Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Ölü Canlar

 24 Aralık 2010 da Stutgartta cok anlamlı bir bulusma gerceklestirdik.Cünkü tarihi bir belge olarak gelecege kalacak  ÖLÜCANLAR filmini gösterdik.

19 Aralık 2000´nin üzerinde tam 10 yıl gecti.19 Aralık hakkında binlerce sey söylendi.Ama o takvim yapragı hic icimizde silinmedi.Kadın erkek demeden Dünya´nın gözlerinin önünde 20 Cezaevine es zamanlı operasyonla tankları,tüfekleri,G3 mermileriyle eli kolu baglı tutsaklara saldırdı  Devlet.

Yüzlerce yaralı tutsak ve 122 cenaze töreni.Yasananlar düpedüz vahsetti.Parcalanmıs bedenler,yanık insan kokuları ve cesetler.Hayata döndürdük,Devlet teröristle pazarlık yapmaz denildi,Sahte oruc denildi.

Esasında 19 Aralık toplumsal terbiye,gözdagıydı.Herseyden önemlisi ise istedigimizi yaparız diyen zihniyetti.
Murat´ın bu calısması cok degerli.Cok iyi islemis belgeselinde 19 Aralıgı.Anlatımlar gercek ve katıksız.Kendi ropörtajları o döneme ait fragmanlar ve o dönemi yasayan insanların anlatımıyla 2 saate sıgdırdıgı gercek bir yasam hikayesi.

Murat bu filmi annesine adadı.O dönemi iyi bilen biri olarak cok sevindim.Sultan teyzenin Ankaraya gelisi Murat´ıncezaevine girisiyle oldu.Ölüm orucları döneminde cocukları icin mücadele eden defalarca gözaltına alınan tutsak analarından biriydi  Sultan anada.Cok bedellerin ödendigi bir dönemdi.Cocuklarıyla birlikte tutsak aileleride IHD ve Demokratik kitle örgütlerinde aclık grevine girip cezaevlerindeki baskıların son bulması icin verdikleri onurlu direnisti.Sultan anada defalarca gözaltına alındı.

Filmi izledigimde bende salondaki insanlar gibi gözyaslarımı tutamadım.

Cok takdir ettim Murat´ın bu calısmasını.Filmin galasını bu sene Festivalimizde yaptık.Basında günlerce filminin galasının köyünde yaptıgını yazdılar.

Kendi kendime basarılı bir yönetmenimiz daha geliyor dedim.

Murat bir sendika mitinginde gözaltına alındı ve 20 yıl hapse mahkum edildi.Tam 9 yıl cezaevinde kaldı.Gözaltına alınırken daha lise ögrencisiydi.Icerde liseyi bitirip Marmara Üniversitesi Sinema bölümünü okudu.Halen yüksek lisans yapmakta.Daha önce 2 kısa film ceken Muratın ilk uzun metrajlı filmi.

Bizim nedense genc yeteneklerimizin calısmalarını binlerce insana tasıyacak Sinema elestirmenlerimiz görsel basınımız yok.Olmus olsaydı Ulucanlar Katliamını anlatan ÖLÜCANLAR filmi farklı bir yerde olurdu.Murat´ın tek basına kendi cabasıyla cektigi bu filmi Kürmes dernegi olarak Festivalimizde ve Stuttgartta gösterdik.Elbetteki yetersiz.Ama bu calısmaların büyüyecegine olan inancım cok fazla....Yeterki bizde bu birlik ve beraberlik devam etsin..Hep birlikte iyi organize ettigimiz etkinliklerin dahada büyüyecegine olan inancımla hepinizi saygıyla selamlıyorum.Muratı´da bu calısmasından dolayı kutluyorum.

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.