Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Apê Musa, Ölümünün 19. Yılında Anılıyor

JİTEM tarafından katledilen Apê Musa, ölümünün 19. yılında anılıyor. Cinayetle ilgili bir arpa boyu yol alınamazken Dicle Anter, ‘Sebebi belli. Babamın katili devlettir’ dedi


Kürt bilgesi Musa Anter’in katledilmesinin üzerinden tam 19 yıl geçti. Aradan geçen bunca yıla rağmen katillere dokunulmadı. Süleyman Demirel, Ünal Erkan, Mehmet Ağar, İsmet Sezgin ve Doğan Güreş’in kesinlikle ifadelerinin alınması gerektiğini söyleyen Anter’in oğlu Dicle Anter, “Babamın dosyasıyla ilgilenen yetkili kişinin yanına gittik. Bize ‘Maalesef arkadaşlar görevlerini yerine getirememişler. Siz de anlarsınız’ diye cevap verdi. Aslında itiraf etti” dedi.

Katilleri devlettir
Amed’de 20 Eylül 1992 tarihinde Seyrantepe’de JİTEM elemanları tarafından uğradığı silahlı saldırı sonucu katledilen Kürt bilgesi Musa Anter cinayeti, aradan 19 yıl geçmesine rağmen hâlâ aydınlatılamadı. En son 3 yıl önce Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tozlu raflardan indirilen cinayet dosyası ile ilgili JİTEM elemanı Abdulkadir Aygan’ın itiraflarında cinayet zanlısı olarak yer verdiği Hamit isimli korucunun teşhisi için savcılığın, o dönem görevli olan Hamit isimli tüm korucuların fotoğraflarını Aygan’a gönderdiği öğrenildi.

‘Onlar da itiraf ettiler...’

Cinayetin işlendiği tarihte Bölge’de OHAL uygulamalarının bulunduğuna dikkat çeken Musa Anter’in oğlu Dicle Anter, söz konusu dönemlerde kimsenin kimseyi sorgulayamadığını ve işkencelerin doktorlar tarafından dahi raporlaştırılamadığını hatırlattı. 1991 ve 1999 yılları arasında Bölge’de dağ kanunlarının geçerli olduğunu belirten Dicle Anter, Musa Anter katledildikten sonra babasının hiçbir hastanede kaydına rastlayamadıklarını söyledi. Anter’in katlediliş şekli gibi otopsi ve defin işleminin de aynı şekilde fark ettirilmeden yapıldığını hatırlatan Anter, “Hukuki boyutuna baktığımızda babam ile ilgili pembe renkli ince bir dosya varmış. O dosya ile ilgilenen yetkili kişinin yanına gittik. Dosyada ne var ne yok diye. Yetkili kişi ile konuştuğumuzda bize ‘Maalesef arkadaşlar görevlerini yerine getirememişler. Siz de anlarsınız’ diye cevap vererek, onlar da itiraf ettiler” diye konuştu.

‘Ağar, Demirel, Güreş yargılansın’

Babası ile ilgili AİHM’e sunmuş oldukları dava dosyası ile ilgili mahkemenin verdiği karara dikkat çeken Anter, şunları kaydetti: “Mahkeme çok komik bir karara imza attı. Türkiye’yi ‘Musa Anter’in güvenliğini alamadı’ gerekçesiyle cezaya çarptırmış. Yani öldüreceği kişiyi neden korumasına alsınlar ki. Yani Türkiye gibi AİHM de artık verdiği kararlarla skandal yaratıyor. Hükümet ya da devlet bu sorunu çözmek istiyor ise öncelikle faili meçhul cinayetleri çözsün. Cinayetlerin işlendiği dönemde Türkiye’nin yetkili isimleri olan Süleyman Demirel, Ünal Erkan, Mehmet Ağar, İsmet Sezgin ve Doğan Güreş’in kesinlikle ifadeleri 
alınmalıdır” diye konuştu.

Özgür Gündem gazetesi