Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

KATLİAM BARAJLARLA SÜRÜYOR

Dersim Katliamı belgelerinin bir kısmını açıklayan Başbakan, katliamı tamamlıyor. Açıklanan belgelerin devamında ‘bölgenin barajlarla insansızlaştırılması’ da var


» MUNZUR’A BARAJ BİR KATLİAM PLANI

Başbakan Erdoğan, Dersim Katliamı ile ilgili belgelerin sadece bir kısmını açıkladı. Ancak belgelerin devamında Dersim’in insansızlaştırılmasına dair “planlar” da var. Devletin “insansızlaştırma” planlarının yer aldığı bu belgelerin günümüzde uygulanan ayakları da var. Söz konusu planlardan biri ve belki de en önemlisi “Barajlar”.

» 9 BARAJIN YAPIMI SÜRÜYOR

Bugün 2 tanesi tamamlanan, 9 tanesinin de yapımına başlanan baraj projesi, 1896, 1916 ve 1926’da da hazırlandı. Son olarak Fevzi Çakmak, Eylül 1930’da hazırladığı “Dersim Raporu”nda, ‘Dersimlilerin uzak ovalara gönderilmesi ve blok havuzlar yapılarak bölgenin insansızlaştırılmasının sağlanması gerektiğini” belirtir.

 

Katliam planında barajlar da var

CHP Dersim Milletvekili Hüseyin Aygün’ün, “Dersim katliamının sorumlusu devlet ve CHP’dir. Atatürk de bu olaylardan haberdar açıklamasının ardından başlayan tartışmaya ilişkin Başbakan Erdoğan’da bir açıklama yapıp, “Dersim’de adım adım çerçevesi çizilmiş, bahaneleri hazırlanmış bir operasyon var” diyere devlet adına özür dilediğini söylemişti. Başbakan Erdoğan sadece katliam ile ilgili belgelerin bir kısmını açıkladı ancak sadece bu kadar değil. Dersim’in insansızlaştırılmasına dair ‘plan’ 1875 yıllarına kadar gidiyor ve günümüze kadar devam ediyor. CHP’li Vekil Aygün’ün 2009 yılında yayınlanan ‘Dersim 1938 ve Zorunlu İskân’ isimli kitabında konuyla ilgili 100’ü aşkın  belge yer alıyor. 1875’den 1938 sürecine varan süredeki Devletin yaptığı ‘insansızlaştırma’ planlarının yer aldığı bu belgelerde, günümüzde uygulanan ayakları da var. Söz konusu belgelerde uygulanacak olan planlardan biri ve belki de en önemlisi ‘Barajlar’.

9 barajın yapımı sürüyor

Belgelere göre, Dersim’de 2 tanesi tamamlanan ve geriye kalan 9 tanesinin ise yapımına başlanan baraj projesinin ilk olarak Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemleri olan 1896 yılında ‘Bölge’yi insansızlaştırmak’ amacıyla planladı. Aynı plan 1930’lu yıllarda da Genelkurmay raporlarında yer alıyor. Bölge’de asker ve vergi almayı başaramayan İmparatorluk, burayla irtibat kurulması için ilk defa Erzurum müşiri Samih Paşa ve İsmail Hakkı Paşa görevlendirilir. 1875’te Samih Paşa da Dersim’den asker ister ama istediği sonucu almaz. Birkaç kez tekrarlanan bu talebe her defasında olumsuz yanıt alınca Müşir Samih Paşa, hükümete sorunun çözümü için Dersim bölgesinde önemli noktalara blok havuzlar yapılarak bölgenin kontrol altına alınmasını önerir. Plana göre; blok havuzların tamamlanması ile aşiretler de yerleşik alanlardan çıkacak; başka yerlere gitmek zorunda kalacak ve bölgede istikrarlı bir egemenlik kurulacaktır. Nitekim bu sürgün planı daha sonraki yıllarda yavaş yavaş işleme konulur. 1896, 1916 ve 1926 yıllarında da bölgeyle ilgili raporlar hazırlanılır. Fevzi Çakmak’ın Eylül 1930 yılında hazırladığı Dersim Raporu’nda, ‘Dersimlilerin çok uzak ovalara gönderilmesi ve Türk köylerine dağıtılması’ gerektiğini belirtir. Fevzi Çakmak, gereken yerlere blok havuzların yapılarak bölgenin insansızlaştırılması sağlanması gerektiğini belirtir. Ve 1938’de yüz bine yakın insanın katledildiği Dersim bölgesi 1997 yılında da bin 45 mezradan 800’ü boşaltıldı. Bugün ise toplam köy ve buna bağlı mezra sayısı sadece 350-400 civarında. Ayrıca Dersim’de yapılan ve yapılacak barajlarla 84 köy ve buna bağlı yüzü aşkın mezra daha boşaltılacak. Yani 1875 yılında başlanan Dersim’i insansızlaştırma planları 1938’de büyük bir katliamla doruğa çıkmış ve bugünde Başbakan Erdoğan döneminde yapılan barajlarla devam ediyor.