Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

CEJNA NEWROZ PÎROZ BE!.. Haydar Uc

Newroze newroze sîbeye newroze

Macek bîde mîn yâr cejna te pîroz be!...

 

Newroz baharın başlangıcı, zorlu kış günlerinden kurtuluşun ve yeni bir döneme, bahara  girişin simgesi olarak Ortadoğu  halklarınca kutlanmakla beraber, Kürdistanda ve Kürtler arasında  Newroz, zorbalığa, zulme ve sömürgeciliğe karşı mücadelenin ve özgürleşmenin simgesi olarak algılanır ve öyle kutlanır!..

 

Her halkın ve ulusların  tarihinde önemli, simgesel günler, bayramlar vardır. Kürtlerde de Newroz simgesel bir öneme sahiptir.  Bu nedenle bütün Kürtler Newroza özel bir önem atfeder; o gün en güzel elbiseler giyilir, ateşler yakılır, ateş etrafında gowendler çekilir, türküler söylenir.

 

Mitolojide anlatıldığı üzere, Demirci Kawanın yaktığı  isyan ve özgürlük ateşi 20 Martı 21 Marta bağlayan gece yakılır.

 

Bu günde Kürtler Newrozu, temel hak ve özgürlüklerin kazanılması mücadelesinin önemli bir aracı yaparlar.

 

Kürtler Newrozu, özgürlüklerinin elde edildiği, kendi topraklarında kendi egemeni oldukları; söz, yetki ve kararın kendilerinde oldukları özgür bir yaşam vesilesi olarak kutlarlar.

 

Bütün dünyadaki halklar gibi  eşit , özgür , ekmegin, adaletin olduğu, kendi dillerini konuşmak için kimseden icazet alması  gerekmeyen, kendi bayrağı altında korkusuzca yaşayabildikleri özgür bir Kürdistanda yaşamanın duygu ve düşüncesiyle kutlarlar Newrozu!...

 

Kawanın yaktığı özgürlük ateşi Kürdistanın hertarafında, dağlarda, köylerde, ovalarda, şehirlerde harlanarak yanmaya devam ediyor!..

 

2011 Newrozu basta Kürtler olmak üzere, demokratikleşmenin, birbirimize, bizden olmayana tahammül etmenin, birbirimizi sevmenin ve saymanın bir aracı olmalıdır!...

 

2011 Newrozu, Kürdistanda Kürt dilinin eğitim-öğretim dili olması, zindanlardaki kürt tutsaklarının ve bütün politik tutsakların serbest bırakılmasına vesile olması dileğiyle kutlu olsun!...

 

2011 Newrozu, her türlü eşitsizliğin, adaletsizliğin, sömürünün, zorbalığın toprağa gömüldügü, yeni bir özgürlük baharına kapı aralayan bir gün olması dileğiyle, bütün emekci ve ezilen halklara kutlu olsun!..