Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Kadınlar BDP’nin ev sahipliğinde toplanıyor

Sosyalist Enternasyonal’in Bölgesel Kadın Toplantısı” ilk kez ve BDP’li kadınların ev sahipliğinde gerçekleşecek. 24 Haziran’da İstanbul’da buluşacak olan Akdeniz Bölgesi’nden kadınlar, çatışmalı süreçlerde diyalog ve müzakerede kadının rolünü tartışacaklar.

CHP’li kadınların yanı sıra Ermenistan, Bosna Hersek, Arnavutluk, Fas, İspanya, İngiltere, Yunanistan, Filistin, Kuzey Kıbrıs ve Güney Kıbrıs’tan yola çıkan kadınlar, toplantıda deneyimlerini paylaşacaklar. Türkiye’de devam eden çatışmalı sürece dair hissettiklerini fikirleriyle birleştirecek olan kadınların hedefinde, çözüm için bir yol haritası çıkarmak var.

Sosyalist Enternasyonal’in Kadın Başkanı Pia Locatelli’nin açılışını yapacağı buluşmada, BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak da açılış konuşmacısı olarak bulunacak. Taxim Hill Otel’de, 24 Haziran günü, saat 09.00’da başlayacak toplantıya uluslararası kadın kurumları ve siyasi partilerden katılımcıların yanı sıra Türkiye’deki kadın kurumları, feminist ve siyasi örgütleri de temsilci düzeyinde katılım sağlayacak.

Deneyimler paylaşılacak

Toplantı hakkında bilgi veren BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, daha önce Sosyalist Enternasyonal Kadın Toplantısı’na katıldıklarında Türkiye veya Kürdistan’da bir kadın toplantısı düzenlenmesini teklif ettiklerini, bu teklifin değerlendirilerek 24 Haziran’daki etkinliğin kararlaştırıldığını söyledi. Toplantıyı önemsediklerini belirten Tuncel, “Sosyalist Enternasyonal böyle bir toplantıyı Türkiye’de ilk kez yapıyor. Faydası olacağına inanıyoruz” dedi.

İki gün sürecek toplantının 23 Haziran’da bir iç toplantı halinde yapılacağını, 24 Haziran’da da kamuya açık olacağını belirten Tuncel, Türkiye’de süren savaş nedeniyle kadınların cinsiyetçilik ve emek üzerinden uğradıkları mağduriyetin dışında, özel durumlarının da olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: “Toplantıda iki gündem olacak. Çatışma süreçlerinde kadınların rolünü Kürt sorunu bağlamında ele alacağız. Dünyadaki kadınların bu süreçlerdeki deneyimlerini tartışacağız. İkinci gündem olarak da yaygın haliyle kadın sorununu tartışacağız. İşsizlik, şiddet, istihdam ve yine Türkiye’deki kürtaj tartışmaları ile dayanışmayı nasıl geliştirebileceğimize bakacağız.”

Ali Barış KURT / İstanbul - Anf