Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Göçmen kadınlara 'ücret ayrımcılığında' büyük uçurum

 Merkezi Brüksel’de bulunan Kadınlar ve Erkekler Arasında Eşitlik Enstitüsü tarafından hazırlanan 2010 yılı maaş farkı kamuoyuna açıklandı. Raporda göçmen kadınların Belçikalı kadınlara oranla yüzde 50’den daha az iş imkanına sahip olduğuna dikkat çekildi.

Belçika’da yaşayan kadın ve erkekler arasındaki maaş farkları üzerine, Kadınlar ve Erkekler Arasında Eşitlik Enstitüsü’nün 2010 yılı raporu çarpıcı bilgilere yer veriyor. Raporun en dikkat çeken kısmı ise kadınların ve erkeklerin maaşları arasındaki uçurumun etnik ayrımcılıkla birlikte uçuruma dönüştüğü.

Cinsler arasındaki bu maaş dengesizliğinin sebeplerinin yüzde 48 oranında açıklandığı raporda, vatandaşlık konularıyla ilgili ayrım payının ise yüzde 6 olduğu belirtiliyor. Rapora göre genel dağılımda kadınlar erkeklere oranla çalıştıkları sürenin saati başına yüzde 11 daha az ücret alıyor.

ÖZEL SEKTÜRDE DURUM VAHİM

Sektörlerin tamamında durumun aşağı yukarı benzer olduğu belirtilen raporda, özel sektörde çalışan kadınların ise aynı işi paylaştıkları erkeklere oranla yüzde 26’lara kadar daha az ücret aldığını ortaya koyuyor. Bu ortalamanın yıllık tabandaki oranı ise yüzde 37’ye kadar çıkabiliyor.

Bu durumu tetikleyen nedenlerden biri olarak da ek avantajlar olarak gösteriliyor. Kadınlar bu ek avantajlardan erkeklerden daha az yararlanabiliyor. Bu alanda da kadınlara ayrılan ödenek daha kısıtlı.

Kadınların bu ayrımı en fazla hissettiği alanların başında ise hisse senetleri olarak gösteriliyor. Bu alanda kadınların erkeklere oranla yüzde 48 daha az hisse senedi aldıkları ortaya çıktı.

YAŞLA BİRLİKTE UÇURUM DA BÜYÜYOR

Rapordaki ilginç tespitlerden biri ise maaş uçurumumun insanların yaşıyla birlikte ilerliyor olması. Yüksek eğitimli çalışanlarda cinsiyet ayrımı yapılarak oluşan maaş farkı yüzde 21 olarak yer alıyor raporda. Kadın ve erkeklerin aynı pozisyonlarda çalışmalarına rağmen farklı maaş almalarının en farklı olduğu konum ise yöneticilik ve müdürlük olarak belirtiliyor. Bu mevkide çalışan kadınlar aynı işi yapan erkeklere oranla yüzde 34 daha az ücret alıyor. Zira bu alanda çalışanların ise sadece yüzde 21 kadın.

ANF NEWS AGENCY