Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Toplu Mezardaki Kardeşine Kavuştu

Çemişkezek'teki toplu mezarda kardeşinin cenazesini olduğunu söyleyen ve cenazeyi almak için iki aydan fazla açlık grevi yapan Yıldız haklı çıktı, kazılarda çıkan cenazenin kardeşine ait olduğu açıklandı; cenaze Cumartesi günü yapılacak...Toplu mezardaki kardeşinin cenazesini almak için 66 gün boyunca açlık grevi yapan, ölüm orucuna giren Hüsnü Yıldız, amacına ulaştı.

Bugün savcılığın yaptığı açıklamaya göre, mezarda çıkarılan cenazelerden biri Yıldız'ın kardeşi Ali'ye ait.

Yıldız, bianet'e yaptığı açıklamada, "buruk bir sevinç yaşadıklarını" söyledi.

Soruşturmayı yürüten Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı, İstanbul Adli Tıp Kurumu'nda incelenen kemikler arasında Ali Yıldız'ın cenazesinin de olduğunu bu sabah aileye bildirdi.

Halkın Hukuk Bürosu'nun açıklamasına göre, toplu mezarda bulunan beş cenazeden ikisinin kimliği tespit edildi. Cenazelerden biri Ali Yıldız, diğeri de PKK'li Neşirvan Yasinoğlu'na ait.

Hüsnü Yıldız, kendisiyle birlikte açlık grevine giren 76 yaşındaki annesi Sakine Yıldız'ın "oğlunun öldüğünü bugün idrak ettiğini" söyledi ve "Oğlu ölen bir anne ne hissediyorsa o da şimdi aynı acıyı yaşıyor. Yıllardır oğlunun hayatta olduğuna dair küçük de olsa bir umudu vardı, bugün hem şaşkın hem üzgün" dedi.

"Tek üzüntüm, açılmayan toplu mezarlar"

Sesinde hem şaşkınlık hem sevinç olan Yıldız, kendisinin tek üzüntüsünün ise orada hala açılmayı bekleyen birçok toplu mezar olduğunu, orada yatanların da ailelerine kavuşması gerektiğini söyledi.

Yıldız, Adli Tıp Kurumu'ndan cenazenin alınması için savcılığın izninin beklendiğini, eğer yetişirse kardeşinin cenazesini 25 Şubat Cumartesi günü Gazi Mezarlığı'na defnetmeyi planladıklarını söyledi. burada yer bulunamazsa cenaze Cebeci Mezarlığı'na defnedilecek.

Hüsnü Yıldız, kardeşi Ali'nin de olduğu mezarın açılması için 66 gün boyunca açlık grevi yaptı, ölüm orucuna girdi.

Savcılık sonunda Yıldız'ın talebini kabul etti ve geçen 12 Ağustos 2011'de mezarın açılma çalışmaları başladı. Alanda, insan kemikleri bulundu.

Bulunan kafataslarının bir kısmı parçalanmıştı, bazı cenazelerin kafatası eksikti. Bazı cenazelerin de belden aşağısının olmadığı tespit edildi. Bulunan kemikler, kimlik tespiti için Adli Tıp Kurumu'na gönderilmişti.

Yıldız, açlık grevinin 45. gününde ölüm orucuna çevirdiği eylemini mezarın açılmasıyla, "Ali'yi bulamayacak olsak bile hepsini benim kardeşim kabul ediyorum" diyerek ölüm orucuna son vermişti.

Yıldız'ın avukatlarının bugün yaptığı açıklamada da önce Malatya, Elazığ, Dersim ve Çemişgezek Cumhuriyet Başsavcılıkları'na yapılan tüm hukuksal başvuruların reddedildiği, son olarak Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca verilen takipsizlik kararı ile mezarların açılmasına ilişkin hukuksal girişimlerin sonuçsuz kaldığı, bunun üzerine açlık grevinin başlatıldığı hatırlatıldı.