Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Dersim'de Nazım Gerginliği

Milli Eğitim Müdürü Mehmet Yıldırım'ın Nazım Hikmet Şiir Gecesi'ne sansür uyguladığı gerekçesiyle Egitim-Sen'e üye öğretmenler Tunceli'de eylem yaptı

Ferit DEMİR

TUNCELİ - Tunceli Kız Meslek Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin düzenlediği ‘Nazım Hikmet Şiir Gecesi’nde, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Yıldırım’ın Nazım Hikmet’in şiir ve fotoğraflarına sansür uyguladığı iddia edildi. Eğitim-Sen’e üye öğretmenler, Yıldırım’ın müdahale ederek geceden Nazım Hikmet adını çıkardığını ve sadece şiir gecesi adı altında etkinlik yaptığını ileri sürerek, ellerinde Nazım Hikmet fotoğraflarıya protestoda bulundu.

Tunceli Kız Meslek Lisesi öğretmen ve öğrencileri, Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlediği şiir gecesi tartışmalara neden oldu. Vali Mustafa Yaman, Tunceli İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Zafer Önder, Cumhuriyet Başsavcısı Zekeriya Beyazıt, Emniyet Müdürü Metin Kalayoğlu’nun da katıldığı gecenin adının ‘Nazım Hikmet Şiir Gecesi’ olduğu ancak Milli Eğitim Müdürü Mehmet Yıldırım’ın Nazım Himet’in adını, yaşamını anlatan sinevizyon gösterisini, fotoğraflarını geceden çıkardığı ve Nazım Hikmet’in okunacak şiirlerine kendisinin karar verdiği öne sürüldü.

Şiir gecesine katılmayan Eğitim-Sen üyesi 50 öğretmen, Kültür Merkezi önünde ellerinde Nazım Hikmet fotoğrafları ile toplandı. Burada geceye katılmak üzere gelen Vali Mustafa Yaman, öğretmenlerin yanlarına giderek, “Arkadaşlar buyurun gelin hep beraber şiir okuyalım ve dinleyelim” dedi.

 Öğretmenler ise “Hayır biz gelmeyeceğiz” karşılığını vermesi üzerine Yaman, “Biz her gece bir başka şairimizin şiirlerini okuyoruz, hep böyle mi yapacaksınız? Bu doğru değil” diyerek salona girdi.Öğretmenler Vali Mustafa Yaman’ın salona girmesinin ardından ‘Hepimiz vatan hainiyiz’, ‘Devrimci sanat susturulamaz’, ‘Müdür istifa’, ‘Gerici müdür istemiyoruz’ ve ‘Hepimiz Nazımız’ sloganları atarak ıslıklı protestoda bulundu.

Eğitim-Sen Şube Başkanı Erkan Eslek, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Yıldırım’ı istifaya çağırarak, “Bugün MHP milletvekilleri, AKP yöneticileri kürsülerde Nazım Hikmet şiirleri okuyor ancak Tunceli Milli Eğitim Müdürü de Nazım şiirlerine sansür uyguluyor. Nazım’ın şiirlerinin okunacağı gecenin ismi değiştirilmiş, okunacak şiirleri sansürlenmiş ve resmi asılmamak şartıyla gece gerçekleştirilmiştir” dedi. Eslek, şunları söyledi:

“Bu akşam bu salonda valiliğin isteğiyle bir şiir gecesi düzenleniyor. En başta Nazım Hikmet şiir gecesi olan gecenin ismine, şiirlerine ve sinevizyondaki Nazım Hikmet resmine Milli Eğitim Müdürü Mehmet Yıldırım tarafından sansür uygulanmıştır. AKP’nin atadığı gerici kadroların Nazım Hikmet karşısındaki sansürcü tahammülsüzlüğü bir kez daha bizleri derinden yaralamıştır. Ders kitaplarına şiirleri konulan, vatandaşlığa kabul edilen Nazım Hikmet’e karşı yapılan gerici saldırıları şiddetle kınıyoruz. Milli Eğitim Müdürü Mehmet Yıldırım istifa etmeli veya görevden alınmalı.

NAZIM ŞİİRLERİ CAMİ FOTOĞRAFLARI EŞLİĞİNDE OKUNDU

Gecenin açılışını yapan Tunceli Valisi Mustafa Yaman, Nazım Hikmet’in ‘Aşk Menüsü’ ve ‘Yüzyıllık Ayrılık’ şiirlerini okudu. Müzik ve şiir dinletisi ile devam eden gecede, Nazım Hikmet’e ait, ‘Mavi Gözlü Dev’, ‘Mutluluğun Resmi’ ve ‘Onlar’ adlı şiirleri okundu. Nazım Hikmet resimlerinin gösterileceği söylenmesine rağmen, Nazım Hikmet şiirlerinin okunduğu sırada, doğa, insan ve camii figürlerinden oluşan sinevizyon gösterimi perdeye yansıtıldı.

Tunceli Milli Eğitim Müdürü Mehmet Yıldırım, gecenin ardından gazetecelerin sorularını yanıtlarken, “Vallihi, Tunceli’ye şu anda güzel bir gece yaşattık. Ben bütün öğretmenlere teşekkür ediyorum. İstifa edecek bir şey yok. Burada vatan var, millet var, devlet var. Hepimiz kardeşiz yaptığımız her şey doğru” dedi. Yıldırım, bir gazetecinin “Nazım posteri yoktu, ve sinevizyonda Nazım Hikmet şiirleri okunurken resmini kullanmamışlar ne diyorsunuz?” sorusuna ise, “İnsanlar canlı canlı burada, daha ne olsun” karşılığını verdi.