Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününe Hazırlanıyor

İSTANBUL.DİSK, KESK, TMMOB, TTB üyesi kadınlar ve Ev İşçileri Sendikası Girişimi üyeleri tarafından oluşturulan İstanbul Kadın Emek Örgütleri Platformu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için yapılacak mitinge katılım çağrısında bulundu. 
DİSK, KESK, TMMOB, TTB üyesi kadınlar ve Ev İşçileri Sendikası Girişimi'nin bir araya gelerek oluşturduğu İstanbul Kadın Emek Örgütleri Platformu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü hazırlıklarına ilişkin Türkiye Makine Mühendisleri Odası (TMMOB) İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi.
"Kadın emeğinin sömürüsüne son-Yaşasın 8 Mart" pankartının açıldığı basın toplantısına DİSK Kadın Komisyonu üyesi Zeynep Ekin Aklar, KESK Dönem Sözcüsü Özlem Noyan, TMMOB'tan Nedret Duruka ve Ev İşçileri Sendikası Girişimi üyesi Gülhan Benli katıldı. Ortak basın metnini okuyan Aklar, kadınların eşit hak ve özgürlüklere sahip olmaları için verilen mücadelede ödenen bedellerin özgürleşme mücadelesine olan inançlarını daha da kuvvetlendirdiğini söyledi.
Emek ve kadın örgütleri olarak ortak bir platform kurduklarını belirten Aklar, şunları söyledi: "Öncelikle bizler erkek egemen bakış açısının sadece karşısında mücadele ettiğimiz güç odakların değil ama aynı zamanda üyesi olduğumuz kurumlarda da hâkim olduğumuzu göstermekteyiz, tanık olmaktayız, yaşamaktayız. Erkek egemen bakış açısının sirayet ettiği toplumsal yaşamın tamamını dönüştürmek için adayız."
Kadın emeğine dönük saldırıların yoğunlaştığı dönemde örgütlü güçlerinin ilk somut adımı olarak bu seneki 8 Mart'ı İstanbul'da tek ses olarak kutlayacaklarını belirten Aklar, "Kadının örgütlü gücünün sesini duyurmak için 8 Mart'ta işten çıkarılacak olan Türk Patent işçisi kadınlarla, sokak ortasında katledilen kadınlarla, şiddete maruz kalan kadın hekimlerle, cinsiyetinden dolayı şantiye görevine son verilen kadın mühendislerle 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutlamak üzere 5 Mart'ta Kadıköy'de olacağız. Ve bütün kadınları Kadıköy'de seslerini yükseltmeye çağırıyoruz" çağrısında bulun

ANKARA

 Kadınlar, “Emeğimize sahip çıkmak için tacize, tecavüze kadın cinayetlerine karşı 8 Martta alanlardayız” şiarıyla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne hazırlanıyor.

Ankara’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün programı belli oldu. Bu yıl kadınlar, Kolej’de bir araya gelerek Ziya Gökalp Caddesi boyunca yürüyecek ve Türkerlerin önünde miting düzenleyecek. “Emeğimize Sahip Çıkmak İçin, Tacize Tecavüze kadın cinayetlerine karşı 8 Martta alanlardayız” şiarıyla bir araya gelecek olan kadınlar, 8 Marta kadar afiş ve bildiri dağıtılması konusunda da program yaptı. Buna göre 1 Marttan itibaren Mamak başta olmak üzere, Dikmen, Batıkent, Kızılay ve Keçirörende afişleme yapılacak. Ortak pankartta ise ‘Erkek taciz ediyor, tecavüz ediyor, öldürüyor; devlet koruyor. İsyandayız yıkacağız!” şeklinde olacak 

ŞIRNAK


Demokratik Özgür Kadın Hareketi'nin (DÖKH) 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle 1 Mart'ta Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde düzenleyeceği mitingin hazırlık çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Hazırlık çalışmaları kapsamında DÖKH aktivistleri BDP Silopi İlçe binası önünde bir araya gelerek Başak Mahallesi'ne kadar yürüdü. Yürüyüşe BDP Silopi İlçe Başkanı Bahattin Alkış, Belediye Başkanvekili Abdullah Bakşi katıldı. Sağanak yağışa rağmen erbane eşliğinde yürüyen kadınlar sık sık "Jin jiyan azadî" sloganları attı. Yürüyüş sırasında kadınlar etrafta bulunan halka ve esnafa bildiri dağıtarak, yarın saat 11:00'da Newroz Alanı'nda gerçekleşecek mitinge katılım çağrısı yaptı. Yarın Newroz Alanı'nda gerçekleşecek mitingin programı ise şöyle: "Saat 11:00'da BDP Silopi İlçe Binası önünde bir araya gelecek olan kadınlar miting alanına yürüyecek. Yürüyüş ardından gerçekleşecek mitinge BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, KESK Kadın Sekreteri Canan Çalağan'ın yanı sıra BDP'li kadın milletvekilleri de katılacak. Sanatçı Rojda, Koma Nergizê Botan, Koma Bişenk ve folklor grubu ise mitingte sahne alacak."

DİYARBAKIR

Diyarbakır'da 8 Mart nedeni ile kentin farklı noktalarına Kürtçe ve Türkçe 150 adet bilboard ve 150 adet raket asıldı. DÖKH tarafından asılan bilboard ve pankartlarda "Kadın kırımı toplum kırımıdır", " Tecavüz kültürünü aşalım, demokratik özerk toplumu yaratalım", "8 Mart coşkusuyla alanlarda olalım" yazıları yer aldı. Ayrıca kentte KESK'li kadınlar billboardlara "Kimliğime, bedenime, emeğime dokunma" afişleri astı. 

Mevlana Halit Mahallesi Eşit Özgür Yurttaş Derneği Kadın Meclisi aktivistleri dernek binasında 8 Mart'a yapılacak olan mitinge katılım çağrısında bulundu. Kardelen, BDP İl Kadın Meclisi üyeleri'nin de katıldığı açıklamaya çok sayıda mahalleli kadın da katıldı. Açıklamanın ardından yaşamını yitirmiş kadınlar için mevlit okutuldu.

BATMAN

Batman KESK Kadın Platformu yapılacak etkinlikle ilgili KESK Batman Şubeler Platformu Toplantı Salonu'nda basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda, KESK bileşenleri ve kadın birimleri hazır bulundu. Burada açıklama yapan KESK Batman Kadın Platformu Üyesi Meral Ceylan, 8 Mart'ın 101'inci yılında 101'inci kez birleşik mücadeleyi öreceklerini belirterek, "Kadrolu, güvenceli çalışma için, kadın cinayetlerine dur demek için, anadilde eğitim ve sağlık hakkı için yine alanlarda olacağız" dedi. 2 Mart Çarşamba günü başta KESK'li tutuklu ve yargılanan kadınlar olmak üzere tüm tutuklu kadınlarla dayanışma içerisinde olacaklarını belirten Ceylan, "Saat 18.00'da KESK binası önünden Atatürk Parkı'na kadar meşaleli yürüyüş düzenleyeceğiz. 8 Mart'ta ise emeğimize, bedenimize, kimliğimize dönük tüm saldırılara karşı, Türkiye'nin her yerinde, tüm kadınlarla birlikte 8 Mart'ın resmi tatil olmasını bir kez daha yineleyerek, alanlarda olacağız. Bunun için başta emekçi kadınlar olmak üzere tüm emekçileri ayrıca DÖKH öncülüğünde 8 Mart'ta yapılacak mitinge de davet ediyoruz " dedi.

SİİRT

Siirt Demokrasi Platformu tarafından kentte yapılacak olan 8 Mart etkinlikleri ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Siirt Belediyesi Berfin Kadın Danışma Merkezi'nde düzenlenen toplantıya Siirt Demokrasi Platformu kadın temsilcileri katıldı. Platform adına açıklamayı okuyan Siirt SES Şube Başkanı Gülhan Tekin, 8 Mart'ın kadınların sömürüye, baskıya, zulme, haksızlığa, eşitsizliğe karşı mücadele ve dayanışma günü olduğunu ifade etti. Tekin, erkek emekçilere de kadın mücadelesine destek verme çağrısında bulundu. Tekin, kent merkezinde 8 Mart nedeni ile yapılacak olan anma ve kutlamalar hakkında şu bilgiyi verdi: "1 Mart günü Saat 13.00'da Siirt Belediyesi Konferans Salonunda Kadın Konulu Sinema gösterimi yapılacak. 4 Mart günü saat 12.00'da Güres Caddesi'nde çalışan kadınlara karanfil dağıtımı yapılacak ardından KESK Şubeler binası önünde basın açıklaması yapılacak.Yine aynı gün Güres Caddesi'nde de bulunan Sancaklar İlköğretim Okulu önünde kadın mücadelesinde yaşamını yitirenlerin resim sergisi ve cezaevinde tutuklu bulunan kadın tutsaklara kartpostal ve karanfil gönderilecek. 5 Mart günü Saat 10.00'da Çakmak Mahallesi'nde bulunan Newroz Alanı'nda DEP eski Milletvekili Leyla Zana'nın yanı sıra çok sayıda konuğun katılımı ile şölen düzenlenecek. Şölene Koma Sor Jiyan, Koma Dengê Jinên Botan ve Siirt MKM müzik ve gösteri grupları katılacak.

VAN 

DÖKH'ün öncülüğünde başlatılan 8 Mart etkinliklerinin startı Van'da VAKASUM'da düzenlenen basın toplantısı ile verildi. Toplantıda 8 Mart etkinliklerine ilişkin açıklama yapan Van Belediye Meclis Üyesi Niştiman Özcan, kadınların 101 yıldır savaş, şiddet ve emek sömürüsüne karşı iradeli olarak seslerini alanlarda yükselttiklerini dile getirdi. Kürt kadınının 5 bin yıllık iktidara ve her yerde kadına saldıran zihniyete karşı mücadele ettiğini hatırlatan Özcan, Kürt kadınının kültürünün, dil ve emeğinin benimsenmediğini vurguladı. Kürt kadınının, fuhuş, ajanlık, kültüründen uzaklaştırma, baskı altına almayla karşı karşıya kaldığına işaret eden Özcan, bu zihniyetin temsilcisi olan AKP'nin kadınların var olma mücadelesini inkar ettiğini dile getirdi. Bugün kadın şahsında tüm toplumun bir kırılmayı yaşadığını belirten Özcan, "Her gün sokaklarda bizler öldürülüyoruz. Evlerde tutsak alınmışız. Bedenimiz çocuk makinesi olarak görülüyor, sevgimiz görünmüyor, emeğimiz görülmüyor. Her gün erkek egemen sistemin eliyle kararlar alınıyor. Kadınları evlere hapsedip iktidarlarını sağlamlaştırmaya çalışıyor. Bir kadının doğru konuşmaması, düşünmemesi için eve tutsak edilip çocukların annesi yapmaya çalışıyorlar. Bundan dolayı kadının yeri dört duvar arasında görüyorlar. N.Ç.'nin davası bunu bize gösteriyor" dedi. 

'Kadın öncülüğünde toplumun zihniyeti değişecek'

Özcan, kadın öncülüğünde toplumun zihniyetinin değişeceğine dikkat çekerek, "Yıllarca süren savaşta çocuklarını yitirdiler, köylerinde göç ettirildiler, dil ve kültürleri tanınmayarak yasaklandı. Biz kadınlar her yıl olduğu gibi bu yıl da alanlarda olacağız. Ahlaklı ve politik olarak mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu yıl 'kadın katliamı toplum katliamıdır, tecavüz kültürüne hayır' diyoruz ve 8 Mart'ın sıcaklığıyla tüm kadınları alanlara çağırıyoruz" diye konuştu. 

Van Özalp İlçesi'nde ise kadınlar 3 Mart'ta ilçede düzenleyecekleri müzik dinletisi için hemcinslerine gül dağıtarak davette bulundu. Kadınlar ilçe merkezinde kırmızı güllerle davet bildirilerini dağıttı. 

DİYADİN

Ağrı'nın Diyadin İlçesi'nde de BDP Kadın kolları, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliklerine 7 mahallede komisyonlar kurarak start verdi. BDP'li kadınlar yoğun bir çalışma ile kadınları 5 Mart'ta gerçekleştirilecek kutlamalara davet çalışmalarını sürdürüyor. 

BURSA 

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne yönelik çalışmalarını sürdüren BDP Bursa İl Kadın Meclisi Nergiz Düğün Salonu'nda kadın şöleni düzenledi. BDP Van Milletvekili Fatma Kurtulan ve İl Eşbaşkanı Ayla Yıldırım'ın da katıldığı şölende ''Jin jiyane'', ''Kadın kıyımına hayır'' dövizleri asılırken sık sık, ''Jin jiyan azadî'' sloganları atıldı. Saygı duruşu ile başlayan şölende Sarya Kültür Merkezi kadın çalışanları tarafından ''Dînê'' adlı tiyatro oyunu sergilendi. Büyük beğeni toplayan oyunun ardından ise Günyüzü grubu sahne alarak Kürtçe ve Türkçe türküler seslendirdi. 

'Bursa tecritle değil kadınların haklı isyanıyla anılmalı'

Açılış konuşmasını yapan Bursa Barış Anneleri İnisiyatifi üyesi Hayriye Kum, Kürt kadınlarının yaşadıklarını kendi hayatından yola çıkarak anlattı. Kum'un "Ben ciğeri yanmış bir anneyim. Hergün Kürdistan'dan kemikler çıkıyor. Biliyorum ki benim yandığı gibi sizin de ciğeriniz yanıyor. Bu seçimde bizim gözyaşlarımızı görmeyen AKP'ye geçit vermeyeceğiz" şeklinde devam eden duygulu konuşması sırasında salondakiler gözyaşlarına hâkim olamadı. İl Eşbaşkanı Ayla Yıldırım ise Kürt kadınlarının kitlesel buluşmalarının Bursa için öncü olacağını belirterek, ''Bursa kadına şiddette Türkiye'nin ikinci konumunda bulunuyor. Biz kadınlar olarak bu ayıbı düzeltmeliyiz. Bursa artık İmralı tecridiyle değil kadınların haklı isyanı ve zılgıtlarıyla anılmalı'' diye konuştu. 

'Kadınlar çözüm yolunu gösterecek' 

Son olarak konuşma yapan Van Milletvekili Fatma Kurtulan ise 8 Mart'ın tarihsel ve güncel önemine dikkat çekti. Ateşkes sürecinin bitmesinin yaklaşmasına da değinen Kurtulan AKP'nin bu süreci heba ettiğini, yaşanan ve yaşanacak ölümlerin tek sorumlusunun AKP olduğunu söyledi. Bursalı kadınların AKP'ye çözüm yolunu da göstereceğine inandığını söyleyen Kurtulan, sözlerini kadınları Kürtçe selamlayarak bitirdi. 

ADANA 

DÖKH'ün, Adana'nın Seyhan İlçesi Barbaros Mahallesi'nde düzenlediği şölene, BDP PM üyesi Cihan Sincar ve BDP Seyhan İlçe Başkanı Refik Bayav ve yüzlerce kadın katıldı. Şölende "8'ê Adarê roja jinên kedkarê cihanê piroz be", "Siyasi soykırıma son", "Özgürleşen kadın kendisiyle birlikte özgürleşen bir toplumu yaratır", "Tecavüz ve tacizlere karşı mücadelemizi büyütelim" pankartları ve Abdullah Öcalan'ın posterleri ve Konferadilizm bayrakları açıldı. Sık sık "Jin jiyan azadî", "Bê serok jiyan nabe" ve "Öcalan Öcalan" sloganları atıldı. Saygı duruşu ile başlayan şölende havai fişekler atıldı. Daha sonra BDP PM Üyesi Cihan Sincar söz alarak, tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı. Daha sonra MKM sanatçılarının söylediği şarkılar eşliğinde geç saate kadar halaylar çekildi.

MERSİN

Mersin Kadın Platformu, 8 Mart programını düzenlediği basın açıklamasıyla kamuoyuna açıkladı. Taşbina önünde bir araya gelen Platform üyeleri adına açıklama yapan Gamze Özdemir Gürcan, "Yüzyıllardır ezilenin ezileni olan kadınlar olarak bu düzeni değiştirmeli 8 Mart'ta Newyork'lu kadınların yaktığı ateşi harlandırmalıyız" dedi. Gürcan, 2 Mart'ta başta KESK'liler olmak üzere tutsak kadınlara kart göndereceklerini, Adalet Bakanlığı'na faks çekme eylemi yapacaklarını, 7 Mart'ta Mersin Serbest Bölge'de karanfil dağıtımı yapılacağı, 8 Mart'ta ise 8 Mart'ın resmi tatil olması talebiyle Metropol önünden Taşbinaya kadar yürüyüş gerçekleştireceklerini duyurdu. 

URFA

Urfa İl Kadın Platformu üyeleri 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün startını tutsak kadınlara kartpostal göndererek verdi. Platform üyeleri daha sonra Yaşamevi Kadın Dayanışma Derneği'nde basın açıklaması yaparak 8 Mart etkinlik programını duyurdu. Yaşamevi Kadın Dayanışma Derneği Şube Başkanı Emine Çiftçi, 8 Mart'ın kadınlar arasındaki dayanışma ve deneyimlerinin paylaşılmasını güçlendiren önemli bir gün olduğunu söyledi. 1 Mart günü Halfeti'de saat 14:00'da, 2 Mart günü Siverek'te saat 13.00'da, 3 Mart'ta Hilvan'da saat 13.00'da, 4 Mart günü Suruç'ta saat 18.00'da, 5 Mart günü Ceylanpınar'da saat 12.00'da, 6 Mart günü Viranşehir'de saat 13.00'da şölenler yapılacak. Etkinliklerin finali 7 Mart günü Urfa merkezde saat 13.00'da yapılacak miting ile son bulacak. Topçu Meydanı'nda düzenlenecek mitinge Leyla Zana ve SES Genel Başkanı Bedriye Yorgun'un yanı sıra sanatçılar Zelal Gökçe, Urfa Kültür Sanat Merkezi (UKSM) sanatçıları ile Koma Hewi müzik grubu katılacak. DİHA