Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Kürtçe ‘1 Mayıs’ afişine 5 ay hapis

DTP Tunceli İl Başkanı Murat Polat’ın da aralarında bulunduğu 6  parti yöneticisine, Kürtçe pankart astıkları ve dağıtılan el ilanlarında Kürtçe yazıya yer verdikleri gerekçesiyle yargılandıkları davada 5’er ay hapis cezası verildi.
Ferit Demir/Tunceli DHA
Tunceli’de DTP’liler geçen yıl yapılan 1 Mayıs kutlamaları için Kürtçe, ‘Yaşasın 1 Mayıs’ yazılı afiş ve el ilanları bastırıp, dağıttı. Afişlerden biri DTP binasına asılırken, DTP Tunceli İl Başkanı Murat Polat ile parti yöneticileri Ufuk Sünger, Zeki Yıldırım, Nurcan Kasun, Hüseyin Özdenk ve İbrahim Halil Ateş hakkında, ‘siyasi partiler yasasına muhalefet etme’ suçlamasıyla dava açıldı. Tunceli Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkan DTP’liler, 5’er ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, daha sonra cezayı denetimli serbestliğe çevirerek, sanıkların 5 yıllık süre içerisinde hapis cezasını gerektirecek kasıtlı bir suçtan mahkum olmaları halinde, söz konusu cezanın da uygulanmasına karar verdi.
DTP İl Başkanı Murat Polat, kararın Türkiye’nin mevcut demokrasi yapısıyla tezat oluşturduğunu söyledi. Polat, “Artık Türkiye’de devlet televizyonu Kürtçe yayın yapıyor ama biz kendi anadilimizde afiş yazdığımız için, siyasi partiler kanununa muhalefet yaptığımız gerekçesiyle ceza aldık.   Bölgede bütün siyasi  partiler köylerde ve kent merkezlerinde seçmenlerle konuşurken ve  seçim propagandası yaparken Kürtçe konuşuyor. Bizim yaptığımız  bölgedeki insanlara kendi dilinde bilgi vermekti. Bu durum sadece bizim için uygulanıyor oysa bizim dışımızdaki siyasi partilere bu konuda dokunulmuyor. AB uyum yasaları varken ve  Avrupa birliğine girmeye hazırlanan Türkiye’de bu tür cezalar Türkiye’ye yakışmıyor.Bu durum anlaşılır gibi değil, kararı avukatlarımız aracılığıyla temyiz edeceğiz” dedi.