Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

AP'de tarih-hukuk-siyaset üçgeninde Dersim Konferansı

BRÜKSEL - Dersim Katliamı 74. yılında Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu’nda “tarih, siyaset ve hukuk üçgeninde” tartışılıyor. Konferansta, katliamın uluslararası hukuka taşınma stratejisi üzerinde durulacak. 
Uluslararası hukukta hesaplaşmak isteyen Dersimliler, 1938’de yapılan katliamın sorumlularını kendi gerçekleri ile yüzleşmeye çağırıyor. Bu vesile ile Avrupa Parlamentosunda “Dersim 38 gerçeği ile tarih, siyaset ve hukuk üçgeninde yüzleşme” başlığı altında bir konferans düzenleniyor. Konferans, Avrupa Parlamentosu Sol Grup, Demokratik Aleviler Federasyonu, Dersim'i Yeniden İnşa Cemiyeti ve Kurmeşliler Derneğinin ev sahipliğinde gerçekleşiyor. 
26 Mayıs’ta Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu’nda saat 09.00’da başlayacak olan konferansta, 74 yıl önce gerçekleşen katliam tarihsel, siyasal ve hukuksal boyutları ile ele alınacak. Dersim 37-38’de yaşananların uluslararası hukuk boyutuna taşınma stratejisi tartışılacağı konferansa, konularında tarihçi, siyaset bilimci ve hukukçularla birlikte dönemin tanıkları ve mağdurları katılacak.
Dersim 38 Konferansı Hazırlık Komitesi, “Devletin Tunceli Kanunu, Tedip, Tenkil, Tehcir yasalarıyla yürürlüğe koyduğu harekât açık bir soykırımdır” diyerek, Devletin bir plan ve program kapsamında uyguladığı soykırımı uluslararası hukuka taşıyacaklarını belirtti.
Konferansın açılışını AP Sol Grup Başkanı Lothar Bisky, Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) Başkanı Ali Köylüce ve Dersim Yeniden İnşa Derneği temsilcisi yapacak.
Gazeteci Olivier Piot’un moderatörlüğünü yapacağı “Tarihte Dersim ve 38 gerçeği” başlıklı oturuma tarihçilerden Nurşen Gürboğa ve Ayşe Hür konuşmacı olarak katılacak.
Gazeteci Edgar Auth moderatörlüğündeki “Politikada Dersim 38 ve Yüzleşme” oturumuna ise BDP Dersim Milletvekili Şerafettin Halis, gazeteci Oral Çalışlar, yazar Nuray Mert ve BDP’nin desteklediği Dersim bağımsız milletvekili adayı Ferhat Tunç konuşacak. 
“Dersim 38, Uluslararası Hukuk ve Deneyimler” başlıklı altında AP Milletvekili Marie Christin Vergiat’ın sunacağı oturumda ABD’li Avukat Barry Fischer Uluslararası alanda soykırım tanımları ve Dersim 38’i ele alacak. Aynı oturumda Prof. Dr. Mithat Sancar “Uluslararası deneyimler ve hukukta yüzleşme”, Av Erdal Doğan ise “Uluslararası Hukuk’a taşınabilirlik ve Dersim 38” başlığı altında sunumlar yapacak. 
Konferansın kapanış bölümüne de AP Kürt Dostluk Grup Başkanı Jürgen Klute, DTK Eşbaşkanı ve Van Milletvekili Adayı Aysel Tuğluk katılacak.

ANF