Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Çevreciler ve Köylüler Şantiye Bastı

Elazığ il sınırındaki Peri Çayı üzerinde yapımı devam eden Pembelik Hidroelektrik Santrali'nin şantiyesini basan bir grup çevreci ve köylü, şantiye binasını ve özel güvenlik kulübelerini taş yağmuruna tuttu. Şantiye binasına girmeye çalışan göstericileri özel güvenlik görevlileri havaya ateş ederek binaya sokmazken, şantiyeye ait elektronik cihazlar ve konteynerler ateşe verildi, 2 özel güvenlikçi yaralandı. 

Peri Çayı üzerinde yapımı devam eden 7 HES'ten biri olan ve geçen yıl yapımına başlanan Pembelik Barajı'nın yapılmasına karşı çıkan yaklaşık 100 kişi, bugün Nazimiye İlçesi'nin Aşağıdoluca Köyü'nde toplanarak pankart ve dövizler ile yürüyüşe geçti. Peri çayı üzerinde bulunun Paş köprüsünden yürüyüşe geçen köylüler ve çevreciler, Karakoçan sınırları içinde Yiğitler Köyü yakınlarında kurulan Pembelik HES barajı şantiyesine kadar yaklaşık 2 kilometre yürüdü. "Baraj yapma boşuna, yakacağız başına", "Dersim'de baraj istemiyoruz", "Katil devlet hesap verecek" sloganları atarak baraj şantiyesinin bulunduğu alana kadar gelen çevreci ve köylüler, önce bir süre oturma eylemi yaptı. 

Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan 70 yaşındaki Beser Yılmaz, baraja karşı durmanın onur ve namus meselesi olduğunu belirterek, "Biz ne oluruz, sonumuz ne olur nerde yaşarız nasıl yaşarız hiç belli değil, burası bizim vatanımız bizim topraklarımız. Bu toprakları bizim elimizden almayın, burası bizim yerimizdir, burası bizim namusumuz ve şerefimizdir burayı bizden alamazsınız" dedi. 

Daha sonra konuşan Selvi Çelik adlı kadın ise, baraj istemediklerini, istemedikleri halde topraklarının istimlak edildiğini belirterek, "Biz o paraları almayacağız, topraklarımızda yaşamaya devam edeceğiz. Bizi bir zamanlar köylerimizden güvenlik gerekçesi ile kovdular. Biz yıllar sonra tekrar köylerimize geri geldik. Köylerimizde yaşamaya başlarken bu kez bizi buradan çıkarmak için baraj yapmaya başladılar. Biz baraj istemiyoruz köyümüzde yaşamak istiyoruz" dedi. 

Basın açıklamasından sonra tekrar yürüyüşe geçen kalabalık şantiye binasından uzaklaştığı sırada, grup içinde yer alan gençler, çevreden topladıkları taşları bir anda şantiye binasını koruyan özel güvenlik elemanlarının kaldığı kulübelere atmaya başladı. Taş yağmuru altında kalan özel güvenlik elemanları, ellerindeki uzun namlulu silahlar ile bir süre havaya ateş açtı. Ancak göstericiler bu duruma aldırış etmeyerek şantiye kapısına kadar girerek tel örgüleri aşıp içeri girmeye çalıştı. 

Bu sırada şantiye içinde havaya yoğun ateş açıldı ve göstericilerin şantiyeye girmesi engellendi. Atılan taşlardan baraj şantiyesini koruyan özel güvenlik biriminin müdürü ve bir güvenlikçi yaralandı. Başına taş isabet eden ve kimliği öğrenilmeyen özel güvenlik biriminin müdürünün durumunun ciddi olduğu öğrenildi. Göstericilerin şantiye binasını ve özel güvenlik biriminin koruma kulübelirini yaklaşık 15 dakika boyunca taş yağmuruna tutması sonucu şantiye içindeki binaların bir çoğunun camları ve aydınlatma lambaları kırıldı. Yaşlıların duruma müdahale etmesi ile taş yağmuru kesilirken, göstericiler bu kez slogan atarak kum ve beton şantiyesine doğru yürüyüşe geçti. Burada da elektrik santrali ve birçok elektrik panosunu taşlarla tahrip eden göstericiler, kum eleklerini de tahrip ettikten sonra buradaki bazı teknik cihazları da taşlarla tahrip etti. 

Bazı kontenyerleri da ateşe verdikten sonra bölgeden geldikleri araçlara ayrılan göstericilere, şantiye binasına 500 metre uzaklıkta bulunan Koçyiğitler Jandarma Karakolu'ndaki askerlece müdahalede bulunulmaması dikkat çekti.DERSİM