Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

5. KURMEŞ ŞENLİĞİ-Memet Yılmaz

İnsan bazen yanılıyor. Şenlikte 4 ay önce bazı endişelerim vardı. Bunları yazılı olarak arkadaşlara ilettim. Endişelerim haklı olmadığını şenlikten sonra gördüm. Organizasyon çok mükemeldi. Türkiyedki arkadaşlar a dan z ye kadar planlamışlardı. Köydeki gençler ve Muhtarımızda tam bir dayanışma içersinde olduğunu gördüm. Dernek yönetiminde ki arkadaşların bir hafta önce şenlik alanında bulunması şenlik ön çalımalarına büyük katkılar sundular.Köylülerimizin büyüğünden küçüğüne bir vucut olmaları başka bir gurur kaynağıydı.Her kes bir ev sahibinin yapması gereken misafirperverliği sergiliyordu. Bir iki kişinin olumsuz bazı davranışlar dışında, kolektiv dayanışma mevcuttu.

Şimdiye kadar içli dışlı ilişiklerimizin olmadığı Hozat Belediyesinin bize gösterdiği ilgi alanı saygıya değerdi. Bu ilgiyi  Dersim ve Pertek belediyesi de gösterdi. Sanatçılarımızın gönüllü ve çok mütevazi bir ücret karşılığında programımızda yer alması ve iki konuk sanatcının gönüllü olarak ile bizimle dayanışmada bulunmaları bir başka duyguydu.

250 yakın iınsanımızın çocukları ile birlikte yurtdışında, 100 yakın insanımızın türkiyenın farklı şehirlerine köyüne gelmeleri, üç gün boyunca çevre köylülerin şenlik alanına akımı unutulmaz anıları yarattı. Şenliğin müzik programı bitttiğine, ınsal selinin gunçık a doğru gidip arabalarına binmeleri görmeye değerdi.

Organizasyonda yer yer  iki farklı anlayış olmasına ragmen, bir bütünlük mevcuttu. Kimse sandalyesiz, yemeksiz, sussuz, zaruri ihtiyaçlarını gidermede bir sorun olmadı.

Şenliğimize yemek satışında tutun çanak çömlek satıcısına kadar yoğun bir ilgi vardı. Her kes de satışlarına memnun kaldı.

Şenliğimiz de en önemli konulardan bir tanesi, KURMEŞ ismini tekrar geri aldık. Tüm devlet müracaatlarımız da Kurmeş adı altında yaptık. Yollara KURMEŞ şeritlerini kurduk. Çevre köy ve kentlerde Kurmeş reklamları ile süsledik. Köyümüzün ismi resmen bize verilmemesine ragmen, devlet dairelerinde ismimizi kullanarak işlemler yürüttük.

Şenliğimiz siyasi olarak çok anlamlıydı. Boşaltılan ve insanlaştırılmak istenen coğrafyamıza binlerce insanımızla katıldık. Kültürümüze, dilimize, coğrafyamıza ve kısacası öz benliğimiz le iç içe olduk.

Çok güzel bir iş yaptığımıza inanıyorum. Bunları devamı gelmelidir. Bura hiç kimseye teşekkür etmek istemiyorum. Çünkü hepiniz teşekküre laik insanlarsınız. Sevgilerimle