Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Halkın Yoluna Barikat

DERSİM- Dersim’in Pertek ilçesinde Sürgeç Çayı’nın aktığı vadinin içinde bulunan şifalı sıcak suya (sıcak-sodalı) giden yol, Pertek Termal tesislerinin sahibi Selahattin Şerefoğlu tarafında tahrip edildi. Daha önce gidenden para almak için demir bariyer kuran işletme sahibi, demir bariyerin halk tarafında kırılıp atılması üzerine bu seferde şifalı sıcak suya giden yolu iş makinesiyle tahrip etti. Pertek ilçesinde halkın bu uygulamaya tepkisi sürüyor.

Dersim’in Pertek ilçesini sınırları içinde yer alan ve yıllardır halk tarafında şifalı su diye yararlanılan sıcak su; Pertek Termal tesisleri sahibi Selahattin Şerefoğlu tarafında halkın ücretsiz yararlanmasını engellemek için bariyer koyup ücret almaya başlandı. 2 Ağustos günü konulan demir bariyer 3 Ağustos’ta halk tarafında kırılıp atıldı. Aynı günün gece saatlerinde Şerefoğlunca gönderilen iş makinesi sıcak suya giden yolu 4 yerde kazıldı. “Pertek’e hizmet edeceğiz”, “Dersim’e-memleketimize hizmet edeceğiz” sloganıyla Pertek feribot iskelesinin yanında belediye tarafında 460 dönüm arsa tahsis edilen ve termal otel ile çay bahçesi yapan Şerefoğlu, Dersim’e hizmet yapmak yerine Dersim halkının yaşamını kısıtlıyor. Devlette 13 trilyon teşvik aldığı iddia edilen Şerefoğlu kendi tesislerinde ki fahiş fiyatlarla da gündemde düşmüyor. Termala girişin 25 lira olduğu Pertek’te yoksul halk yıllardır ücretsiz olarak girdiği Süngeç deresini tercih etmesi işletme sahiplerini kızdırmıştır. Kamunun malı olan dereye girişi engellemeye çalışıyor.

Konuyla ilgili, olarak görüştüğümüz Pertek sakinlerinde Erdal Kotankonuya ilişkin şunları belirtti: “ Bu alan Pertek’in doğal kültürünü yansıtan bir alandır. Yıllardır insanlar burayı ücretsiz kullanmaktadırlar. Özellikle yaşlı insanlarımız bu suyu tedavi amaçlı kullanıyorlar. Dışarıda da buraya gelenler oluyor. Pertek’te ki insanların ekonomik durumu çok yüksek değil. Ondan dolayı da ekonomik olarak yoksul insanlar ailesi ile gelip burada faydalanıyor. Zaten termal tesisleri 49 yıllığına kiraya verildiğinde bu tür sorunların ortaya çıkacağı kesindi. İşin yasal ve kanuni yönünü bir tarafa bırakalım, bu işin ahlaki ve insani boyutuna bakalım. Vurduğu sondajla zaten yeterli sıcak su götürülmüş tesislere. Gerek İl özel idaresi ve gerekse de Pertek Belediyesi bu yaşanan olumsuzluktan sorumludur. Belediye 460 dönüm arsayı; il özel idaresi de vadiyi kiraya vermiş. Seçim süreçlerinde halkın yanındayız diyenler bugün ortalıkta yoklar. Bu soruna çözüm bulunmaz ise halk olarak her türlü sivil itaatsizlik eylemlerinde bulunmaya hazırız” dedi. İlçe sakinlerinde esnaflık yaptığını belirten bir kişide: “Şerefoğlu ilk tesisi kurmadan önce yaptığı esnaf toplantılarında şunu demişti. “Biz memleketimize hizmet etmek için elimizi değil gövdemizi taşın altına koyuyoruz”. Ancak gelinen aşamada görüyoruz ki halka, Pertek’e hizmet etmek yerine kendi çıkarları uğruna bu halkın değerlerini sömürmektedir. Gidip fiyatlarına bakın ne demek istediğimi anlarsınız,”dedi.  Bir başka ilçe sakini olan Haydar Ber ise konuya ilişkin olarak şunları söyledi: “ Bizim insanlarımız yıllardır o dereyi kullanıyor. Yaşlılarımız termale gidip kullanmaz. Çünkü bizim bir yaşam biçimimiz var. Ayrıca fiyatların yüksek olması ekonomik olarak insanlarımızı zor durumda bırakıyor. Biz tepkimizi belediye başkanına söyledik. Termal tesisin sahibi bu halkı karşısına almamalıdır. Eğer alırsa kendisi zararlı çıkar” dedi.

Konuya ilişkin olarak görüştüğümüz Pertek Belediye başkan yardımcısı Hıdır Yıldız ise şunları söyledi: “Biz ilçemize hizmet gelsin, ilçenin refah düzeyi yükselsin diye 460 dönümlük araziyi termal tesislerin sahiplerine tahsis ettik. Ancak bugün tesis sahiplerinin aldığı tutum hoş değil ve biz belediye olarak bu uygulamadan taraf değiliz. Tesis sahiplerine de şunu söyledik; “bu halkı karşınıza almayın”. Bu uygulamanın kalkması için belediye olarak üstümüze düşeni yapacağız dedik. İşletme sahipleri bahsedilen yolu kendileri yapmışlar ve bu yolu kullandırtmak istemiyorlar. Belediye olarak bizimle alakası yoktur,” dedi.

Erdoğan ZAMUR