Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Örnek iki köylü kadınımız.

SULTAN ASLANER ve HÜLYA İMAK

Annem 80 yaşında öldü. Önemli bir rahatsızlığı olmadığı halde, sabah yatağında ölü olarakbulduk. Ölümüne üzüldüm. Üzüldüğüm kadar da içimde sevindim. Annem le konuşurken içimde hep bir korku vardı. Kendi kendime derdim, anne, sen bakıma muhtaç olursan, sana kim bakacak ? Annem bu korkuyu bana yaşatmadan, bir gece ansızın bizden vedalaştı.

Sultan Aslaner ve Cemal Aslaner.

Sultan 15 yıldır hasta ve son 7 yıldır yatalak durumunda olan kaynanası Gülşeri Aslaner ve yaşlı kayın babası İsmail Aslaner e eşi Cemal ile birlikte bakmaktalar.

Sultan, her gün Gülşeri ye yemek yapıp yedirir, vucudunu siler temizler, saçlarını tarar, dişlerini fırçalar, yataklarını dizer, iç çamaşırlarını giydirir, evini temizler ve havalandırır.

Bu bakımı 15 yıldır aralıksız olarak onur ve gururu ile yapar. Sultan çocuk annesidir ve aynı zamanda, ailesine maddi katkı sunmak için ücretli işçi olarakta çalışır.

İmkanları el verdiği müddetçe, sosyal, kültürel ve ailevi etkinliklere de katılmayı ihmal etmez.

Hülya İmak ve Hıdır İmak

Hülya 20 yıla yakındır eşi Hıdır la, yaşlı MAMO ile birlikte aynı evde yaşamaktadır. Son 6 yıldır tamamen yatalak durumunda olan MAMO ya, eşi Hıdır la birlikte büyük bir özen ve intizamla bakmaktalar.

Yaşlı, özürlü ve kronik hastası insanlara bakan, Sultan ve Hülya örneğine benzer, bir çok insanımız olmasına rağmen, üzülerek şuna şahit oluyoruz ki, bırakın yaşlı insanlarına bakma, onların günlük vucut temizliğini yapma, onlara bir bardak su veya çay vermeyi bir hizmetçilik olarak algılayan bir çok erkek ve kadınlarımız da vardır.

Ayda, yılda bir kaç defa evlerini ziyaret eden yaşlılardan şikayetçi olup, ayrı yaşamaları için gerekçe ve neden olarak göstermek isteyen bay ve bayan köylülerimize, acaba Sultan ve Hülya nın onlara vereceği cevap ne olabilir ki ?

Kapitalist sistemin bilinçli olarak insanlara dayattığı;

* Bana ne, ne yaparsa yapsın !

* Önce ben, sonra yine ben !

* Ben köyde yaşamıyorum, avrupa lıyım. Şunun bunun sakat ve özürlüsüne bakacak değilim ya !

* Eh, en fazla evlendiğim eşimden sorumluyum. Gerisi benim için hava cıva. Benimle evli olanın işine gelmiyorsa, yolu açıktır.

Tüm bu zihniyet sahipleri tersine, Sultan ve Hülya eşleri ile birlikte, doğru olan humanist ve akılcı yolu seçtiklerinden ötürü, onları canı gönülden kutlamak ve kanımca Kurmeş Derneği olarak onlara birer liyakat armağanı verilmelidir.