Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Irak parlamentosuna 20 kadın girebildi

Irak’ta 7 Mart’ta yapılan parlamento seçimlerine aday olan 801 kadından yalnızca 20’si parlamentoya girişi için yeterli oy elde etti. Yüzde 25’lik kotanın dolması için 62 kadın da oy oranı daha az olan erkeklerin yerine geçecek.

Irak’ta parlamento seçimlerinin sonuçlar 26 Mart günü açıklandı. Seçimlere 6 bin 100 aday ve 289 siyasi grup katıldı ancak sadece 9 siyasi grup parlamentoda temsile sahip olabildi.

Yüksek Seçim Komisyonu’nun açıkladığı sonuçlara göre eski laik Başbakan Iyad Allawi’nin Irakiye listesi birinci olurken, Şii Başbakan Nuri El Maliki’nin listesi ikinci, dini Şii partilerin bir araya geldiği bir koalisyon üçüncü oldu. Kürtler de seçimlerin dördüncü grubu olarak parlamentoda yer edindi.

Yoğun hile yaşandığına dair iddialar olsa da BM ve ABD’nin bu tepkileri görmezden gelerek, taraflara seçim sonuçlarını kabul etmesi çağrıda bulundu.

Bu seçimlerde kadınlar da kendilerine ayrılan kotayı doldurmayı başaramadı. Seçim Komisyonu sadece 20 kadının sandalye elde etmek için yeterli oy çoğunluğuna sahip olduğunu bildirdi.

Irak seçim kanununa göre kadınlara parlamentoda yüzde 25 kota ayrılıyor. 325 sandalyeli parlamentoda bu oran 82 kadına denk geliyor. Bu nedenle geri kalan 62 kadın aday da parlamentoya girmeyi başaran ancak oy oranı daha az olan erkeklerine geçecek.

ANF NEWS AGENCY