Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Teklik Çözüldü mü?

TV’de Kürtler adına konuşan birinden: “Türkiye’nin teklik sistemi çözüldü“. sözlerini duyarsanız ne dersiniz? Sizi bilemem, ama ben hayretler içinde kaldım. Sistemin çözüldüğüne dair herhangi bir işaret gördünüz mü? Anayasa mı değişti? Kürtçe resmi dil mi oldu? Keşke hayatımıza yansıyan somut bir gelişme olabilseydi! Ortada çözülme yokken, hatta teklik sistemi güçlenirken, böyle lakırdı AKP’liler tarzı olmaz mı? Bu devlet Türk-İslam ayakları üzerine kuruldu. Şimdi yapılan İslam ayağını güçlendirmektir. AKP en gerçek kemalisttir. Türk olmak, İslam olmaktır veya tersi. AKP’nin sistemi çözdüğünü söyleyenler, galiba ya bir amaca matuf söyler, ya da sistemi restore ettiğinin farkında değiller. M.Esat Bozkurt, Türk olmayana kölelik, Nihal Atsız, Afrika yolu, Türkeş ise; ya sev ya terk et, demişti. Ama hiç birisi Erdoğan gibi kürsüden: “Biz ne dedik: Tek millet... dedik. Buna uymayan çekip gitsin“ dememişti. Bunu diyen “teklik sistemi“ çözer mi?

“Teklik“ sistemi; Kemalist elit sınıflar tarafından korunuyor. Asker (TSK), hukuk, eğitim öğretim kurumları, bürokrasi ve basın bahsedilen “teklik“in şaşmaz bekçileridir. Kuruluşundan beri; “tek millet, tek dil, tek din, tek bayrak...“ gibi çağdışı ırkçılık sürerken, Kürt hareketi sistemi taşıyan sütunlarda çatlaklar ortaya çıkardı. Sistemin ortadireği ve çeteciliği ayyuka çıkmış NATO’nun ikinci büyük ordusu TSK, üzerine yıkılacağını gördüğü sistemi; ABD ve AB’nin “ılımlı İslam“ gördükleri AKP ye teslim etti. Fetullah’ın Türk-İslam sentezli öğretisi sistemi eskisinden çok daha fazla güçlendirdi.

“Türkiye yeniden yapılanıyor“. “Devlet yeniden kuruluyor“. “Bujuva demokrasisi geliyor.“ “Kürtler açısından olumlu bir döneme gelinmiştir.“ Bunları TV’de duyunca acaba benim algılamamda bir eksiklik mi var, diye düşündüm. Baktım ki başkaları da eleştirisel bakıyor. Milyonlarca insanın dinlediği böylesi programda, kafa karıştıran bu konuşma yapıldığına göre; Kürde karşı sorumluluk gereği, neden bu sözleri sarfettiğini açıklaması gerekir. Kürtler en yetkili ağızdan savaşın bitmesini isterken, “savaş mı yapılsın“, tarzında söylemi de anlamış değilim.

Şimdi tekrar sözde çözülen sisteme dönelim. Yeniden yapılanan, Kürtler için olumlu dönemece giren sistem ne yapıyor? Binlerce Kürdü zindana dolduruyor. Devlet tarihinde ilk defa rekor düzeyde Kürt hapse konmuştur. Halkın iradesiyle seçilen belediye başkanları, SS ve Gestapo tarzı evinden alınıp gaz odasına olmasa da, hayattan koparmaya götürülüyor. On sekiz yaş altı yüzlerce Kürt çocuk aylarca hakim karşısına çıkamıyor. Linç her tarafta. Selendi’de Roman halkı, pek çok yerlerde Kürtler ve Edirne’de el kaldırıp ‘biz Kürt değiliz, PKK’lı değiliz’ diyen sözde Türk solcuları bile saldırıya uğruyorlar. Yani çözülen sistem bunca canavarlaşmaz, diye düşünüyorum. AKP’ye, Kemalist sistemi çözüyor, imajı yükleyenler, acaba olan biteni tam görebiliyorlar mı? AKP, sisteme entegre olduğu için iktidara geldi. Akıncılar Dernekleri, islamcı Türk faşistler değil miydi? Ama usta Erbakan gibi sünepe değiller. Önüne uzatılan kağıdı imzalamıyor, Davos’ta “one minute“ deyip İsrail devlet başkanını rezil ediyor, Hamas ile dostluk, Suriye ve İran ile Kürt düşmanlığında ortaklık, Filistin’e yardım gibi açıkça görülen açılımlar yapıyor.

Devam edelim: AKP, iktidara gelir gelmez, Fetullahçı polis ordusunu hazırladı. En iyi teçhiz edilen bu polisle, yer gök tanıklığında Kürtlerin kolu kırılıyor, ağır işkenceler yapılıyor. TSK’yle görev bölümü yaptılar. Sınır ötesi ve Kürdistan dağları sizin, yerleşim yerleri de polisimizin, dediler. Dün bir subayın bok yedirdiği Kürde, bugün polis yediriyor. Acaba bu mu açılım? Yoksa TRT 6 mı?

AKP, iktidara çok akıllı tarzda yürüdü. Tayyip Erdoğan, daha İstanbul Belediye Başkanı’yken, kendi basınını yarattı. Kendisini eleştirenleri Doğan Holding benzeri bitirdi. Devletin tüm gücünü arkasına aldığı için muhalefeti yok sayılır. Şimdi bu erkleri elinde bulunduran bir iktidar, niye açılım yapsın? En çok oyu Kürtlerden alan AKP, yedi yıldır Kürdistan’da hangi açılıma imza attı?

Önemlidir. Saidi Nursi’nin müridi Kürt Nurcular, Fethullah’ı tam tanıyorlar mı? İlkokul mezunu, anti komünist Erzurumlu Fethullah’ın dünya egemenliğine oynaması, en büyük holding olması, sadece cami avlularında toplanan üç beş kuruşla mı olur? Arkasında ABD olmasa, bunca büyüyebilir mi? Kaldı ki, bu adam ustası Saidi Nursi’yi tahrif etmiştir. Eğer hala Kürtler; Kemalizmin başka versiyonu olan, Fethullah müridi AKP’ye oy verirse, akıl ve izandan yoksunlar demektir. Başbakan’ın AKP’si her olanakta Filistin’e maddi manevi destek verirken, Kürtlere bomba yağdırıyor. Diyarbakır’da on beş bin yoksulu açlığa mahkum ediyor. Devletin ta kendisi olan bu sistem, ne açılım yapar, ne devleti çözer. Bir cümle ile: Kürt halkının mücadelesine verdiği destek, son seçimde de görüldüğü gibi katlanarak üç milyon kitle tabanına ulaşmışken, Kürt ulusalcılığının zirveden düştüğünü söyleme, manidar ayrı bir husustur.

www.haydar-isik.com