukuksuzluk devam etti, duruşma Mayıs ayına ertelendi.

“Marksist Leninist Komünist Parti üyesi olduğu” iddiasıyla 1998 yılında gözaltında tecavüze maruz kalan Muhabbet Kurt ile Barış İnan, İsmail Yılmaz, Azimet Ceyhan'ın tutuklu yargılandıkları davanın duruşması dün devam etti. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, yıllardır süren hukuksuzlukta ısrar etti. Avukatların tahliye talebini yine kabul etmedi.

 

Kurt: Delil yok ama 11 yıldır tutukluyuz

 

Avukatlar ve devrimci tutsaklar yaptıkları savunmalarla, adaletsizliğe dikkat çektiler. “MLKP adına çeşitli eylemlere katıldığı” iddiasıyla 1998 yılında gözaltında polis tecavüzüne uğrayan Muhabbet Kurt, mahkemede ezilenlerin yanında yer alan sosyalist bir kadın olarak 11 yıldır hukuksuzluk ve adaletsizliğe tanık olduğunu belirtti. Kurt, “Bu dava nasıl başlamışsa aynı şekilde devam ediyor. Hiçbir somut delil olmadan. Bir kez daha gördükki adaletin terazisi ezilenden, yoksuldan, özgürlükten yana işlemiyor. Dün DGM'ler nasıl çalışıyorsa bugün ACM'lerde aynı şekilde çalışıyorsunuz.” dedi. Kurt, muhaliflerin politik kimliklerinden dolayı işkenceye, tecavüze maruz kaldığını vurguladı. Savcıların ise hiçbir maddi delil aramadan komplo polis iddialarını esas aldığını belirtti. Şemdinli Kitabevi'nin bombalayanların serbest bırakıldığını, halkın üzerine ateş açtırdığını itiraf eden emekli korgeneral Mehmet Altay Tokat'ın beraat ettirildiğini hatırlattı. Kurt, davaya ilişkin “Yargılandığım davada hiç maddi delil yok. Ama nedense 11 yıldır tutukluyuz ve bu hukuksuzluk adaletsizlik değil mi?” diye sordu.

 

Kurt, “Gözaltında işkencenin yanında bir de tecavüz saldırısına maruz kaldım. Suç duyurusunda bulundum. Psikotravma merkezine sevkimi istedim. Ama tecavüzü kanıtlamam mahkemeleriniz tarafından engellendi” diye konuştu. Mahkemenin 11 yıl önce yaşanan tecavüz saldırısının kanıtlanması için ması için mahkemenin ne yaptığını ve bundan sonra ne yapacağını sordu.

 

Devletin her kurumu işkence merkezi gibi çalışıyor

 

Barış İnan ise mahkemede yaptığı konuşmada artan işkence olayları ve polis saldırılarına dikkat çekti. “İstanbul'un göbeğinde bir barda polis kılığındaki insanlar bir kadını saçından sürükleyerek götürüyor ve tecavüz ediyor. Bu ülkede polisler insanları sokak ortasında saçlarından sürüklüyor, copluyor. Gözaltında katlediyor. Polislerin hiç ceza aldığını görmedik. Bırakın cezayı, soruşturma bile açılmadı” dedi. İnan, Süleyman Yeter davasında Türkiye'yi mahkum eden AİHM kararlarını ve Engin Çeber'in Metris Hapishanesi'nre işkencede katledilmesini hatırlattı. “Yargı ezilenlerin yanında olanlar için aynı şekilde işlemiyor. Hiçbir maddi delil olmaksızın 11 yıldır bu hukuksuzluğu yaşamaktayız” dedi.

 

Mahkeme heyeti, avukatların tahliye talebini dikkate almadı, Muhabbet Kurt'un Çapa Psikotramva Merkezine sevk talebini reddetti. Mahkeme duruşmayı 13 Mayıs 2009 tarihine erteledi.