Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Belgeselciler Altın Portakal'a isyan etti

 

Bu yıl 48.'si düzenlenen Altın Portakal Film Festivali'ne belgesel filmleri ile katılan yönetmenler, festivalde uğradıkları haksızlıklara isyan etti.

Ulusal Belgesel Film Yarışması Belgesel Film Yönetmenleri'nden yapılan yazılı açıklamada, "48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında belgesel ve belgeselcilere gösterilen bu özensizliği belgelemek durumundayız" denildi. Belgesel film yönetmenleri, Festival Komitesinden özür bekliyor.

Yönetmenler Aziz Çapkurt, Okan Avcı, Sabite Kaya, Soner Sevgili, Özgür Fındık, Mehmet Özgür Candan, Tunç Erenkuş, Adam Isenberg, Vahid Azarnavid, Elif Demoğlu, Kudret Güneş, Rüya Arzu Köksal ve Erkal Tülek'in imzasının yer aldığı açıklamada, şöyle denildi: "Bu yıl 've dünyaya kadın dokundu' sloganı ile yola çıkan, 12 Eylül faşizmiyle hesaplaşmak ve tarihin karanlık sayfalarına hapsedilmiş temalara ışık tutmak çerçevesinde şekillenen 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali dahilinde gösterimi yapılan ulusal belgesellerin ve belgeselcilerin ötekileştirilmesine üzüntü ile tanıklık ediyoruz."

Belgesel film yönetmenleri, konuğu oldukları festivalde yaşadıkları sorunları şöyle aktardı:

-Bizlere herhangi bir bilgilendirme yapılmadan filmlerimizin formatları üzerinde değişiklik yapılarak bütün maddi ve manevi haklarımız ihlal edilmiştir. Filmler son derece düşük bir kalitede izlenmiş, kimi filmlerin yanlış kopyaları gösterilirken, kimileri yarıda kesilmiş, henüz seyirci yerini alırken başlatılmış ve altyazıları göz ardı edilmiştir.

-Belgesel gösterimleri öncesinde filmler ile ilgili yeterli ve sağlıklı duyuru yapılmamış, gösterim başlarken ise seyircilere hiçbir açıklama ya da bilgi verilmemiştir. Basın mensupları ya da diğer festival konukları için hazırlanan günlük festival programlarında belgesel gösterim saatleri ya da mekânları ile ilgili herhangi bir bilgiye rastlanmamaktadır.

-Yönetmenler ile seyircinin bir araya geleceği herhangi bir ortam sağlanmamış, belgesel festivallerinin geleneği olan herhangi bir söyleşi düzenlenmemiştir.

-Ulusal belgesel film yarışması jürisi katılım konusunda yeterli hassasiyeti göstermemiştir. Jürinin tamamının katıldığı hiçbir belgesel gösterimi olmadığı gibi kimi gösterimler tamamen jürisiz gerçekleşmiştir."

"Belgeselciler olarak sanatımızın ana işlevi gerçekliği belgelemektir" diyen yönetmenler, "Bu çerçevede 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında belgesel ve belgeselcilere gösterilen bu özensizliği de belgelemek durumundayız. Festival Komitesinden yaşanan aksilikler ile ilgili bir açıklama ve özür bekliyoruz.