Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Dersim, Adıyaman ve Ergani'de anadil için eylem

KURDÎDER Dersim Şubesi, DTK'nin "okulları boykot" kararına destek vermek amacıyla Seyit Rıza Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamaya kentte bulunan birçok siyasi parti, sendika ve sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. "Qirkirina Ziwan edi bes e", "Îtîqate ma sera destu ne xo bi oncêre", "her qom eve zone xo nasbeno" yazılı dövizlerin açıldığı açıklamaya, çocuklar da katıldı. Açıklamayı Kürtçe'nin Zazaca lehçesinde yapan KURDÎ DER Dersim Şube Başkanı Menşure Doğan, Kürtlerin anadillerinde eğitim görmeleri gerektiğine dikkat çekerek, her sabah Kürt çocuklarına ibadet gibi "Türküm, doğruyum, çalışkanım" andı okunmasının asimilasyon politikasının bir parçası olduğunu belirtti. 
ADIYAMAN
KURDÎDER Adıyaman Şubesi, Demokrasi Parkı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "Zımane me hebuna me ye, em bê zımane kurdi perwerde dıxwazın" pankartı açıldı. Basın açıklamasını okuyan KURDÎ DER Adıyaman Şube Başkanı Şerif Yılmaz, "Bir insana yapılacak en büyük haksızlık o insan yaşaması için kendine ait olanı terk ettirmeye zorlamaktır. Yaşamını sürdürmek için kendisinin olmayan bir şeyi öğrenme ve yapmaya zorlamaktır. Bunun uluslararası tanımlara göre ruhsal, psikolojik ve fiziksel zordur ve yine uluslar arası sözleşmelere göre bir insanı böyle bir duruma zorlamak suçtur" dedi. 
ERGANİ
KURDİDER Ergani Şubesi, eski Hükümet Konağı önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan KURDİDER Ergani Şube Başkanı Hamza Tekin, yeni eğitim-öğretim yılını Kürt çocuklarının birçok ilde boykotla karşıladığını belirterek, Kürtçe dili üzerindeki baskı ve asimilasyon politikalarına dikkat çekti. 
ANF