Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Yanlış anlatan ben’ miyim, anlamayanlarmı yanlışta!

  Yanlış anlatan ben’ miyim, anlamayanlarmı yanlışta!

HASAN ASLAN
Yılları devirip birazda durulunca kendine sormadan edemiyorsun. Anlatmak istediklerimi anlatırken yanlış cümlemi kuruyorum, yoksa kurduğum cümleler anlaşılmaktan uzak mı duruyor. Bunun muhakemesini yalnız yapmıyorum tabi ki, düşüncemi, başka arkadaşlarla da paylaşıyorum. Ama nedense iki konuşma aynı olmasına rağmen tepkiler aynı değil. 
Muharrem günlerinin içindeydik ve Cuma akşamı muhabbetinde konuşma bana kadar gelmişti. Olayı fazla anlatmayacağım, sadece bana ait kısmını yazmakla yetineceğim. 15 Kasım akşamı Dersim 38 katliamı’ nın yıl dönümünde Viyana Alevi Toplumu kendi lokalin de fotoğraf sergisi ve anma yaptı. O akşam ki tartışma sonucu “Ben camilerde çalışma ortamı bulsam kanayan yaramı cami toplumuna da anlatırım” dedim.  Devamın da “Benim derdimi tanıyan 20 kişiye defalarca derimi anlatacağıma, beni tanımayana kendimi tanıtmak isterim, kanayan yaramı göstermek isterim” dedim. Akşam geçip gitti sandım, ama geçmemiş. Bir gün sonrası pazar kahvaltısına gittim ve birkaç arkadaş yan yana çay içip r konuşuyor. Bende selamımı verdim oraya oturdum. Selamın sonrası soru hemen geldi. “Gözüm akşam sen Arap çölünde boğulup kalmayalım dedin amma sende aynı hatayı yaptın” dedi. Tabi ben şaşkınlıkla ne oldu dedim. “ Akşam sen camide çalışırım” dedin. Bir diğer arkadaşın ağzından daha garip bir cümle döküldü. “ Esasında sen Cem Evi-Cami-Aş Evi projesine karşı çıkmaman lazım” dedi. 
Oysa o projeye neden karşı çıktığımı daha öncede belirtmiştim açıklamıştım. Camiyle Cem evi yan yana gelince Aleviyle Suni’ yi kardeş etmeyeceğini bilen biriyim. Bizim kardeşliğimiz ancak ve ancak eşitlikten geçeceğini düşünen biriyim. Elini taşın altına koymayanlar ama iş yapanı yerden yere vurmaktan da geri durmayanlar acımasız oluyorlar. Bence herkes elini vicdanına koyup biraz el insaf demeli. Evet, bugün hala “Katli vaciptir Kızılbaşın diyen insanlarda, hocalarda o camilerde var. Ama bu bizi herkese düşman bilme anlayışına itmemeli Camiye giden her insan kötülük tohumu ekiyor diyebilir miyiz? Hayır. Camiye giden her insan Alevi düşmanıdır diye bilir miyiz? Hayır. Ama bu demek değildir Cami ve Cem Evi iç içe olsun.  . Bir sürü neden sayabilirim Cami ve Cem Evi yan yana olmaması için, ama konu şimdi o değil. Konuştuklarımızı karşımız da kileri anlamıyorsa anlatımımız da bir eksiklik olabilir diyerek yine de kendimde kusuru arıyorum. Acaba daha anlaşılır cümleler kurabilir miyim diye. 
Tüm Alevi camiasının geçmiş olan Muharrem mateminde ettikleri dualar, Cümle alemi kötülükte korumasını ve Hızır yardımcıları ola diyorum. 
..........................
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.