Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Dêrsim'de 'Utanç Sergisi'

Seyit Rıza'nın heykelinin bulunduğu Kışla Meydanı'nda açılan sergide, doğa ve yaban hayata yönelik tahribatları içeren fotoğraflara yer veriliyor. 'Utanç Sergisi" adı verilen serginin panosuna, "Dêrsim çevre konusunda sınıfta kaldı, Barajlara hayır!" sloganları yazıldı. Panoda, son zamanlarda Dêrsim'de öldürülen yaban hayvanların fotoğrafları ile kirletilen doğadan kareler yer alıyor. Sergi, Munzur Festivali sürecince açık kalacak. 
Konuya ilişkin açıklama yapan Aktivistler, Munzur ve Pülümür vadileri olmak üzere birçok piknik yeri ve ziyaretin çöplükten geçilmediğini belirtti. Açıklamada, şu konulara dikkat çekiliyor: "İnsanlarımız, çöplerini piknik yerine bırakıyor. Hatta kirlilik öyle bir boyuta vardı ki, temiz piknik yeri bulmak zor. Duyarlı vatandaşlar olsa da, bu kirliliği engellemeye yetmiyor. Ayrıca yaban hayat ve endemik bitki türleri, insanlar yüzünden tehdit altında. Geçen günlerde bir dağ keçisi öldürülerek, suya atılmıştı. Kendini avcı sanan magandalar, Dêrsim coğrafyasının değerli türlerini keyif için vahşice yok ediyorlar. Korumaya yönelik çalışmalar ise, duyarsızlık yüzünden boşa çıkıyor. Bu yüzden Dêrsimliler çevre konusunda sınıfta kalmıştır. İnsanları duyarlılığa çağırıyoruz." 

Dêrsim'e özellikle yaz ayları boyunca Avrupa'dan ve Batı illerinden yoğun ziyaretler yapılıyor. Piknik yerleri ve ziyaretlerde güneşin, manzaranın keyfini çıkaran yerli ya da yabancı ziyaretçiler, çevre kirliliği konusunda pek de duyarlı değiller. Zira yaz ayları boyunca Dêrsim'in güzel coğrafyası, adeta çöplüğe dönüştürülüyor. Munzur Doğa Aktivisteleri de, doğal olarak bu duyarsızlığa isyan ediyor.