Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Dersim'de siyanürlü altın aramaya protesto

Dersim Ovacık ilçesinde siyanürle altın arama faaliyetleri ilçede gerçekleştirilen yürüyüşle protesto edildi.Baraj ve HES projeleriyle şirketlerin kıskacında olan Dersim coğrafyası siyanürle altın arama şirketlerinin faaliyetlerini hızlandırmasıyla birlikte bölgede doğal yaşam giderek tehdit altına alınıyor. Siyanürlü altın arama faaliyetleri ile ünlü Rio Tinto Şirketi tarafından kurulan Taşeron şirket Tunçpınar firması Ovacık ilçesine bağlı Cevizlidere Köyü bölgesinde çalışmalar için başlattığı sondaj çalışmaları ve ilçe merkezinde açtığı büroyla faaliyetlerine hız verdi. 

Yaşanan bu gelişme üzerine aralarında Cevizlidere Köyü halkı, BDP, EMEP ilçe örgütleri ile Partizan, Dersim Dernekleri Federasyonu, Ovacık Kültür Derneği ve bir çok demokratik kitle örgütü ve yöre dernekleri tarafından gerçekleştirilen yürüyüşle altın arama faaliyetleri protesto edildi. 

İlçede bulunan ana cadde üzerinde bir araya gelen ve çarşı merkezinde tur atan kitleye Ovacık halkı da katılarak destek verdi. "Doğamıza sahip çıkacağız, barajlara ve siyanürlü altına geçit vermeyeceğiz" pankartı ile "Munzur Bewayir niyo" yazılı dövizlerin taşındığı yürüyüşte sık sık "Rio tinto defol, Dersim bizimdir", Munzur Bewayir niyo" sloganları atıldı. Firma tarafından tutulan büronun bulunduğu bina önünde yürüyüş son veren kurumlar adına ortak basın açıklamasını Cevizlidere Köyünden Fırat Çılgın okudu.

Taşeron firma Tunçpınar tarafından ilçe merkezinde faaliyetlerin hızlandırılması için büro tutulduğunu ve şirket tarafından altın arama faaliyetleri için çalışmaların başladığını söyledi. Şirketin daha önce kamuoyuna "Siyanürle altın aranmayacağı sadece maden çeşitliliği araştırması yapıldığı" açıklamalarını yapıldığını fakat şirketin Erzincan Iliç ilçesindeki faaliyetlerini izlemek için Ovacık bölgesinden giden heyetin Iliç ilçesindeki faaliyetler siyanürle altın arandığını bizzat tanıklık ettiklerine dikkat çeken Çılgın Cevizlidere bölgesindeki faaliyetlerinde tamamen siyanürlü altın arama girişimlerini olduğunun altını çizdi.

Konuyla ilgili geçtiğimiz hafta siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri ile toplantı yaptıklarını ve Cevizlidere köyü olarak ortak bir karar aldıklarını ve bu faaliyetlere karşı ortak bir şekilde mücadele edeceklerini vurgulayan Çılgın sözlerine şöyle devam etti: "Bizler Dersimde yapılmak istenen Baraj, HES ve altın arama faaliyetlerinin ikinci bir 1938 Dersim kırımı faaliyetleri olarak görüyoruz.Bölgemizde doğaya ve insana karşı geliştirilen projelere dur diyeceğiz.Bu kan emici emperyalist şirketlerin ve onların uşaklarının bunu bilmesi gerekir."

Baraj, HES ve Siyanürle altın Arama Şirketlerinin faaliyetlerini sürdürmelerini engellemek amacıyla çağrıda bulunan ve bu projelere karşı Dersim halkının daha duyarı olması gerektiği çağrısında bulunan Çılgın bu şirketlere yer ve mekan tahsis edilmemesi gerektiğini ifade ederek " Demokratik Kitle örgütleri, siyasi partiler ve Cevizlidere köylüleri olarak bölgemizi ve insanlığı zehirlemek isteyen Rio Tinto ve diğer taşeron firmalara izin vermeyeceğiz" dedi.

Dersim-ANF